Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оновлений інд № 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
878.08 Кб
Скачать

Тема 2. Джерела з історії середніх віків (V – хv ст.)

(2 год.)

Класифікація та особливості середньовічних джерел. Сучасні методи їх дослідження. Письмові джерела (нарративні, документальні, законодавчі ).

Джерела з історії раннього середньовіччя (V-ХІ ст.). Візантійське законодавство. Варварські правди. Капітулярії. Грамоти, формули, картулярії. Поліптики. Аннали, хроніки, історії. Агіографічні та біографічні твори. Трактати. Пам”ятники народної літератури. Епос.

Джерела з історії класичного середньовіччя (ХІ-ХV ст.). Джерела з історії господарства. Земельні описи та кадастри. Акти про земельні угоди. Пам`ятники феодального звичаєвого права (зерцала, кутюми, фуерос, ассізи). Пам`ятники міського права. Міські хартії. Цехові статути. Королівське (імператорське) законодавство. Судові протоколи. Акти станово-представницьких зборів. Робітниче законодавство. Зміни в характері хронік. Історико-мемуарні твори. Джерела з історії церкви. Джерела з історії культури.

Література

Вайнштейн О.Л. Западноевропенская средневековая Историография. - М.,Л., 1964.

Вспомогательние исторические дисциплины. - (Л.) СПб, 1968—1994. Вып. 1—25. Доичаш-Рождественская О.А. История письма в средние века. 3-є изд. - М., 1987. Заборов М.А. Введение в историографию крестових походов. (Латинская хро-

нография ХІ-ХІІІ вв.). - М., 1966.

Люблинская А.Д. Источниковедение истории средних веков. - Л., 1955.

Люблинская А.Д. Латинская палеография. - М., 1969.

Медведев И.П. Очерки византийской дипломатики. (Частноправовой акт). - Л., 1988. Проблемн источниковедения западноевропсйского средневековья / Под ред.

В.И. Рутенбурга. - Л., 1979.

Проблемн палеографии й кодикологии в СССР. - М., 1974.

Хвостова К.В. Количественньїй подход в средневековой социально-зкономи-

ческой истории. -М., 1980.

Раннє середньовіччя

(V - перша половина ХІ ст.)

Тема 3. Західна європа на межі античності і середньовіччя

КРИЗА В РИМСЬКІЙ ІМПЕРІЇ

(Сам. робота)

Проблема переходу від античності до середніх віків у зарубіжній та вітчизняній історіографії. Соціально-економічна криза в Римській імперії та її причини. Криза рабоволодіння. Зміни форм експлуатації рабів. Пекулій. Еволюція колонату. Емфітевсис. Патронат і комендація. Натуралізація господарства. Економічний спад ІІІ - V ст. Зміни в суспільному і державному ладі Римської імперії в кінці ІІІ - V ст. Спроби виходу із кризи. Зародження елементів нової соціальної структури. Адміністративні і фінансові реформи Діоклетіана і Константина І та їх значення. Криза ідеології і перебудова суспільної свідомості. Християнізація імперії. Форми соціального протесту народних мас. Рух багаудів. Єресі (пелагіани, донатисти, агоністики ( циркумцелліони )).

РОЗКЛАД ПЕРВІСНООБЩИННОГО ЛАДУ У ДАВНІХ ГЕРМАНЦІВ

(Сам. робота)

Господарство і суспільний лад давніх германців і кельтів в І-ІV ст. н.е. Характер скотарства і землеробства. Тип поселення. Стадії розвитку общини. Давньогерманська община. Воля і неволя, майнова і соціальна диференціація, уявлення про знатність у давньогерманському суспільстві. Соціально-політична організація. Племінні вожді і дружина. Союзи племен. Еволюція політичного і господарського ладу в IV-V ст. Воєнна демократія. Релігія давніх германців. Початок розповсюдження християнства у германських племен. Ульфіла.

ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ.

ПАДІННЯ ЗАХІДНОЇ РИМСЬКОЇ ІМПЕРІЇ І УТВОРЕННЯ ВАРВАРСЬКИХ КОРОЛІВСТВ

(2 год.)

Причини Великого переселення народів. Пересування германських племен у ІІ-ІІІ ст. Готи і їх вторгнення на територію Римської імперії в ІV ст. Розгром Риму Аларіхом. Утворення Вестготського королівства у Південно-Західній Галлії. Походи вандалів. Утворення Вандало-Аланського і Бургундського королівств. Вторгнення гунів під керівництвом Атілли у Західну Європу. Битва на Каталаунських полях. Західна Римська імперія в останні десятиліття свого існування. Переворот Одоакра в Італії та падіння Західної Римської імперії. Утворення Остготського королівства в Італії та Франкського королівства в Галлії. Англи, сакси, юти в Британії. Лангобардське королівство в Італії. Загальні результати і значення “варварських” завоювань.

ГЕНЕЗА ФЕОДАЛІЗМУ В ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ

(2 год.)

Проблеми генези феодалізму в історіографії. Розвиток синтезної теорії в радянській медієвістиці ( С.Д.Сказкін, О.І.Нєусихін, Е.В.Гутнова, М.П.Граціанський, Є.А.Космінський, А.Р.Корсунський, З.В.Удальцова). Темпи феодалізації. Шляхи генези феодалізму: синтезний і безсинтезний. Типологічні особливості генези феодалізму ( Візантія, Південно-Західна Європа, Франкське королівство, Скандинавські країни). Фактори впливу на ступінь активності феодального синтезу.

Джерела

Древние германцы. Сб. документов / Сост. Б.Н. Граковьм, С.П. Моравскчм й А.И. Неусыхиньш. - М., 1937.

Йордан. О происхождении й деяниях гетов. Getiса / Вступит. статья, пер. й ком-мент. Е.Ч. Скржчнской.- М., 1960.

Корсунский А.Р. Возникновсние феодальних отношений в Западной Европе. - М., 1968. (Вып. 1); М., 1973-1979. Вып. 2-3.

Шервуд Е.А. Закони лангобардов. - М., 1992.

Література

Буданова В.П. Этнонимия племен Западной Европы: рубеж античности й сре­дневековья. - М., 1991.

Буданова В.П. Готи в зпоху Великого переселення народов. - М., 1990.

Виноградов П.Г. Происхождение феодальних отношений в Лангобардской Италии. - СПб, 1880.

Гуревич А.Я. Проблемы генезиса феодализма в Западной Европе. - М., 1970.

Дворецкая И.А. Возникновение раннефеодального государства в Северной Италии VІ-VІІІ вв. - М., 1982.

Коптев А.В. От прав гра;данства к праву колоната. - Вологда, 1995.

Корсунский А.Р. Готская Испания. - М., 1969.

Корсунский А.Р. Образование раннефеодального государства в Западной Европе. - М., 1963.

Корсунский А.Р., Гюнтер Р. Упадок и гибель Западной Римской империи и возникновение германских королевств (до середины VI в.). - М., 1984.

Кудрявцев П.Н. Судьбы Италии от падения Западной Римской империи до вос­становления ее Карлом Великим. - М., 1850.

Неусыхин А.И. Возникновение зависимого крестьянства как класса раннефео-дального общества в Западной Европе VI—VIII вв. - М., 1956.

Неусыхин А.И. Дофеодальный период как переходная стадия развития от родо-племенного строя к раннефеодальному // Проблемы истории докапиталистичес­ких обществ. - М., 1968. Кн. 1.

Неусыхин А.И. Общественный строй древних германцев. - М., 1929.

Петрушевский Д.М. Очерки из истории средневекового общества и государства. 5-е изд. - М., 1922.

Удальцова З.В. Италия и Византия в VI веке. - М., 1959.

Филип Я. Кельтская цивилизация и ее наследие. - Прага, 1961.

Шкунаев С.В. Община и общество западных кельтов. - М., 1989.