Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи - 2012.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Основні вузли екка

  1. Перемикач режимів роботи (ключі і замки). Перемикач режимів роботи і комплект номерних ключів служить для переходу від одного основного режиму роботи каси до іншого. Перемикач розташований над клавіатурою справа і нараховує 5 позицій:

X

Y

OFF – каса виключена;

REG – реєстраційний режим;

X – звіт (без онулення);

Z – звіт і онулення;

PGM – програмування.

OFF REG

I

RGM

Доступ до роботи в режимі Реєстрація здійснюється через пароль. Він задається цифровими клавішами клавіатури. З решти поло­жень перемикача (Х, Z, PGM) і за допомогою цифрових клавіш 1 та 2 здійснюється доступ до інших режимів роботи.

  1. Індикатори. Касовий апарат має два дев’ятирозрядних циф­рових індикатори – оператора і покупця. На індикаторах відобра­жається однакова інформація.

  1. Клавіатура. Клавіатура складається із 34 клавіш (19 інфор­маційних і 15 функціональних) з наступним позначенням і розташу­ванням.

ПЧС

Х

7

8

9

1

5

КОД

ТОВ

ВН

ВД

- %

+%

4

5

6

2

6

П1

КРД

ЦІНА

АН

1

2

3

3

7

ПС

П2

ЧЕК

#

C

0

4

8

ОПЛАТА

Функціональні клавіші

Інформаційні клавіші

Функціональні клавіші

(Цифрові)

(Прямого доступу)

  1. Принтер. Електронний контрольно-касовий апарат працює на основі матричного принтера типу DP-555 японської фірми Citizen. Для забезпечення правильної роботи принтера необхідно, щоб витра­тні вихідні матеріали (паперова та фарбувальна стрічки) відповідали таким вимогам:

  • паперова стрічка (подвійна – для одночасної роботи з контро­льною та чековою стрічками, або одинарна) повинна бути зав­ширшки 57,50,5 мм та діаметром не більше 65 мм;

  • фарбувальна стрічка (однокольорова, чорна, нейлонова, син­тетична, сильно просочена) повинна бути шириною 13 мм.

  1. Скринька для грошей. Касовий апарат оснащений ящиком для монет та банкнот:

  • кількість секцій для банкнот – 5;

  • кількість секцій для монет – 5.

  1. Пам’ять. Блок пам’яті забезпечує зберігання інформації протягом 90 днів і більше після виключення каси з мережі. Він фун­кціонує на основі встроєного в касу акумулятора. Достовірність інформації перевіряється автоматично при кожному включенні каси в мережу.

  1. Фіскальна пам’ять. Блок фіскальної пам’яті (ФП) – енерго­незалежний.

Об’єм ФП забезпечує функціонування каси протягом 3–7 років. Тривалість цього періоду залежить від частоти онулень та кількості податкових груп, що використовуються.