Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АКС_LabRob_0000.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.22 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Що таке операційна система?

  2. Які операційні системи Ви знаєте? Опишіть їх особливості.

  3. Яка відмінність між мінімальним та оптимальним апаратним забезпеченням?

  4. Які рекомендовані параметри апаратного забезпечення для операційцної системи Windows XP?

  5. Що таке інсталяція?

  6. Опишіть основні методи інсталяції Windows XP

  7. Яким чином в процесі інсталяція Windows XP реалізовано формування дискового простору під операційну систему?

Література: [11, 13].

Лабораторна робота №7

Тема. Вбудована оптимізація Windows XP

Мета: навчитись поліпшувати швидкодію системи, створювати кілька облікових записів користувачів, відключати невикористовуванні служби.

Короткі теоретичні відомості

Оптимізація в Windows XP проводиться постійно. У міру того, як ви запускаєте програми, Windows XP спостерігає за вашою поведінкою і записує динамічний файл layout.ini. Також використовується система передбачень у ядрі Windows XP, і в планувальнику завдань. Ядро стежить за сторінками, до яких звертається даний процес відразу ж після його створення. Далі служба створює ряд посібників передбачення. Коли процес буде створений наступного разу, ядро виконає інструкції передбачень, прискоривши виконання процесу.

Оптимізація диска і прискорення запуску додатків/завантажень тісно працюють разом. Списки, записані під час запуску програми і при завантаженні системи, використовуються при виконанні оптимізації файлової системи для більш швидкого доступу до програм.

Налаштування виключення комп'ютера

Причиною того, що Windows XP вивантажується (вимикається) занадто довго, в більшості випадків є неправильне завершення деяких процесів. В цьому випадку система очікує протягом заданого інтервалу часу. Цей інтервал задається параметром реєстру WaitToKillServiceTimeout який знаходиться в гілці HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control. Значення цього ключа задається в мілісекундах. За замовчуванням, цей час одно 20000, але краще встановити його рівним 5000, що означає 5 секунд. Не слід встановлювати його менше, так як в цьому випадку система буде вивантажувати програми раніше, ніж вони зможуть зберегти свої дані.

Іконки та шпалери

Найкращим, з точки зору продуктивності, буде чистий робочий стіл без шпалер та безлічі іконок, тому що, надмірна їх кількість вимагають великої витрати системної пам'яті. З іншого боку, продуктивність не буде знижено, якщо ваша система оснащена більше 256 Мб пам'яті та нормальним процесором (1000 MГц або швидше).

Пам'ять

Для настроювання пам’яті зайдіть Панель управління → властивості системи → вкладка додатково → швидкодія: параметри → вкладка додатково. Якщо пам'яті на комп'ютері менше 256 Мб, то система буде працювати швидше при встановленому значенні Programs. Реєстр Windows містить кілька ключів, які дозволять налаштувати оптимальну роботу Windows з пам'яттю:

ключ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management:

ClearPageFileAtShutdown - можливість видаляти файл підкачки при виході з Windows (доступний з локальної політики безпеки). За замовчуванням дорівнює 1, що відповідає безпечним налаштувань, можна поставити рівним 0, що забезпечить максимальну швидкодію при перезавантаженні, проте знизить безпеку.

DisablePagingExecutive - забороняє записувати у файл підкачування код (драйвера і т.д.) і вимагає залишати їх завжди у фізичній пам'яті. За замовчуванням дорівнює 0. Якщо у вас обсяг пам'яті більше 256 Мб, то рекомендується присвоїти значення 1, що прискорить роботу.

Ядро

Щоб процес закриття завислого додатка проходив швидше необхідно змінити параметр HungAppTimeout в гілці HKEY_CURRENT_USER \ Control Panel \ Desktop (за замовчуванням значення ключа становить 5000 мілісекунд). Рекомендоване значення 2000 мс. Тут же є параметри WaitToKillServiceTimeout і WaitToKillAppTimeout, що визначають час очікування до закриття завислої служби або програми відповідно (значення за замовчуванням становить 20000 мс). Рекомендоване значення 5000 мс.

Ключ AutoEndTasks (за умовчанням 0), дозволяє системі автоматичне закриття завислих додатків. При цьому, значення його встановлюємо рівним 1.

Слід врахувати, що при установці значень нижче рекомендованих, можна зіткнутися з проблемою у вигляді не вчасно знятого програми або служби.

Знижуємо кількість ефектів

Деякі настройки виконуються через закладку Оформлення (Appearance) у властивостях монітора, які ви можете викликати, натиснувши праву клавішу миші на будь-якій вільній частині екрану і вибравши Властивості (Properties).

Натиснувши клавішу Ефекти (Effects) ви зможете налаштувати переходи в меню, тіні й шрифт, включаючи нову технологію поліпшення читаності шрифту Microsoft ClearType.

Перейшовши до закладки Додатково (Advanced) і натиснувши Параметри (Settings) в панелі Продуктивність (Performance). Тут ви можете вказати як максимальну продуктивність, так і максимальну красивість, так само як вибрати необхідні параметри самому.

У закладці Додатково (Advanced) у Параметрах швидкодії (Performance Options) для кращого розподіл ресурсів процесора й пам'яті найкраще вказувати пріоритет фонових служб і кеша.

Відновлення системних файлів

Для відновлення системних файлів комп'ютер періодично створює зліпки критичних системних файлів і зберігає їх як «точку відкату». Якщо щось важливе буде зіпсовано, ви можете звернути комп'ютер в попередній стан - в точку відкату.

Точки відкоту автоматично створюються службою «Відновлення системи» (System Restore) при виникненні деяких ситуацій типу установки нової програми, оновлення Windows, установки не підписаного драйвера і т.д. Ви можете і вручну створювати точки відкату через інтерфейс Відновлення системи (System Restore), який можна викликати, пройшовши шлях: Пуск → Програми → Стандартні → Службові → Відновлення системи.

Автоматичне очищення диска

Для проведення очищення жорсткого диска від непотрібних файлів використовується програма cleanmgr.exe

Дефрагментація жорсткого диску

Коли ви встановлюєте і видаляєте програми, то в різних областях дискового простору створюються «дірки». В результаті вільне місце являє собою не суцільний блок, воно розкидані по всьому диску. При заповненні вільного простору файли також виявляються розкиданими по декількох секторах, що сильно знижує продуктивність - при звертанні до файлу диску доводиться читати не одну послідовну ділянку, а кілька довільно розкиданих.

В NT-версіях Windows, які використовують файлову систему NTFS, застосовуються особливі заходи для збереження цілісності дискового простору - але фрагментація все одно відбувається. Тому ви повинні регулярно дефрагментувати ваш жорсткий диск, причому регулярність залежить від характеру вашої діяльності на комп'ютері.

Відключення невикористовуваних служб

Вимкніть непотрібні системні служби (сервіси), прискоривши тим самим роботу системи. Панель управління → Адміністрування → Служби.

Ось список служб, які, в принципі, можна безбоязно відключити:

Автоматичне оновлення (Automatic Updates). Враховуючи, що оновлювати систему можна й вручну, має сенс відключити цю службу.

Оглядач мережі (Computer Browser). Займається оновленням списку комп'ютерів у мережі. При відсутності мережі не потрібна.

Служба шифрування (Cryptographic Service). Служба безпечного обміну ключами і шифрування переданих даних в локальній мережі.

DHCP клієнт (DHCP client). Займається автоматичним розподілом IP-адрес. Якщо мережі немає, то ця служба не потрібна.

Служба повідомлень (Messenger). Відповідає за прийом і відправлення повідомлень, посланих адміністратором..

Мережеві з'єднання (Network Connections). Управління всіма мережевими з'єднаннями. Якщо немає мережі, то ця служба не потрібна.

Portable media serial number. Відповідає за одержання серійного номера переносного музичного пристрою, що підключається до комп'ютера.

Protected Storage. Захист важливих даних, у тому числі, ключів користувачів; забороняє неавторизований доступ.

Remote Registry Service. Призначена для віддаленого управління реєстром (потрібна тільки адміністраторам мережі).

System Event Notification. Відстежує системні події. Якщо все вже налаштовано і нормально працює, можна відключити.

SSDP Discovery. Забезпечує роботу підключаються пристроїв, що підтримують UPnP.

Планувальник завдань (Task Scheduler). Запуск додатків в заданий час. Якщо ця можливість не використовується, цю службу можна відключити.

Telephony. Взаємодія з модемом. Немає модему - відключаємо службу.

Telnet. Забезпечує можливість з'єднання і віддаленої роботи по протоколу telnet.

Uninterruptible power supply. Управляє роботою безперебійних джерел живлення (UPS). Якщо UPS зі зворотним зв'язком немає, то не потрібна.

Terminal Service. Служить для підключення до комп'ютера по мережі і віддаленого керування ним.

Windows time. Синхронізує час на локальній машині й сервері; якщо немає time-сервера, то і служба не потрібна.

Wireless zero configuration. Служба автоматичної настройки бездротових мереж стандарту 803.11 і 803.11b.

Цей список - не остаточний, тому що необхідність тієї або іншої системної служби визначається тими завданнями, які виконуються на конкретному комп'ютері, тому кожен повинен вирішувати сам, що можна відключити, а що ні.