Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
29.95 Кб
Скачать

2. Проходження практики на посаді

СЕКРЕТАРЯ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ

Секретар судового засідання керується та опирається на Типову посадову інструкцію секретаря судового засідання, затверджену наказом Державної судової адміністрації України від 20 липня 2005 року № 86. Так само як і секретар суду, секретар судового засідання є посадовою особою апарату місцевого загального суду, статус якої визначається Законом України «Про державну службу».

Відповідно до посадової інструкції секретар судового засідання виконує такі обов’язки:

здійснює судові виклики та повідомлення в справах, які знаходяться у провадженні судді; оформлює заявки до органів внутрішніх справ, адміністрації місць попереднього ув'язнення про доставку до суду затриманих та підсудних осіб, готує копії відповідних судових рішень;

здійснює оформлення та розміщення списків справ, призначених до розгляду;

перевіряє наявність і з'ясовує причини відсутності осіб, яких викликано до суду, і доповідає про це головуючому судді;

здійснює перевірку осіб, які викликані в судове засідання, та зазначає на повістках час перебування в суді;

забезпечує фіксування судового засідання технічними засобами згідно з Інструкцією про порядок фіксування судового процесу технічними засобами;

веде журнал судового засідання, протокол судового засідання;

виготовляє копії судових рішень у справах, які знаходяться в провадженні судді;

здійснює заходи щодо вручення копії вироку засудженому або виправданому відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу України, за дорученням судді здійснює заходи щодо дачі підсудним або засудженим підписки про невиїзд;

здійснює оформлення для направлення копій судових рішень сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі й фактично не були присутніми в судовому засіданні при розгляді справи;

готує виконавчі листи у справах, за якими передбачено негайне виконання;

оформлює матеріали судових справ і здійснює передачу справ до канцелярії суду;

виконує інші доручення судді, керівника апарату суду, помічника судді, що стосуються організації розгляду судових справ.

На посаді секретаря судового засідання виконувала наступну роботу.

Ознайомилася з положеннями Цивільно-процесуального кодексу України та засвоїла особливості здійснення судових викликів та повідомлень в цивільних справах. Отримала навички заповнювати бланки викликів та повідомлень в цивільних справах; визначила порядок вручення повісток.

Ознайомилася з положеннями Кримінально-процесуального кодексу України та визначила особливості здійснення судових викликів та повідомлень в кримінальних справах. Отримала вміння заповнювати бланки викликів та повідомлень в кримінальних справах; визначила порядок вручення повідомлень. Склала судову повістку-повідомлення в цивільній справі та судовий виклик до суду для участі в розгляді кримінальної справи (додатки К, К1).

Удосконалила знання щодо порядку здійснення судових викликів і повідомлень в адміністративній справі та кримінальній справах. Підготувала судову повістку про виклик до суду для участі в розгляді адміністративної справи (додаток К2) та судову повістку про виклик до суду для участі в розгляді кримінальної справи (додаток Л).

Незважаючи на те, що в законну дію нещодавно вступив новий Кримінальний процесуальний кодекс України, з'ясувала порядок надіслання копій обвинувального висновку, а також інших документів, для негайного вручення під розписку обвинуваченому за старим кримінально-процесуальним законодавством. Вивчила основні вимоги до надіслання процесуальних документів обвинуваченому.

Отримала вміння оформляти та розміщувати списки справ, призначених до розгляду. Ознайомилася з особливостями складання списків судових справ та навчилася їх розміщувати на стендах в судових приміщеннях. Підготувала прокол судового засідання в позовному провадженні. (додаток М).

Безпосередньо перед розглядом кримінальної, цивільної чи адміністративної справи здійснювала перевірку явки учасників судового процесу та вживала заходів до з'ясування причин неявки, уточнювала відомості про вручення судових викликів, повідомлень, судових повісток та інших матеріалів, про що доповідала судді. Перебуваючи на цій посаді під контролем секретаря судового засідання, виписувала судові повістки та перевіряла наявність учасників процесу, з'ясовувала причини відсутності осіб, яких викликано до суду. Склала протоколи судового засідання при здійсненні окремого провадження, при розгляді цивільної справи (додатки Н, П).

Самостійно дослідила перелік доручень головуючого, які може виконувати секретар судового засідання.

Зазначала на повістках час перебування в суді учасників процесу. Застосовувала набуті знання при заповненні бланків судових повісток.

Ознайомилася з Інструкцією про порядок фіксування судового процесу технічними засобами. Забезпечувала фіксування судового засідання технічними засобами згідно з вищевказаною Інструкцією. Ознайомлювала учасників справи із технічними записами.

Отримала навички ведення журналу судового засідання. Самостійно дослідила вимоги до відомостей, які заносяться до журналу судового засідання в цивільній та кримінальній справах, підготувала з них витяги (додатки Р, Р1).

Встановила порядок складання протоколу судового засідання, дослідила порядок складання та оформлення протоколів про судовий розгляд справи. Складала протоколи судового засідання (додаток М).

Виконувала доручення голови суду, суддів та керівників апарату суду, а саме:

реєстрація, облік та зберігання кримінальних, цивільних та справ про адміністративні правопорушення;

ведення статистичних карток та журналів;

ознайомлена з веденням архіву суду;

приймала активну участь у списані адміністративних, цивільних та кримінальних справ до архіву суду;

займалася обробкою вхідної та вихідної кореспонденції та інше.

В процесі мала змогу не лише вивчати ділову документацію суду, а й приймала участь в її складанні, чим закріпила свої знання в сфері кадрового документообігу.

ВИСНОВОК

За період проходження практики зі спеціальності в Первомайському міськрайонному суді Миколаївської області закріпила теоретичні знання з дисциплін: діловодства в юридичній практиці, цивільного права і процесу, адміністративного права, кримінального права і процесу, господарського права та процесу; набула практичних навичок роботи.

Визначила, що діяльність суду врегульована Конституцією України, законами України «Про судоустрій та статус суддів», «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції», Типовою інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді, затвердженою наказом Державної судової адміністрації України від 27.07.2005 № 86 (зі змінами та доповненнями).

Ознайомилася з структурою місцевого суду загальної юрисдикції (загальними відомостями, складом, завданням, посадовими інструкціями працівників та інструктажем з техніки безпеки); з роботою загальної канцелярії суду, канцелярії в кримінальних справах, канцелярії в цивільних справах та канцелярії в адміністративних справах.

Практика у Первомайському міськрайонному суді Миколаївської області є засобом ознайомлення студентів з каналами проведення й реалізації їх власного управлінського потенціалу в майбутній професійній діяльності і розвитку аналітичних здібностей на прикладі безпосередньої апаратної роботи з метою оформлення ефективної стратегії досягнення професійного успіху.

Всю доручену роботу виконувала старанно, охайно, сумлінно, усвідомлюючи свою відповідальність.

За час проходження практики в суді удосконалила набуті знання за час теоретичного навчання; поглибила вміння самостійно шукати і оцінювати сучасні проблеми юридичної практики, готувати проекти юридичної документації, діагностувати та розрізняти юридичні факти, тлумачити і правильно застосовувати норми права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]