Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М Переддилломна 2008 ФМ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

4. Зміст практики

Зміст переддипломної практики студентів визначається переліком і тематикою навчальних дисциплін, які відповідають магістерській програмі «Банківська справа». Кількість часу, відведеного на опрацювання питань з кожного розділу банківської практики, встановлюється керівником практики від банку разом із студен­том-практикантом відповідно до наявного на базі практики мате­ріального та нормативного забезпечення, напрямів діяльності ба­нківської установи та кількості видів банківських послуг, що надаються клієнтам, кваліфікації персоналу тощо. Важливим етапом переддипломної практики є організаційно-ознайомчий етап, тривалість якого фіксована і становить чотири робочих тижні. Під час організаційно-ознайомчого етапу проходить практичне закріплення знань, отриманих студентом під час освоєння базо­вих дисциплін циклу професійної підготовки за спеціальністю «Банківська справа». Студент здійснює збір інформа­ції, що відноситься до розділів організаційно-ознайомчого етапу і викладає її, головно, шляхом наведення зразків документів у до­датках до звіту про практику. При цьому враховується необхід­ність дотримання комерційної та банківської таємниці шляхом вилучення назв підприємств, організацій та характеристики кон­кретних клієнтів.

У період переддипломної практики студент-практикант вико­нує індивідуальне завдання з теми закріпленої магістерської дип­ломної роботи, що ставиться перед ним науковим керівником ма­гістерської дипломної роботи та викладачем дисципліни за якою є індивідуальне завдання. Індивідуальне завдання виконується за матеріалами банку: річними та квартальними зві­тами, даними обліку та внутрішньобанківського аудиту, операти­вної звітності, перевірок тощо.

Зміст індивідуального завдання визначається структурою ма­гістерської дипломної роботи та її планом, погодженим з науко­вим керівником. Матеріали, отримані практикантом під час виконання індиві­дуального завдання, можуть бути використані для підготовки до­повіді на наукову конференцію та написання статті до наукових збірників.

Звільнення студента від практики за сімейними обставина­ми або з інших поважних причина на один або кілька робочих днів допускається виключно за заявою практиканта та з дозво­лу керівника банку — бази практики. Заява на звільнення додається до щоденника практики.

5. Вимоги до звіту про практику

Практикант складає звіт про практику, у якому висвітлює конкретну виконану роботу за період практики. Цей звіт має міс­тити короткий опис бази практики, лаконічну характеристику самостійної роботи практиканта, висновки та пропозиції. Переказ у звіті матеріалів, що викладені в інструкціях, навчальних посібни­ках і лекціях не допускається. При цьому враховується необхід­ність дотримання комерційної та банківської таємниці шляхом вилучення назв підприємств, організацій та характеристик конк­ретних клієнтів.

Звіт про виконану роботу практикант складає у відповідній послідовності за розділами, що передбачені змістом практики. Звіт має бути виконаним та оформленим із дотриманням станда­ртних технічних вимог (надрукованим на принтері з одного боку аркуша білого паперу формату А4, шрифт Times New Roman, 14 пт., через 1,5 інтервали та ін.). У звіті мають бути наведені стислі описи виконаних практикантом робіт з посиланням на ко­пії доданих до звіту відповідних документів.

Звіт повинен мати структуру, що відповідає програмі прак­тики і складатися з титульного аркуша, змісту, послідовно викладених розділів, висновків, списку літератури та додатків. Кожна структурна частина звіту має починатися з нової сторінки. Титульний аркуш виконується відповідно до зразка (Додаток 3). Зміст складається із переліку складових зві­ту із зазначенням сторінок.

Розділ перший (організаційно-озайомчий) має бути обсягом 10-15 сторінок машинописного тексту. В ньому необхідно дати характеристику ефективності організації діяльності установи банку.

Економічна характеристика діяльності банку проводиться на підставі звітних форм із застосуванням методичного стану економічного аналізу. Вона передбачає оцінку діяльності банку за досліджувальний період з точки зору розвитку, оптимізації структури активів і пасивів, рівня ризику тощо.

Для оцінки ефективності діяльності банку чи його установи доцільно використовувати такі види аналізу:

  1. за аспектами, методами та інформаційними джерелами – фінансовий, управлінський, стратегічний, операційно-вартісний;

  2. за періодичністю – разовий та періодичний (щомісячний, квартальний, річний);

  3. залежно від спектру та обсягу питань, що аналізуються – комплексний (повний) та вибірковий (тематичний та локальний).

Аналіз рекомендується проводити в три етапи: попередній, аналітичний, підсумковий.

За дисциплінами навчального плану складаються висновки обсягом 2-5 сторінок.

Звіти за індивідуальними завданнями складаються у вигляді висновків за результатами роботи обсягом 1-2 сторінки.

Висновки до звіту мають бути обсягом 1—3 сто­рінки та містити стислий перелік конкретних висновків і про­позицій, що зроблені під час проходження практики. Список літератури наводиться відповідно до послідовності посилань у тексті на літературні джерела і має складатися переважно з на­зв інструкцій та інших законодавчо-нормативних документів (в тому числі й внутрішніх), що використовувалися студентом під час роботи на практиці. Всі додатки до звіту повинні мати назву і бути пронумерованими літерами української абетки за виключенням літер Ґ, З, І, Ї, Й, О, Щ, Ь. Посилан­ня у текстовій частині звіту на додатки дається із зазначенням номера додатку.

Нумерацію сторінок, розділів, рисунків, таблиць та формул у звіті слід подавати арабськими цифрами без символа «№».

Першою сторінкою звіту є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок звіту. На титульному аркуші номер сторінки не ставиться, а на наступних сторінках номер необхідно проставляти у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

За підсумками першого етапу переддипломної практики студент повинен оформити і подати керівникові практики від кафедри проміжний звіт про проходження практи­ки, який має містити оформлені за всіма вимогами перші шість розділів (змістовну частину та всі необхідні додатки). Проміжний звіт подається протягом двох робочих днів з моменту закінчення першого етапу виробничої практики. Керівник звітує на найбли­жчому засіданні кафедри про підготовку проміжного звіту про практику та має право у разі незадовільної якості такого звіту ставити перед кафедрою питання про відрахування студента з магістерської програми як такого, що не виконав регламенту під­готовки магістра.

Звіт практиканта про практику перевіряє й підписує загальний керівник практики від банку. Звіт завіряється печаткою установи банку — бази практики.

Практикант подає звіт про практику на кафедру банківсь­кої справи не пізніше ніж через три дні після закінчення практики. До звіту (після титульного аркуша) підшиваються щоденник та характеристика від банківської установи (Додаток 3) про якість роботи практиканта щодо виконання ним програми переддипломної практики. Щоденник має містити записи про зміст виконаної роботи окремо за темами практики із підписами безпосередніх керівників-фахівців банку (затверджених пла­ном, додаток 1). Якщо у бланку щоденника бракує місця для відповідних записів, то студент робить необхідні записи у ок­ремому зошиті.