Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_mikroekonomika_na_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

2. 3. Закон попиту

Між кількістю будь-якого матеріального блага чи послуги, які люди бажають придбати, і ціною, яку вони повинні заплатити за їх придбання , існую зворотній зв'язок : за високих цін можна купити меншу кількість благ, за низьких – більшу. Стійка залежність між попитом на товар і ціною дозволяє сформулювати закон попиту, який говорить про те, що підвищення ціни на певний товар приведе до зменшення обсягів попиту, і навпаки зниження ціни призводить до збільшення кількості товару. З цього і полягає закон попиту.

Закон попиту – внутрішній, сталий, обернено пропорційний зв'язок між ціною і величиною попиту , згідно з яким за незмінності всіх інших факторів зниження ціни зумовлює відповідне зростання попиту, і навпаки.

Графічним зображенням закону попиту є крива попиту, яка відображає залежність між двома змінними: ціною і кількістю блага. При цьому попит є не просто кількістю благ ,а набором цін і величин блага, яке люди прагнуть купити за кожною із пропонованих цін. У цьому випадку він представлений як перелік цін і перелік відповідних кількостей товарів. Рух від одного рядка переліку до іншого називається зміною величини попиту. Графічне зображення кривої попиту зображено на малюнку:

Р

60

45

30

15 D

0 10 20 30 40 50 60 Q

Рисунок 8: Крива попиту

де D – попит,

P - ціна товару,

Q - кількість товару.

ФАКТОРИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ПОПИТ

На величину попиту(на переміщення точки по кривій попиту) впливає ціна товару. Також на переміщення кривої впливають нецінові фактори. Вони рухають криву попиту на графіку в право – це збільшення попиту, або вліво – це зменшення попиту.

Неціновими факторами попиту є:

  • Кількість споживачів, які входять на ринок цього товару

  • Цінові очікування покупців

  • Доходи споживачів

  • Зміна ціни товарів – замінників, а також товарів – компонентів

  • Зміна потреб споживача

На практиці ці фактори діють у системі, вони переплітаються, утворюючи складну та суперечливу систему.

Д ля зростання попиту ( крива D1 має зміщуватися у положення D2). На це впливає бажання покупця придбати більше товарів ніж раніше. Ідеться про зовнішні фактори виробництва, це загальне зростання доходів, поява альтернативних товарів.

P

P1 1 2

D2

D1

0 Q1 Q2

Рисунок : Підвищення попиту

Загальне зменшення попиту відбувається внаслідок зменшення грошових доходів, скорочення кількості споживачів та інших факторів. P Рисунок 10: Зниження попиту

P1 2 1

D1

D2

0 Q2 Q1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]