Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_mikroekonomika_na_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Попит і пропозиція на фактори виробництва

Товари та послуги, шо надаються домашніми господарст­вами виробничим фірмам.

Первинні виробничі фактори (Рrimari Factors of Production) можуть продаватися безпосередньо домашнім господарством (праця, що надається приватними особами) або опосеред­ковано (земля, капітал, інформація).

Функціонування ринку факторів виробництва схоже з функціонуванням ринку товарів (співпадає теорія по­питу та пропозиції', категоріальний апарат, граничний аналіз), але суттєвою відмінністю є те, що фірми виступають покупця­ми, а домашні господарства - продавцями факторів виробниц­тва. Теорія попиту базується на анаші максимізації прибутку виробничими фірмами.

Ринок, на якому взаємодія попиту та пропозиції утворює ціни на послуги праці, капітату, природних ресурсів, інформації.

Попит на фактори виробництва визначається метою, що ставить перед собою конкретна фірма в рамках певних обме­жень. До них відносяться:

1. Технологія виробництва.Кожна фірма має обмеження комбінацій ресурсів для виро­бництва продукції в умовах короткострокового або довгостро­кового періоду.

2. Ефективність фактора виробництва при створенні кінцевого продукту. При виробництві кінцевого продукту фірма може викорис­товувати більш або менш якісні фактори виробництва для ре­алізації кінцевої мети - максимізації прибутку.

3. Ринкова вартість ресурсу.Прибуток фірми залежить від ринкової вартості кінцевого товару, виробленого за допомогою певного виду ресурсу. Тому перед фірмою стоїть проблема мінімізації витрат на фактори виробництва.

4. Попит на кінцевий продукт. Попит на виробничі фактори визначається і є похідним по­питом від попиту на кінцеву продукцію фірми. При аналізі попиту на фактори виробництва необхідно вра­ховувати граничну доходність та граничні витрати виробничих ресурсів, що виступають як фактори виробництва. Використання кожної додаткової одиниці будь-якого ресур­су при незмінній кількості інших ресурс дає приріст загальної кількості продукції. Ця категорія має назву граничного продук­ту МР ресурсу.

Граничний продукт ресурсу у грошовому виразі показує граничну доходність від використання додаткової одиниці ресурсу (MRP- Marginal Revenue Product)

MRP=MP*MR

Гранична доходність ресурсу (МRР) визначає додатковий доход, що може одержати фірма при купівлі і використанні ко­жної додаткової одиниці ресурсу.

Разом з тим використання кожної додаткової одиниці еко­номічного ресурсу збільшує витрати фірми.

Якщо всі інші ресурси використовуються без змін, то збільшення витрат фірми внаслідок використання додат­кової одиниці певного ресурсу виробництва має назву: граничні витрати від використання ресурсу МRP. Вони являють со­бою додаткові витрати, що необхідні для використання додаткової одиниці ресурсу після того, як певна кількість їх вже споживається.

Крива попиту на фактори виробництва

У графічному вигляді попит на фактори виробництва має вигляд спадної кривої з від'ємним нахилом (рисунок 65).

Рисунок 65 .Крива попиту на фактори виробництва

Попит на фактори виробництва в умовах досконалої конкуренції.

Q- кількість ресурсу;

Р - ціна ресурсу;

МRС — співпадає з S — пропозицією ресурсу;

МRР — співпадає з D — попитом на ресурси.

Крива попиту на фактори виробництва показує зміну обсягу факторів виробництва, необхідних фірмі при зміні цін на ці фактори. Вона співпадає з кривою граничної доходності ви­робничого ресурсу, тому що:

• в умовах досконалої конкуренції ціни на продукт (Р) дорівнюють граничному доходу (МR):

• граничні витрати на виробничі ресурси (МRС) дорівнюють їх ціні (Р).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]