Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник задач для дневн1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Тема 3. Періодичний закон д.І. Менделєєва і будова атомів

41. Наведіть сучасне формулювання періодичного закону Д.І. Менделеєва. Чому Li, Na, K, Rb, Cs, Fr складають I головну підгрупу, а С, Si, Ge, Sn, Рb - IV головну підгрупу елементів? Відповідь мотивуйте будовою зовнішніх енергетичних рівнів атомів відповідних елементів.

42. Що таке енергія іонізації? Як змінюється відновна і окиснювальна здатність елементів в ряду S, Se, Te? Відповідь мотивуйте будовою атомів даних елементів.

43. Наведіть по два елементи, що відносяться до s-, р-, d-електронних сімейств. Відповідь мотивуйте будовою зовнішніх і предзовнішніх (для d-елементів) рівнів атомів.

44. Зовнішній і предзовнішній рівень атома елемента має вигляд: 4s24p64d25s2. В якому періоді і в якій групі знаходиться цей елемент? До якого електронного сімейства він відноситься? Яка його вища ступінь окиснення? Складіть формулу оксиду, що відповідає вищій ступені окиснення цього елемента.

45. Що таке спорідненість до електрона? Як змінюється окиснювальна активність елементів в рядах: N, 0, F, і Br, Cl, F? Відповідь мотивуйте будовою атомів даних елементів.

46. Напишіть електронні формули атомів наступних елементів:

а) K

б) V

в) As

47. Напишіть електронну формулу і складіть графічну схему валентних орбіталей атома Ванадію. Поясніть вияв Ванадієм позитивної ступені окиснення, рівної номеру групи періодичної системи елементів.

48. Назвіть електронні аналоги в п'ятій групі періодичної системи елементів. Напишіть електронні формули валентних підрівней цих елементів.

49. Як можна пояснити той факт, що енергія іонізації Берилію більше, ніж у Бору?

50. Напишіть електронну формулу елемента з порядковим номером 33 і визначте його основні хімічні властивості.

51. Що таке електронегативність? Як змінюються неметалічні властивості в рядах Si, Р, S, Cl і Cl, Br, l? Чому?

52. Виходячи з закономірностей періодичної системи дайте мотивовану відповідь на питання: який з двох гідроксидів має більш сильну основу: NaOH або RbOH, Са(ОН)2 або Сu(ОН)2, Zn(ОН)2 або Sr(OH)2?

53. Яку вищу ступінь окиснення виявляє Германій Стибій, Хром, Манган? Складіть формули оксидів даних елементів, що відповідають цій ступені окиснення. До яких електронних сімейств належать ці елементи?

54. Як впливає підвищення ступені окиснення елемента на властивості оксидів і гідроксидів, що утворюються ним? Виходячи з цього, поясніть, як змінюються хімічні властивості оксидів МnО, MnO2, Мn2O7 і гідроксидів Мn(ОН)2, Мn(ОН)4, НMnО4.

55. Яку нижчу ступінь окиснення виявляють Фосфор, Силіцій, Оксиген і Флуор? Чому? До якого електронного сімейства належать ці елементи? Складіть формули водневих сполук цих елементів. Назвіть кожне з цих сполук

56. Зовнішній і предзовнішній рівень атома елемента має вигляд Зs263d44s2. У якому періоді і в якій підгрупі знаходиться цей елемент? До якого електронного сімейства він відноситься? Яка його вища ступінь окиснення? Складіть формулу відповідного оксиду.

57. Назвіть вищі ступені окиснення Титана і Германію, Хрому і Селену, Хлору і Мангану. Складіть формули відповідних оксидів.

58. У якого з елементів, Титана або Германію, сильніше виражені металеві властивості? Відповідь мотивуйте будовою атомів Титана і Германія. Який з цих елементів утворить газоподібні сполуки з Гідрогеном?

59. Зовнішні рівні атомів мають вигляд: 2s22p1; 4s24p2; 5s25p4; 6s1. В яких періодах і в яких підгрупах знаходяться ці елементи? До яких електронних сімейств вони належать?

60. У якого з елементів, Хрому або Селену, сильніше виражені металеві властивості? Відповідь мотивуйте положенням цих елементів в періодичній системі. Який з цих елементів утворить газоподібну сполуку з Гідрогеном?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]