Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник задач для дневн1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Тема 8. Окиснювально - відновні і електрохімічні процеси

143. Які реакції називаються окиснювально-відновними? Наведіть приклади. Як класифікуються ці реакції?

144. Як складаються рівняння окиснювально-відновних реакцій за допомогою методу електронного балансу? Що лежить в основі електронно -іонного методу складання рівнянь?

145. На прикладах відновлення калій перманганату покажіть вплив середовища на перебіг окиснювально-відновних реакцій.

146. На основі електронних рівнянь розтащуйте коефіцієнти в рівняннях реакцій, що йдуть по схемах: H2S + H2SO3 = S + Н2O і Сu + H2SO4 (конц.) = CuSO4 + SO2 + Н2O. Для кожної реакції укажіть, яка речовина є окисником, яка - відновником; яка речовина окиснюється, яка відновлюється?

147. Складіть рівняння окиснювально-відновних реакцій, що протікають у водних розчинах по схемах:

а) КClO3 = KCI + КClO4;

б) CuO + СО = Cu + CO2.

148. Яка маса фосфору може розчинитися в розчині НNО3 об'ємом 25 мл (С(НNO3)=3,8 моль/л), якщо відомо, що внаслідок реакції виділяється NO і утвориться Н3РО4.?

149. Дайте визначення електрохімічній системі. Поясніть роботу гальванічного елемента Якобі-Данієля.

150. Які електродні потенціали називають стандартними? Як визначається їх величина? Наведіть приклади електрохімічних систем, що складаються з:

а) металу і розчину солі цього металу;

б) йонів металу в різних ступенях окиснення.

151. Визначте величину електродного потенціалу купруму в розчині мідного купоросу (С(CuSO4) = 0,1 моль/л).

152. Зробивши необхідні обчислення, поясніть причину збільшення маси залізної пластинки в розчині купрум сульфату (ІV) на 0,6 г.

153. Складіть схеми двох гальванічних елементів, в одному з яких нікель є негативним електродом, а в іншому - позитивним. Напишіть в іонній і молекулярній формах рівняння реакцій, що протікають при роботі цих елементів.

154. У якій пробірці відбувається реакція при внесенні цинкових пластинок у пробірки з розчином купрум сульфату (ІV) і магнію сульфату (ІV)? Напишіть молекулярні і електронні рівняння реакцій

155. У дві пробірки з синім розчином купрум сульфату (ІV) опустили цинкову і срібну пластинки. У якій пробірці колір розчину поступово змінюється і чому? Напишіть молекулярні та електронні рівняння.

156. Збільшиться, поменшає або залишиться без зміни маса залізної пластинки при внесенні її в розчини купрум (ІІ) сульфату (ІV); кальцій сульфату (ІV)? Чому?

157. Що таке електроліз? Дайте визначення поняттям "катод", "анод", "катодний процес", "анодний процес". Який анод називається інертним ,а який активним?

158. Складіть схеми електролізу розчину купрум сульфату (ІV), розчину та розплаву натрій хлориду.

159. Складіть схему електролізу розчину нікола сульфату (ІV) з нікелевими електродами.

160. Яка маса нікеля виділиться на катоді, якщо струм силою 1,5 А пропускати через електролізер з розчином солі Нікола (II) протягом 20 хвилин і якщо вихід по струму 95%?

161. Електролізу зазнає розчин, що містить купрум (ІІ) нітрат (V) і аргентум нітрат (V). Який метал виділиться насамперед? Напишіть рівняння електродних процесів.

162. При електролізі водного розчину купрум(ІІ) броміду на одному з електродів виділяється мідь масою 0,48г. Яка маса брома виділиться на іншому електроді? Напишіть рівняння процесів, що відбуваються на катоді і аноді.

163. Який об'єм газоподібного хлору (н.у.) виділиться при електролізі водного розчину натрія хлориду струмом силою 2,5 А за одну годину?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]