Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник задач для дневн1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КОРАБЛЕБУДУВАННЯ

ХЕРСОНСЬКА ФІЛІЯ

Дрозд о. В.

ХІМІЯ

ХЕРСОН 2012

УДК 54

Дрозд О.В. Хімія: Програма, методичні вказівки і контрольні завдання для студентів заочного відділення, - Херсон:

ХФ НУК, 2012

ПРОГРАМА. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ЗАКОНИ ХІМІЇ

Хімія як розділ природознавства, що розкриває суть явищ природи. Предмет хімії і зв'язок її з іншими науками, вплив хімії на розвиток загальнотеоретичних, загальноінженерних і прикладних дисциплін. Хімія і охорона навколишнього середовища Закон збереження маси і енергії. Стехіометрічні закони. Закон збереження маси і енергії. Закони ідеальних газів. Типи хімічних сполук.

Квантово-механічна модель атома. Квантові числа. Атомні орбіталі. Принцип Паулі. Правила і порядок заповнення атомних орбіталей. Будова багатоелектронних атомів. Періодична система елементів Д.І. Менделєєва. Зміна властивостей хімічних елементів та їх сполук. Окиснювально - відновні властивості елементів. Значення періодичного закону Д.І. Менделєєва.

Основні типи і характеристики хімічного зв'язку. Ковалентний та іонний зв'язки. Метод валентних зв'язків, поняття про метод молекулярних орбіталей. Будова і властивості найпростіших молекул. Донорно-акцепторний зв'язок. Валентність елементів. Енергія, довжина і спрямованість ковалентного зв'язку. Гібридизація атомних орбіталей. Водневий зв'язок. Вплив водневого зв'язку на властивості речовин.

Комплексні сполуки. Їх створення і будова. Внутрішня і зовнішня сфера комплексної сполуки, комплексоутворювач і його координаційне число, ліганди. Класифікація комплексних сполук. Катіоні, аніоні і нейтральні комплекси. Амоніако-, акво-, ацидо- і гідроксокомплекси. Подвійні солі. Дисоціація комплексних сполук. Константа нестійкості комплексу.

Агрегатний стан речовини. Хімічна будова твердого тіла. Аморфний і кристалевий стан речовини. Кристали. Кристалічні решітки. Хімічний зв'язок у твердих тілах. Металевий зв'язок і метали, хімічний зв'язок в напівпровідниках і діелектриках. Реальні кристали.

Елементи термодинаміки і закономірності протікання хімічних реакцій. Термодинамічна оцінка фазового стану речовини. Екзо- та ендотермічні реакції. Термохімічне рівняння. Закон Гесса і його слідство. Ентропія і потенціал Гиббса. Критерій довільного протікання процесів в ізольованих системах.

Швидкість хімічних реакцій. Вплив концентрації і температури на швидкість реакції. Закон діючих мас. Правило Вант -Гоффа. Порядок реакцій. Енергія активації. Поняття про каталіз. Механізм гомогенного та гетерогенного каталізу.

Хімічна рівновага. Необоротні і оборотні процеси. Константи рівноваги в гомогенних і гетерогенних системах. Фактори, що впливають на зміщення хімічної рівноваги (концентрація, тиск, температура). Принцип Ле Шателье та його застосування.

Розчини. Загальні властивості розчинів. Класифікація розчинів. Способи вираження концентрації розчинів. Закони ідеальних розчинів. Розчини неелектролітів та електролітів. Водні розчини електролітів. Сильні і слабкі електроліти. Властивості розчинів електролітів. Активність. Електролітична дисоціація води. Водневий показник середовища. Іонні реакції в розчинах. Гідроліз солей. Дисоціація комплексних сполук. Гідроліз. Теорія кислот і основ.

Окиснювально - відновні процеси: визначення, термодинаміка, складання рівнянь реакцій. Класифікація електрохімічних процесів. Закони Фарадея. Термодинаміка електродних процесів. Поняття про електродні потенціали. Гальванічні елементи. ЕДС і її вимірювання. Стандартний водневий електрод і воднева шкала потенціалів. Рівняння Нернста. Потенціали металевих, газових і окиснювально - відновних електродів. Електрохімічна і концентраційна поляризація. Електроліз. Послідовність електродних процесів. Вихід по струму. Електроліз з нерозчинними і розчинними анодами. Практичне застосування електролізу.

Хімічна і електрохімічна корозія металів. Анодні і катодні процеси, що протікають при електрохімічній корозії металів. Методи захисту металів від корозії: легування, електрохімічний захист, захисні покриття. Інгібітори корозії.

Основні властивості елементів і їх сполук, s-, р- d- і f-елементи. Їх електронна будова, загальна характеристика, знаходження в природі, способи отримання, властивості, сполуки, їх застосування. Вплив сполук на навколишнє середовище.

ЛІТЕРАТУРА

Обов'язкова

1. Коровин Н.В. Курс общей химии. - М. :Высшая школа, 1990.- 446 с.

2. Хомченко І.Г. Загальна хімія. - К.: Виша школа, 1992.

3. Ахметов Н.С. Общая и неорганическая химия. - М. :Высшая школа, 1988.

4. Хоникевич А.И. Химия и коррозия металлов.-Л.:Судостроение,1988.

5. Глинка Н.Л. Задачи и упражнения по общей химии. - Л. : Химия, 1985

Додаткова

1. Некрасов Б.В. Учебник общей химии. - М.: Химия, 1981.

2. Николаев Л.А. Общая и неорганическая химия. - М.: Освіта, 1982.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]