Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
29.95 Кб
Скачать

26

ЗМІСТ

Вступ 16

1. Проходження практики на посаді секретаря суду 18

2. Проходження практики на посаді секретаря судового засідання 22

Висновок 25

ВСТУП

Згідно з законом України «Про освіту» від 23.05.91р. № 1060-XII, наказу МОН «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» від 08.04.93р. № 93 обов'язковою складовою освітньо-професійної підготовки студентів вищих навчальних закладів освіти є практична підготовка.

Відповідно практика зі спеціальності є невід'ємною складовою практичної підготовки фахівця в галузі права.

Метою проходження практики в установі є формування у студентів професійних знань і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних умовах, на базі знань набутих під час навчання. Також поглиблення та закріплення в студентів теоретичних знань з різних предметів, які вивчались студентами; опанування студентами сучасними прийомами , методами та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії; виховання потреби систематично поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати у практичній діяльності.

Метою практики є:

- оволодіння сучасними методами, формами організації праці в галузі майбутньої професії студентів;

- формування у студентів на базі одержаних в коледжі знань, професійних умінь, навичок прийняття самостійних рішень, потреби систематично поновлювати свої знання та професійну свідомість;

- закріплення і поглиблення знань, отриманих студентами в коледжі при вивченні дисциплін, застосування набутих знань в практичній діяльності, набуття практичного досвіду роботи;

- підбір необхідного практичного матеріалу, зокрема для написання звіту практики зі спеціальності.

Я, Мариковська Вікторія Валентинівна, студентка 452-П групи відділення «Правознавство» Первомайського політехнічного коледжу Первомайського політехнічного інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, проходила практику з 15 квітня 2013 року по 26 травня 2013 року в Первомайському міськрайонному суді Миколаївської області, де керівником був суддя Закревський Володимир Іванович. Практика розпочалась з консультації в коледжі де нам було надано план практики, тематика та роз’яснено порядок її проходження. Керівник від коледжу Вівчарук Наталія Василівна, яка провела з нами бесіду по техніці безпеки проходження практики. На початку проходження практики в Первомайському міськрайонному суді, співробітники ознайомили мене з основними правами та обов’язками працівників міськрайонного суду.

1. Проходження практики на посаді секретаря суду

Проходячи практику на посаді секретаря суду, ознайомилася з посадовими інструкціями, затвердженими керівником апарату суду, що розроблялись на підставі Наказу Державної судової адміністрації України від 20 липня 2005 року № 86. Згідно посадової інструкції встановлюються єдині засади діяльності, обсяг посадових обов'язків та основні вимоги щодо їх виконання, права та відповідальність особи, яка займає посаду секретаря місцевого загального суду.

Відповідно до посадової інструкції секретар суду виконує такі обов’язки:

- веде первинний облік справ і матеріалів, розгляд яких передбачено процесуальним законодавством;

- забезпечує зберігання судових справ та інших матеріалів;

- здійснює розкладку розглянутих справ відповідно присвоєних номерів;

- веде номенклатурні справи суду;

- здійснює облік і забезпечує зберігання речових доказів;

- здійснює підготовку судових справ із скаргами, поданнями для надіслання до судів вищих інстанцій;

- проводить роботу з оформлення звернення судових рішень до виконання, контролює одержання повідомлень про їх виконання та забезпечує своєчасне приєднання до судових справ;

- веде контрольні та зведені контрольні виконавчі провадження;

- здійснює облік виконавчих документів, які передаються для виконання до державної виконавчої служби;

- проводить перевірку відповідності документів у судових справах опису справи;

- складає за встановленими формами статистичні звіти про результати розгляду судових справ;

- надає пропозиції щодо складання номенклатури справ суду;

- здійснює підготовку та передачу до архіву суду судових справ за минулі роки, провадження у яких закінчено, а також іншу документацію канцелярії суду за минулі роки;

- здійснює прийом громадян, видачу копій судових рішень, інших документів, які зберігаються в канцелярії суду, та судових справ для ознайомлення учасникам судового розгляду відповідно до встановленого порядку;

- здійснює прийом судових справ та копій фонограм на зберігання до канцелярії суду;

- доповідає старшому секретарю про дотримання секретарями судових засідань строків передачі справ до канцелярії суду;

- на час тимчасової відсутності старшого секретаря суду за наказом керівника апарату суду виконує його обов'язки;

- виконує доручення керівника апарату суду та старшого секретаря суду щодо організації роботи канцелярії суду.

Ознайомилась з порядком ведення та засвоїла основні вимоги первинного обліку справ і матеріалів, розгляд яких передбачено процесуальним законодавством. Заповнювала журнал реєстрації вхідної кореспонденції та зробила витяг з нього (додаток А).

Ознайомилася з Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України 27.06.2006 № 68.

Відповідно до вищевказаної Інструкції заповнювала обліково-статистичні картки в електронному вигляді: на цивільну справу, на заяву про перегляд заочного рішення, на адміністративну справу, на заяву про перегляд рішення (ухвали, судового наказу) у цивільних справах за нововиявленими обставинами (додаток Б, додаток Б1, додаток Б2, додаток Б3).

З’ясувала порядок ведення номенклатури справ місцевого суду та отримала навички заповнювати основні журнали канцелярії суду. Підготувала витяг з номенклатури справ місцевого суду (додаток В).

Засвоїла порядок здійснення обліку та ознайомилась з загальними вимогами щодо забезпечення зберігання речових доказів. Здійснювала облік та зберігання речових доказів. Підготувала витяг з журналу обліку речових доказів (додаток Д).

Готувала судові справи із скаргами для надіслання до судів вищих інстанцій. Для цього потрібно було знати порядок підготовки судових справ із скаргами для надіслання до судів вищих інстанцій. Підготувала витяг з журналу обліку заяв про апеляційне оскарження, апеляційних скарг у цивільних чи адміністративних справах (додаток Ж).

Здобула практичні навички по оформленню звернень судових рішень до виконання. Дізналася про загальні вимоги при проведенні роботи з оформлення звернення судових рішень до виконання. Проаналізувала порядок складання та оформлення виконавчих проваджень, процес звернення їх до виконання.

Отримала вміння проводити контроль за одержанням повідомлень про виконання звернень судових рішень та забезпечення своєчасного приєднання до судових справ.

Секретар суду робить запис про рух та результати розгляду справи в обліково-статистичній картці на підставі запису в журналі розгляду судових справ і матеріалів суддею. Здійснювала записи на основі подання кримінально-виконавчої інспекції про заміну адміністративного стягнення та інші подання реєструється в обліково-статистичній картці на справу в порядку виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення та в алфавітному покажчику справ про адміністративні правопорушення. В алфавітний покажчик справ про адміністративні правопорушення вноситься запис про кожну особу, стосовно якої розглядається таке клопотання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]