Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections MF (konspekt).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

Транспортні підприємства

В основу фінансового планування на транспортних підприємствах покладені обсяги перевезень пасажирів, при цьому вони поділяються на перевезення пасажирів, які сплачують за свій проїзд, і пасажирів, які користують­ся пільгами. Крім того, окремо плануються доходи від інших видів діяльнос­ті (дохо­ди, отримані від здавання в оренду власних приміщень, надходження від розміщення реклами на зупинках та рухомому складі).

Склад доходів транспортних підприємств:

 доходи від платних перевезень;

 бюджетні дотації;

 доходи від інших видів діяльності.

Доходи від платних перевезень складають до 95% сукупних доходів. Доходи від платних перевезень визначаються шляхом множення кількості пасажирів, що планується перевезти, на ціну одного переве­зення (тариф).

Перевезення пасажирів, яким надається пільга, здійс­нюється за рахунок бюджетних дотацій, сума яких визначається шля­хом множення кількості безплатних перевезень пасажирів на діючий тариф.

Доходи від інших видів діяльності плануються, виходячи з до­сягнутого в попередній період рівня з урахуванням змін, що відбу­дуться в плановому періоді.

Витрати транспортних підприємств. Крім однакових статей витрат з підприємствами житлового господарства, мають місце специфічні статті витрат, притаманні тільки транспорт­ним підприємствам певної спеціалізації, наприклад:

 для автотранспорт­них підприємств - це витрати на придбання палив­но-мастильних матеріалів, які становлять майже 1/3;

 на підприємствах електротранспорту є витрати на придбання електроенергії.

Напрямки реформування

Житлово-комунального господарства

Мета: створення ефективного ринкового механізму функціонування житлово-комунального господарства з метою підвищення рівня обслуговування споживачів шляхом поступового запровадження економічно обгрунтованих цін і тарифів на житлово-комунальні послуги на базі реальної вартості цих послуг з одночасним реформуванням галузі.

Напрямки реформування:

 поглиблення демонополізації та розвиток конкурентного середовища;

 удосконалення системи управління житлово-комунальним господарством через його реструктуризацію та запровадження договірних відносин між споживачами і виробниками послуг із забезпеченням їх правового захисту;

 реформування системи фінансування житлово-комунальним господарства.

Завдання комунальної реформи:

 ринкова трансформація комунальної сфери на основі приватизації, використання концесійних механізмів та фінансової підтримки комунальної реформи з одночасною децентралізацією управління комунальною галуззю;

 встановлення прийнятних для бізнесу і для населення тарифів, які були б економічно обґрунтованими, відшкодовували витрати підприємств, забезпечували розвиток та оновлення в житлово-комунальній сфері та враховували платоспроможність населення;

 забезпечення фінансової самодостатності територіальних громад щодо виконання власних повноважень у цій сфері;

 запровадження механізмів громадського контролю, зокрема за прозорістю встановлення тарифів і цін, у тому числі й на природний газ і електроенергію, та тарифів на житлово-комунальній послуги.

 надання адресної допомоги тим, хто її потребує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]