Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Австралійський досвід у сфері керування докумен...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

12

ПЛАН

Вступ……………………………………………………………………………… 3

  1. Загальна характеристика законодавчої бази з керування документацією в Австралії…………………………………………………………………. 5

  2. Управління електронними документами в Австралії…………………... 7

Висновок……………………………………………………………………….... 10

Список використаної літератури………………………………………………. 12

Вступ

Сучасне суспільство переходить до інформаційного, яке характеризується високою значущістю інформаційних ресурсів, великою мобільністю в області обміну інформацією, транснаціональними економічними, соціальними і культурними зв'язками.

Усе це підвищує вимоги до управління документацією в сучасних установах і господарюючих суб'єктах. Управління документацією стає не допоміжною функцією менеджменту, а найбільш значимою його основою. Причому поступово йде перехід від " паперових" систем документації до систем управління електронними документами.[3;72].

У зв'язку з цим, виникає найважливіше завдання створення міжнародних стандартів управління документами, які б на міжнародному рівні уніфікували способи фіксації інформації на сучасних носіях, їх передачу, управління метаданими і інші аспекти управління документами. Роль уніфікації управління документами виникає і в аспекті управління бізнес-документацією, оскільки на сучасному рівні електронної комерції для ділових угод стираються межі часу і простору.

При змінах в яких-небудь областях завжди з'являється лідер, розробляючий нововведення, міняючий технології, термінологію, методологічні основи.

На міжнародному рівні в області управління документами, передусім, електронними документами, стала ще в 1980-і роки Австралія. Розробки австралійських документознавців і архівістів в області управління документами, грунтовані на системному підході і новітніх електронних технологіях дозволили створити міжнародні стандарти в цій області до початку ХI століття. [4;47].

Потрібно відмітити, що близькі за соціальним, культурним і правовим досвідом до Австралії, такі країни, як Канада, Великобританія, США також створювали аналогічні законодавства, орієнтовані на управління документами в інформаційному суспільстві, свої національні стандарти. Усе це дозволило створити міжнародні комітети і організації із стандартизації в різних сферах діяльності, включаючи і управління документами.

1. Загальна характеристика законодавчої бази з керування документацією в Австралії.

На сьогодні Австралійський національний орган стандартизації забезпечує роботу секретаріату підкомітету №11 "Управління архівами документацією". Підкомітет був створений в структурі технічного комітету № 46 "Інформація і документація" Міжнародної організації по стандартизації. [4;47].

Таким чином, австралійський досвід в області управління документами є самим передовим у світі. У ряді розвинених країн світу національні стандарти з керування діловою документацією, прийняті на основі міжнародного стандарту ИСО 15489, є основними нормативними актами в області роботи з документами. Можна сказати, що їх розробка грунтована не лише на стандарті ИСО 15489, але і на методологічних розробках австралійських архівістів і документознавців.

Досить згадати про модель, розроблену в 1993 році, у рамках курсу "Поняття про системи роботи з документацією" Дэвидом Бирманом, яка має 8-ми етапний процес створення і вдосконалення системи роботи з документацією в організації. Саме ця методологія взята за основу і детально викладена в міжнародному стандарті ИСО 15489-2001.

Австралія є не лише країною з передовим досвідом в області створення національних стандартів, в області управління документами (шість стандартів серії AS 4390), на основі яких було створено багато відомих міжнародних стандартів, передусім, ИСО 15489, але і також впорядкованою системою законодавства в області управління документами.

До основних законодавчих актів можна віднести: Закон про свободу інформації; Закон про конфіденційність інформації; Закон про архіви; Закон про електронні угоди; Закон про недоторканість приватного життя.

Потрібно відмітити, що у більшості країн видаються регулюючі документи в області " електронного" уряду. У Австралії видані багато таких інструкцій і документів. У Австралії також розроблена політика в області: визначення форматів даних; державних доменних імен; по кооперації в області державних закупівель.

Виданий цілий ряд документів, що регламентують створення "електронного" уряду в Австралії: Інвестиції в розвиток, 1997; Назустріч австралійській стратегії руху до інформаційної економіки. Попередні положення, липень, 1999; Федеральний закон про особисту інформацію; Рамкова концепція інформаційної економіки, 2001; Стратегія федерального уряду в області створення " електронного" уряду; Закон про державні записи, 2000; Закон про електронні транзакції, 2000;

Австралійські уряди беруть участь в створенні і розробці електронного середовища, яке повинне стати основою ділових стосунків між урядом і бізнесом.

Потрібно відмітити, що політика по створенню "електронного уряду", тобто уряди з єдиною і відкритою архітектурою, в Австралії багато в чому близькі законодавствам Великобританії і Канади. У Австралії видані багато нормативно-правових і нормативно-методичних актів по створенню "електронного уряду", визначальних основні політики і стратегії в цій області.

В цілому, Австралія, Канада, Великобританія і США є передовими країнами в області створення законодавчої бази по формуванню і функціонуванню "електронного уряду".

Діяльність архівних органів Австралії в області нормативно-методичного регулювання, в питаннях управління документацією різних форматів, нині, можна вважати найбільш активною, в порівнянні з діяльністю національних архівів інших країн світу.

Саму суть управління документацією в австралійській моделі управління документацією містить абревіатура CADDS, що включає назву п'яти основних функцій по забезпеченню ефективності роботи з документацією : Контроль, Доступ, Розміщення, Зберігання, Підтримка.