Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект бейс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Методи доступу і роботи з файлами даних

Поруч з прямим використанням числової інформації пакет має засоби для створення та читання файлів даних. Допустимими для пакета є тектові файли у коді ASCII, що містять числову інформацію. Такі файли, створені у MathCad’i, можуть бути використані інширми програмними засобами. І еавпаки, у пакеті можуть бути використані такі файли, які створені у іншому програмному середовищі.

Файл даних, що допускається пакетом, повинен бути текстовим файлом формата ASCII, у якому містяться числові дані (записи), розділені символами проміжку, комою, комою з крапкою, табуляції або символами “переведення рядка і повертання каретки”. У якості числових даних файла можуть бути цілі і дійсні числа з знаком, а також числа у екпоненціальній формі.

Пакет підтримує дві групи вбудованих функцій:

  • доступа до неструктурованих файлів;

  • доступу до структурованих файлів.

Неструктурованим у середовищі пакету називається файл даних, що містить у загальному випадку набір окремих числових даних. Для доступу до неструктурованого файлу даних є три вбудовані функції:

  • WRITE({|<шлях до файлу>|<імя файлу>}),

  • READ({|<шлях до файлу>|<імя файлу>}),

  • APPEND({|<шлях до файлу>|<імя файлу>}).

Аргументом цих функцій є імя файлу, в якому знаходяться дані, записане по загальних правилах специфікації файлів. При записі імені файлу, якщо не вказати його розширення, пакет присвоює йому розширення “dat”.

Функція WRITE використовується для формування нового або повного поповнення існуючого файлу даних. Слід памятати, що застосування її до існуючого файлу приводить до його повного поповнення, тобто при записі даних у існуючий файл функцією WRITE уся попередня інформація знищується.

Приклад.

а) WRITE(“c:\student\rez”):=56;

в) i:=1..20 Xi:=i*20 WRITE(“c:\student\rez.txt”):=Xi — запис масиву чисел.

В прикладі а) записується одне число у файл, що міститься на диску с: в папці “student” і має імя”rez.dat”. В прикладі в) — в той же файл записується масив із 20 чисел.

При використанні функції WRITE дані, які записуються у вихідний файл, розділяються проміжками, а також символами “переведення рядка” таким чином, щоб довжина рядка не перевищувала 80 байтів. Дані у вихідний файл записуються з максимальною точністю (15 знаків після крапки) і без одиниць вимірів, якщо вони є.

Функція APPEND відрізняється від функції WRITE лише тим, що дозволяє дописувати дані в кінець існуючого файлу. Для нового файлу вона повністю еквівалента функції WRITE.

В якості правої частини функцій WRITE та APPEND можуть бути використані векторні, матричні та індексовані вирази, але вони записуються у вихідний файл у вигляді неструктурованого набору записів.

Функція READ використовується для читання даних з неструктурованого файлу даних, який є її аргументом, наприклад,

i:=1..20 Yi:=READ(“c:\student\rez.txt”).

Функцію READ можна використовувати у ранжованих виразах або з ранжованими виразами.

Наприклад

i:=1...100 Xi :=READ(“..”)

S:=1/10READ(“..”)

Розглянемо другу групу файлів.

Структурований файл в пакеті — це файл, що містить числові значення, впорядковані у вигляді певної прямокутної таблиці (матриці) або вектора. Як правило числові файли такого виду готуються програмними засобами типу електронних таблиць та табличних процесорів (Excel, Quattro) перед виведенням на друк, що і визначає додавання до імен вбудованих функцій доступу 3-х букв PRN:

  • READPRN

  • WRITEPRN,

  • APPENDPRN,

Функція READPRN призначена для читання за одну операцію доступа усього структурованого файлу даних, вказаного її аргументом. Ця функція визначає кількість рядків та стовпців у файлі і створює у mcad-документі відповідну матрицю із значень файла.

При цьому функція READPRN читає з файла тільки числову інформацію, ігноруючи будь-яку іншу, вкючаючи тестоів мітки і символи лапків. Усі рядки структурованого файлу даних повинні містити однакову кількість значень. Інакше надійде повідомлення “File error”. Рядки, які не містять числових значень, ігноруються.

Для створення та поповнення структурованого файлу даних використовуються функціїї WRITEPRN та APPENDPRN.

Разом з функціями доступа WRITEPRN та APPENDPRN можна використати попередньо визначені змінні пакета PRNCOLWIDTH та PRNPRECISION, які визначають формат створеного структурованого файлу даних.

Значення PRNCOLWIDTH (по замовчуванню 8) — це ширина стовпців в байтах, PRNPRECISION( по замовчуванню 4) — загальна кількість цифру числі, що виводиться.