Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АКС_LabRob_0000.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.22 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи:

  1. Ознайомитись з теоретичним матеріалом.

  2. Вивчити можливості та функції EASEUS Partition Master.

  3. За допомогою даної прогрпми створити на диску основний та додаткові розідили. Додатковий розділ повинен містити два логічних диска. Вибрати активний розділ. Видалити розділи. Розбити жорсткий диск на три логічні диски.

  4. Дати докладне пояснення вашим діям.

Зміст звіту

  1. Назва та мета роботи.

  2. Докладний опис основних функцій EASEUS Partition Master.

  3. Зобразити рисунок логічної структури жорсткого диска з назвою і типом розділів (а також з докладним їхнім описом) до та після ваших дій.

  4. Короткий виклад контрольних питань.

  5. Висновки з роботи.

Контрольні питання

  1. Яка функція жорсткого диска?

  2. Як влаштований жорсткий диск?

  3. Що таке операція форматування?

  4. Що таке файлова система?

  5. Які файлові системи Ви знаєте?

  6. Де міститься таблиця розбивки жорсткого диска?

  7. Що таке тип розділа?

  8. Для чого використається розширений розділ?

  9. У чому різниця між первинними та логічними розділами?

Література: [6, c. 654 – 700, 856 – 878]

Лабораторна робота №6

Тема. Встановлення програмного забезпечення

Мета: навчитись встановлювати операційну систему Windows XP та проводити початкове конфігурування системи.

Короткі теоретичні відомості

Вимоги до апаратної платформи

Перед початком інсталяції рекомендується перевірити конфігурацію обладнання з метою з'ясувати чи відповідає воно мінімальним вимогам. Як повідомляє Microsoft, мінімальними рекомендованими вимогами для Windows XP є:

  • процесор, з тактовою частотою не менше 300 МГц. Для більш комфортної роботи в Windows XP необхідно мати процесор, частота якого 1000 МГц і вище;

  • не менше 128 МБ оперативної пам'яті. Так само як і в першому випадку, для реальної роботи Вам необхідно мінімум 256 Мб;

  • мінімум 1,5 Гб на жорсткому диску;

  • відеокарта та монітор SVGA з роздільною здатністю не менше 800x600 пікселів;

  • CD-ROM і миша.

Методи інсталяції

Існує два основні методи інсталяції: інсталяція з CD чи DVD, а також інсталяція по мережі.

В даній лабораторній роботі розглядається інсталяція з «завантажувального» CD. Програма установки пропонує кілька типів установки: оновлення поточної версії Windows, або так звана чиста установка. Застосовуємо другий, більш надійний, чистий метод установки. При такому підході до установки можна у майбутньому сподіватися на системну стабільність.

Процес інсталяції

Найбільш типовий варіант інсталяції полягає у використанні компакт-диска. Вставляємо завантажувальний компакт диск з Windows XP в привід CD-ROM, заходимо в BIOS, вказуємо в ньому початкове завантаження з CD-ROM, потім приступаємо до інсталяції ОС.

На самому початку текстового етапу установки XP при появі повідомлення «Установка перевірки апаратної конфігурації комп'ютера», натисніть і утримуйте клавішу «F5». У який з'явився на екрані списку версій бібліотек HAL виберіть версію, що відповідає вашому комп'ютеру, або виберіть позицію «Інші» для того, щоб вказати файл бібліотеки від виробника обладнання. Потім продовжите установку Windows.

Протягом всієї установки, що триває близько 30-40 хвилин, Windows XP буде задавати велику кількість питань, необхідних для правильної конфігурації системи. Коли всі файли на жорсткий диск будуть скопійовані доведеться зробити деякі додаткові настройки. Це, як завжди, регіональні та тимчасові.

Якщо ви збираєтеся встановлювати англійську версію, то у списку регіонів необхідно вибрати Україну, а в списку мов українську чи російську. Це необхідно, щоб система коректно показувала кирилицю. Наступне, що попросить зробити вас програма установки – це ввести пароль адміністратора, а потім пароль першого користувача, другого і т.д. Щоб увійти в систему під іменем адміністратор необхідно при появі екрану вітання натиснути Ctrl + Alt + Del З'явиться стандартний вхід в систему, де можна ввести обліковий запис і пароль.

Параметри установки Windows XP

Починаючи з Windows XP компанія Microsoft вводить процедуру активації для операційних систем. Для автоматичної активації копії Windows XP необхідно інтернет-з'єднання. Програма активації відсилає унікальний ідентифікаційний код системи в Microsoft. Цей код генерується після ідентифікації обладнання комп'ютера. Таким чином, він є унікальним і ніхто більше їм скористатися не може. У відповідь на відсилання коду повертається деякий ключ, який і активує систему. Якщо ж інтернет-з'єднання відсутнє, для завершення процесу активації слід зателефонувати в Microsoft за номером, вказаним на екрані програми активації. Microsoft надає 30-денну відстрочку для виконання цієї процедури, а після закінчення встановленого терміну XP повертається до екрану вітання і пропонує завершити процедуру активації.