Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М Переддилломна 2008 ФМ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

2. Бази практики

Проходження практики студентів здійснюється в установах банків, що відповідають вимогам програми практики та забезпечені висококваліфікованими кадрами. Студент може самостійно підбирати для себе базу практики, відповідно до пропозицій банків-замовників, а також побажань студентів щодо банківських установ, які погоджуються прийн­яти їх на переддипломну практику й створити відповідні умови для її проходження. Студентом пододається лист з установи банку зі згодою прийняти студента для проходження практики (лист пишеться в довільній формі із зазначенням назви практики, календарних термінів її проходження і має бу­ти підписаний уповноваженою особою та завірений печаткою банку). За неможливості якісного освоєння програми практики в одному банку студент може проходити практику в кількох установах банків. При цьому на кожному з двох календарних етапів практики вона проводиться, як правило, в межах одного банку.

3. Порядок проходження переддипломної практики. Керівництво практикою

Тривалість практики визначається навчальним планом ЧБІ УАБС і становить 8 робочих тижнів. Практика проходить у два етапи.

Навчально-методичне керівництво та виконання програми практики забезпечується кафедрою банківської справи інституту. Перед відбуттям на практику кафедра проводить інструк­ційні збори студентів про порядок проходження практики, де їх знайомлять з програмою переддипломної практики, вимогами до складання звіту про проходження практики тощо. На зборах, де присутні студенти, керівники практики від кафедри та представ­ники деканату, студентам видається документація на практику (направлення на практику, щоденник практики, індивідуальне за­вдання тощо).

Наказом по інституту кожному студенту призначається ке­рівник практики від кафедри банківської справи. Після прибуття на практику в установу банку наказом керівника установи банку призначається керівник практики від установи банку з найбільш кваліфікованих працівників та фахівців банку, що здійснюють по­точне керівництво на окремих ділянках роботи банку. Студенти і керівники практики від установ банків забезпечуються програ­мами переддипломної практики.

Після прибуття студентів на місце проходження практики ке­руючий установою банку проводить інструктаж за участю прак­тикантів і фахівців банку, які призначені керувати практикою. Практикантам надають інформацію про банк, операції, які він виконує, знайомлять зі структурою банку та завданнями тих під­розділів, у яких буде проходити практика. Обов'язково прово­диться інструктаж щодо охорони праці у банку та на робочому місці. На нараді керівник установи банку доводить завдання та обов'язки керівників практики від банку. Студенту відводиться належне робоче місце та створюються умови для проходження практики на весь її період.

У дводенний строк з початку практики студент разом з керів­ником від установи банку складає календарний план проходжен­ня практики за зразком (Додаток 1) який підшивається до звіту.

Якість проходження практики залежить від сумлінності вико­нання своїх обов'язків студентом-практикантом, керівником практики від установи банку та керівником практики від кафедри банківської справи.

Керівник практики від кафедри банківської справи зо­бов'язаний:

  • забезпечити надання студенту перед відбуттям його на практику необхідних документів та вказівок: програми практики, щоденника, індивідуального завдання тощо;

  • проінформувати студента про систему звітності щодо проходження практики;

  • брати участь у роботі комісії із захисту студентами звітів про проходження практики.

До обов'язків загального керівника практикою від установи банку входить:

  • здійснення безпосереднього керівництва практикою;

  • складання разом із практикантом графіка проходження практики.

  • організація та контроль виконання студентом програми і графіка проходження практики ;

  • створення практиканту необхідних умов для проходження виробничої практики відповідно до змісту програми практики;

  • надання необхідних порад та консультацій стосовно окре­мих питань програми практики;

  • контроль за дотриманням практикантом трудової дисцип­ліни шляхом забезпечення обліку виходів на практику студента-практиканта;

  • підготовка характеристики на кожного студента-практиканта, в якій він має дати оцінку проходження практики за чотирибальною шкалою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») та відобразити якість підготовленого звіту про практику (форма характеристики практиканта міститься у до­датку 2).

Повсякденне керівництво роботою практиканта на конкретних ділянках здійснюють фахівці банку, які призначені наказом ке­руючого установою банку. Прізвища фахівців зазначаються у ка­лендарному плані проходження практики (Додаток 1). До їхніх обов'язків входить:

  • надання практиканту консультацій щодо окремих аспектів діяльності банківської установи;

  • контроль за виконанням студентом програми практики на конкретних ділянках роботи банку;

  • щоденний перегляд запису про здійснену роботу у щоден­нику практиканта і завірення його підписом;

  • допомога практиканту у складанні звіту про практику.

Студент-практикант під час проходження практики зо­бов’язаний:

  • до початку практики одержати від керівника практики з кафедри банківської справи консультації щодо оформлення усіх необхідних документів;

  • своєчасно прибути на місце проходження практики;

  • вивчити і суворо дотримуватись правил охорони праці та техніки безпеки в установі банку — базі практики;

  • дотримуватися режиму робочого дня та правил внутріш­нього розпорядку в установі банку — базі практики;

  • у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики, та вказівки керівників від кафедри банків­ської справи та від бази практики;

  • забезпечувати заповнення документації щодо проходження практики з тим, щоб вона була доступна у будь-який час для пе­ревірки;

  • нести відповідальність за якість виконаної роботи;

  • брати участь у виробничих нарадах, виробничому навчан­ні, вивченні нормативної документації;

  • підтримувати постійний контакт з кафедрою банківської справи;

  • своєчасно подати та представити на кафедру звіт про вико­нання програми практики та індивідуального завдання.