Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_mikroekonomika_na_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

3. 3. Гранична норма заміщення.

Гранична норма заміщення (MRSxy) визначає від якої кількості товару у споживач згоден відмовитися, щоб отримати додаткову одиницю товару х залишаючись на тій самій кривій байдужості.

Гранична норма заміщення – це кількість одного блага, від якої споживач змушений відмовитись, щоб одеожати додаткову одиницю іншого блага. Він може бути визначений як кутовий коефіціент кривої байдужості в кожній точці.

Кількість одного блага, від якої змушений відмовитись споживач, щоб одержати додаткову одиницю іншого, називається граничною нормою заміни (MRS). Вона може бути визначена як кутовий коефіцієнт кривої байдужості в кожній точці:

MRSXY = –∆Y/∆X

MRSXY = dY/dX = lim(–∆Y/

Y

Y1 A

Y2 B

Y3 C F U

0 X1 X2 X3 X

Рисунок 26: Гранична норма заміщення

де МRS – гранична норма заміщення;

Малюнок показує, що крива байдужості стає пологішою в міру просування вздовж неї до низу, а гранична норма заміни зменшується від точки А до В і С, тобто споживач готовий відмовлятись від все меншої кількості блага Y для одержання додаткової одиниці товару X. Відрізок кривої байдужості, де зміна товарів у кошику можлива, називається зоною зубституції

3. 4. Бюджетне обмеження та його особливості.

Для того щоб визначити, який саме набір товарів чи послуг обере для споживання та придбає споживач, потрібна додаткова інформація, яка пов'язана з бюджетним обмеженням.

Бюджетне обмеження — це лінія, що показує, як кількість товарів та послуг (споживацьких наборів) може при дбати споживач за певну суму грошей у межах свого доходу (Income).

Рівняння бюджетного обмеження:

Pх × Qх + Py × Qy = I

де I - доход споживача;

PX - ціна товару х;

PY - ціна товару у;

QX - кількість товару х;

QY - кількість товару у. Бюджетне обмеження. (Бюджетна лінія.)

Фактори, які впливають на бюджетну лінію

  •        зміна доходу споживача;

  •        зміна цін на товари.

При зміні доходу бюджетна лінія переміщується відповідно До його збільшення I1 I2 (або зменшення I2 I1) і займає паралельне попередньому положення. Зміна ціни на товар x - приводить до відповідної зміни кута нахилу бюджетної лінії

Рисунок 27: Вплив змін

 

Вплив зміни доходу на бюджетну лінію (а);

вплив зміни ціни товару на бюджетну лінію (б).

Рівновага споживача відповідає такій комбінації товарів, яка максимізує корисність при даних бюджетних обмеженнях.

Рухаючись вздовж бюджетної лінії в процесі споживанні споживач може знайти точку, яка б відповідала максимальному задоволенню його потреб, тобто відповідала найбільшій корисності. Така точка буде розташована на найвищій кривій байдужості, яка може бути ним досягнута в межах даного бюджету.

3. 5. Рівновага споживача та її умови.

Рівновага споживача – найпривабливіший набір благ серед можливих. РС відповідає такій комбінації товарів, яка максимізує корисність при даних бюджетних обмеженнях.

у

D

U3

U2

U1

X

Рисунок 28: Рівновага споживача

Точка дотику кривої байдужості U2 з бюджетною лінією відповідає стану рівноваги споживача, вона передбачає, що як тільки споживач отримує даний набір товарів, у нього зникає стимул змінювати цей набір на інший.

Умови за яких споживач надає перевагу певним товарам та послугам здібність до ранжування альтернатив – це здібність людей ранжувати альтернативні комбінації товарів та послуг у тому порядку, який характеризує різний рівень задоволеності від їх споживання.

Транзитність – узгодженість у відданні переваги потреб споживача – послідовність задоволення потреб, певний логічний зв’язок між різними ступенями задоволення потреб. Більша кількість товару має перевагу над меншою, якщо товари якісні.

Рівновага споживача відповідає такій комбінації придбаних товарів, яка максимізує корисність при заданому бюджетному обмеженні. Рівновазі споживача можна дати геометричне тлумачення. Якщо рівновага досягається у точці дотику лінії бюджетних обмежень I1 до кривої байдужості U2, то це означає, що у точці A3 нахил цих двох ліній збігається. Тоді

MUX/ MUY = PX/PY

Споживач, який максимізує свою корисність, купуватиме два види товару таким чином, щоб їх граничні корисності у розрахунку на грошову одиницю ціни були рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]