Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_mikroekonomika_na_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Умови сталої рівноваги на ринку роз­глядалися такими відомими вченими-економістами, як а.Маршалл

Загальновизнаний на сьогодні метод Л.Вальраса розглядає криві попиту та пропозиції як кінцеві точки горизонтальних прямих, які відповідають обсягам попиту чи пропо­зиції при даній ціні. А.Маршалл розглядав їх як кінцеві точ­ки ряду вертикальних ліній, кожна з яких відповідає ціні, за якою дана кількість товару виробляється і споживається (тобто А.Маршалл розглядає кількість товару як незалежну змінну, а ціну - як залежну змінну) (див. рисунок 15, 16).

Метод Л.Вальраса засновується на зміні динаміки ціни в напрямку досягнення стану рівноваги, тоді як підхід А.Маршалла базується на зміні динаміки обсягів товару; тобто Л.Вальрас розробив «модель коригування ринкову цін», тоді як А.Маршалл - «модель коригування випуску».

надлишок

пропозиції S

P2

Ре

P1 D

надлишок

попиту

0 Qe Q

Рисунок 15: Механізм формування рівноважної ціни за Л.Вальрасом

P S

P2

Pe E

P1 D

0 Q1 Q2 Q3 Q

Рисунок 16: Механізм формування рівноважної ціни за А.Маршаллом:

Безперечно, і ціна, і кількість товару взаємо обумовлюються і для вирішення проблем урівноваження всіх параметрів принципової різниці між цими підходами немає. Але динамічні передумови цих двох підходів принципово розрізняються.

У процесі функціонування ринку відбувається взаємне узгодження інтересів продавця і покупця. Важливу роль у цьому процесі відіграють ціни, сприяючи швидкому обміну інформації. Саме ціни роблять умови обміну простими, прозорими і стандартизованими для всіх суб’єктів ринкової економіки.

2. 7. Поняття еластичності. Еластичність попиту та її види.

Поняття еластичності. Еластичність попиту. Метою побудови всякої моделі є можливість описати взаємозв’язки, які існують між, економічними параметрами. Це дає можливість пояснити і передбачити, як зміна будь-якого фактора впливає на інші параметри. Вирішити цю проблему можна за допомогою поняття еластичності.

Еластичність – це чутливість однієї економічної змінної до зміни іншої економічної змінної. Еластичність вимірюється коефіцієнтом еластичності, - чинник, який показує як зміна однієї економічної змінної на 1% впливає на зміну іншої економічної змінної; розраховується за формулою:

, де Q- зміна обсягу виробництва; Р – зміна ціни на товар.

Абсолютне значення коефіцієнта еластичності може мінятися в діапазоні від 0 до ~. В залежності від цього попит може бути:

абсолютно нееластичним (Е=0), це означає, що будь-яка зміна ціни не викликає ніякої зміни у величині попиту (рисунок 17a);

нееластичним (0<E<1), це означає, що попит зростає (падає) повільніше, ніж змінюється ціна(рисунок 17б);

одинично еластичним (Е=1), це означає, що попит зростає (падає) відповідно до зміни ціни(рисунок 17г);

еластичним (1<E< ~), це означає, що попит зростає (падає) швидше, ніж ціна(рисунок 17в);

абсолютно еластичним (Е=~), це означає, що нескінченно мала зміна ціни викликає нескінчене розширення попиту(рисунок 17).

Інформація щодо коефіцієнтів еластичності попиту є особливо важливою для виробників, тому що вона дає можливість судити про величину вигоди, яку вони можуть отримати від зміни ціни. Якщо попит високо еластичний (Е>1), то невелике зниження в ціні приведе до зростання виручки, а її підвищення – до скорочення обсягу продаж. Коли ж попит нееластичний (Е<1), то залежність буде прямою: підвищення ціни приведе до збільшення виручки, а зниження – до її скорочення. Якщо ж еластичність одинична, то зміни в ціні товару не вплинуть на обсяг продаж.

Види еластичності. Розрізняють наступні види еластичності:

  1. цінова еластичність – визначає реакцію попиту на зміну ціни товару: ;

  1. перехресна еластичність – показує на скільки відсотків зміниться обсяг попиту на товар А, якщо ціна на товар В зміниться на 1%. Коефіцієнт такої еластичності несе вагому інформацію щодо досліджуваних товарів. Коли коефіцієнт перехресної еластичності близький до нуля, то це вказує на те, що товари А і В виступають на ринку як незалежні. Коли ж перехресна еластичність суттєво відмінна від нуля, це говорить про те, що товари А і В взаємопов’язані у споживанні, є субститутами. Від’ємна перехресна еластичність вказує на те, що товари А і В є взаємодоповнюючими

;

  1. еластичність попиту від доходу – характеризує на скільки відсотків зміниться попит на товар, якщо доход зміниться на 1%. Позитивна еластичність попиту від доходу означає, що споживач вважає товар повноцінним і збільшує його закупку, якщо його дохід зростає. Від’ємна еластичність попиту від доходу свідчить про те, що цей товар є для споживача неповноцінним і він буде скорочувати споживання цього товару, коли дохід його буд зростати. Близька до нуля еластичність попиту від доходу говорить про те, що даний товар для споживача є нейтральним і він не буде змінювати обсягу закупок цього товару, якщо дохід його буду змінюватися

.

Р

Е=0 абсолютно

еластичний

Е=∞

абсолютно

нееластичний

Рисунок 17а: Абсолютно нееластичний попит P

P1 нееластичний попит

Рисунок 17б: Нееластичний попит

P2

0 Q1 Q2 Q

P

одинична

P1 еластичність

P2

0 Q1 Q2 Q

Рисунок 17в: Одинично еластичний попит

P

P1 еластичний

попит

P2

0 Q1 Q2

Рисунок 17г: Еластичний попит

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]