Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оновлений інд № 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
878.08 Кб
Скачать

Тема 6. Західна європа в кінці раннього середньовіччя

(4 год.)

Основні риси феодального ладу Західної Європи на кінець ХІ ст. Завершення процесів феодалізації. Підйом економіки. Панування феодальної власності та її зв`язок із політичною владою феодала. Феодали. Феодальна ієрархія. Політична роздрібленість. Побут та звичаї феодалів. Селянство. Основні категорії. Побут та повсякденне життя селян. Проблема спільного та особливого в розвитку феодалізму в різних регіонах Європи.

Франція ІХ-ХІ ст. Виникнення Французького королівства. Раннє завершення процесів феодалізації у Франції та його особливості. Політична роздрібленість і королівська влада при перших Капетінгах. Основні феодальні володіння у Франції. Формування північнофранцузької та провансальської народності на території Франції. Особливості аграрного розвитку Франції. Становище селянства. Селянські виступи у Нормандії та Бретані.

Італія VІІІ - Х ст. Політичний розвиток Італії. Відсутність політичної єдності. Основні області і найважливіші державні утворення Італії. Специфіка процесів феодалізації в Північній, Середній, Південній Італії та Сіцілії. Ріст міст. Початок формування італійської народності.

Німеччина ІХ - початку ХІ ст. Східно-Франкське королівство. Своєрідність соціально-економічного та політичного розвитку. Об`єднання східно-франкських земель саксонськими герцогами. Виникнення єдиної німецької ранньофеодальної держави. Італійські походи і римська коронація Оттона І. Імперська Церква. “Римська імперія” Оттонів. Відносини правителів Саксонської династії з східними сусідами. “Оттонівське відродження”.

Північна Європа в ІХ-ХІ ст. “Епоха вікінгів” у Північній Європі кінець VІІІ- перша половина ХІ ст. Причини, напрямки, характер експансії вікінгів. Завоювання Ісландії норвежцями. Ісландський альтінг. Відкриття Гренландії та островів Північної Америки. Походи вікінгів у другій половині Х – першій половині ХІ ст. Держава Кнута Великого. Своєрідність генези феодалізму в Скандінавських країнах. Безсинтезний шлях. Суспільно-політичний лад скандинавів у ранньому середньовіччі.

Англія до середини ХІ ст. Слабка романізація Британії. Англосаксонські королівства в Британії. Безсинтезний шлях розвитку феодалізму, його особливості. Два етапи феодалізації в англосаксонських королівствах. Стійкість общинних порядків. Ріст великого землеволодіння і соціальне розшарування селянства. Категорії залежного населення. Організація управління в англосаксонських королівствах. Боротьба з датчанами. Процеси феодалізації в ІХ – першій половині ХІ ст. Роль королівських пожалувань і роздачі імунних прав (сока) в цьому процесі. Відновлення датських нашесть і тимчасове підкорення Англії датським королям.

Іспанія у VІІІ - середині ХІ ст. Вестготське королівство на початку VІІІ ст. Завоювання Іспанії арабами та берберами. Мусульманська Іспанія: специфіка економічного, політичного та соціального розвитку. Міська культура мусульманської Іспанії. Початок Реконкісти. Центри Реконкісти і християнські держави Піренейського півострова в Х - на початку ХІ ст. Соціально-економічний і політичний устрій Астуро-Леонського королівства. Каталонія, Наварра і Арагон в ІХ-ХІ ст.