Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник задач для дневн1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Тема 9. Корозія та захист металів

164. Чому хімічно чистий цинк виявляє велику стійкість проти корозії, чим технічний цинк? Напишіть електродні рівняння анодного і катодного процесів, що відбуваються при корозії технічного цинку в кислому середовищі.

165. Магнієва пластинка, сполучена з олов’яною, опущена в соляну кислоту. Напишіть електронні рівняння анодного та катодного процесів, що проходять при корозії пластинки.

166. У чому складається принцип застосування протекторного захисту від корозії? Складіть електронні рівняння анодного та катодного процесів, що проходять при протекторному захисті нікеля у воді, яка містить розчинений кисень.

167. Чому хімічно чисте залізо має велику корозійну стійкість, чим технічне ? Складіть електронні рівняння анодного та катодного процесів, що відбуваються при корозії технічного заліза в розведеній сульфатній кислоті.

168. Мідь не витісняє водень з розведених кислот, однак якщо до мідної пластинки, опущеної в кислоту, торкнутися цинковою , то на поверхні мідної пластинки починає виділятися водень. Поясніть це явище, складіть електронні рівняння анодного та катодного процесів, а також схему мікрогальванічного елемента, що утворився.

169. Вироб з технічного заліза знаходиться під дощем. Напишіть електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії, а також складіть схему корозійного мікрогальванічного елемента.

170. На чому заснований принцип катодного захисту металів? Напишіть електронні рівняння анодного та катодного процесів, що відбуваються при катодному захисті заліза, якщо як анод використаний металобрухт.

171. Як відбувається атмосферна корозія сталі? Напишіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що відбуваються при атмосферній корозії сталі; при корозії сталі в кислому середовищі.

172. Цинкова пластина, спаяна із залізною, опущена в розведену сульфатну кислоту. Напишіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що протікають при корозії пластинки, а також схему цього корозійного гальванічного елемента.

173. Яке покриття металу називають катодним, а яке анодним? Перерахуйте метали, які можуть бути використані для катодного покриття заліза. Напишіть електронні рівняння. Складіть схему корозійного гальванічного елемента, що утворився.

174. Стальні цвяхи у вологому повітрі покриваються іржею. Напишіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що відбуваються при корозії сталі у вологому повітрі та в кислоті.

175. Яке покриття металу називають катодним і яке анодним? Перерахуйте метали, які можна використати для анодного покриття заліза. Напишіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що відбуваються при корозії заліза, покритого цинком, у вологому повітрі, при порушенні покриття.

176. Два шматочки цинку однакової маси знаходяться в контакті з міддю та свинцем в розчині соляної кислоти. Який з них розчиниться швидше? Напишіть електронні рівняння анодного та катодного процесів, що відбуваються при корозії. Складіть схеми утворення корозійних гальванічних елементів.

177. Нікелеву деталь покрили плюмбієм. Яке це покриття - катодне або анодне? Напишіть електронні рівняння анодного і катодного процесів корозії цієї деталі у вологому повітрі при пошкодженні покриття.

178. Дві залізні пластинки частково покриті одна оловом, а інша свинцем. На якій з них швидше утвориться іржа у вологому повітрі? Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів.

179. Залізний виріб покритий нікелем. Яке це покриття - катодне або анодне? Складіть схему корозійного гальванічного елемента , що утворився.

180. Складіть електронні рівняння анодного і катодного процесів, що протікають при протекторному захисті сталі у морській воді за допомогою цинкового сплаву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]