Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections MF (konspekt).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

Місцеві бюджети в економічній системі держави

Місцеві бюджети займають одне з центральних місць в економічному механізмі кожної держави, їх роль і значення безпосередньо зумовлені типом економічної системи, обраними цілями та пріоритетами суспільного розвитку.

Основними домінантами складної і багатопланової ролі місцевих бюджетів є те, що вони виступають: вагомим чинником економічного розвитку і фінансової стабільності, інструментом макроекономічного регулювання; важелем здійснення перерозподільчих процесів; фінансовою базою місцевого самоврядування; інструментом реалізації державної регіональної політики; планами формування і використання фінансових ресурсів територіальних утворень; основним важелем проведення фінансового вирівнювання; головним джерелом фінансових ресурсів для утримання і розвитку місцевого господарства, вирішення місцевих проблем; з їх допомогою проходить реалізація перспективних цілей національного розвитку і загальнодержавних програм, проводиться фінансування державних видатків; місцевим бюджетам належить важлива роль у забезпеченні конституційних гарантій, вирішенні соціальних проблем, піднесенні добробуту населення.

Особливе призначення місцевих бюджетів закономірно повязують з тим, що вони є одним з вагомих чиників економічного розвитку. За останні роки приблизно 1/4 коштів місцевих бюджетів України спрямовувалась на фінансування економіки адміністративно-територіальних одиниць, забезпечення нормального функціонування обєктів промисловості, сільського господарства, транспорту, дорожнього, житлового і комунального господарства. Постійно зростають видатки місцевих бюджетів на утримання земельних ресурсів, водне, лісове і риболовецьке господарство, мисливство, благоустрій міст.

За допомогою місцевих бюджетів проходить реалізація загальнодержавних програм, повязаних з розвитком галузей народного господарства, здійснюється підтримка вітчизняних виробників, фінансуються заходи по підвищенню життєвого рівня населення, створенню нових робочих місць, реабілітації та працевлаштуванню інвалідів, виплачуються допомоги незаконно депортованим особам, біженцям, реабілітованим. З коштів місцевих бюджетів проводяться превентивні, оздоровчі, спортивні та культурні заходи.

Тема 3: Фінансові ресурси місцевого самоврядування

Місцеве самоврядування є однією з головних підвалин кожного демократичного режиму. У здійсненні функцій і завдань, які покладаються на органи місцевого самоврядування, вирішальне значення має забезпечення їх самостійності і фінансової незалежності. Матеріально-фінансова самостійність є необхідною умовою втілення усіх інших принципів місцевого самоврядування. Саме від фінансових можливостей залежить виконання реальних владних функцій органами місцевого самоврядування. Самостійність буде завжди лише формальною, якщо залишатиметься залежність у фінансовому відношенні.

Фінансова незалежність органів місцевого самоврядування – це незалежність їх від загально-державних органів влади у прийнятті певних рішень щодо місцевих проблем і, головне, забезпечення їхнього вирішення відповідними коштами.

Головна ознака фінансової незалежності це: володіння і самостійне розпорядження фінансовими ресурсами, розмір яких відповідає функціям і завданням, що покладаються на органи місцевого самоврядування. Такі фінансові ресурси необхідні для реалізації намічених цілей і програм економічного і соціального розвитку території у відповідності з обраними пріоритетами.

Домінанти фінансової незалежності у чинному законодавстві:

 самостійність органів місцевого самоврядування в питаннях розробки, розгляду, затвердження і виконання місцевих бюджетів;

 внесення змін до місцевих бюджетів;

 встановлення місцевих податків і зборів та їх ставок в межах, визначених законодавством;

 надання пільг по місцевим податкам і зборам;

 випуск місцевих позик, лотерей та інших цінних паперів;

 отримання позичок у фінансово-кредитних установах;

 передача коштів з відповідного місцевого бюджету до інших місцевих бюджетів для виконання спільних проектів і програм, для утримання об’єктів спільного користування;

 розпорядження комунальним майном;

 встановлення в порядку і в межах, визначених законодавством, тарифів на послуги, які надаються підприємствами та організаціями комунальної власності;

 створення комерційних банків та інших фінансово-кредитних установ.

Склад матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування:

 рухоме і нерухоме майно, яке знаходиться у комунальній власності;

 доходи місцевих бюджетів;

 позабюджетні (в тому числі валютні) фонди;

 інші кошти;

 земля та інші природні ресурси, що є у комунальній власності;

 обєкти спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні районних та обласних рад.

Сучасні реалії свідчать про те, що вирішальне значення для забезпечення матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування у більшості випадків мають доходи місцевих бюджетів. Це пояснюється наступним: обєкти комунальної, а також спільної власності переважно належать до невиробничої сфери, вони є неприбутковими організаціями і, як правило, знаходяться на повному, рідше  частковому утриманні за рахунок коштів місцевих бюджетів.

В даний час органи місцевого самоврядування позбавлені права створення позабюджетних цільових і валютних фондів. Запровадження таких жорстких обмежень було спричинено чисельними порушеннями у формуванні позабюджетних фондів, надходженням до них коштів, які повинні поступати до місцевих бюджетів, відсутності дієвого контролю за використанням даних фондів.

Місцеві позики не набули в Україні належного розповсюдження, притаманного ринковим країнам, через неврегульованість правових та організаційних процедур їх розміщення і обігу, нерозвинутість інфраструктури фондового ринку, відсутність вільних коштів у підприємницьких структур і населення, недовіру до державних цінних паперів та ін. Але, головне, що перешкоджає поширенню практики випуску муніципальних позик, є відсутність реальної і мобільної до конвертації у грошові засоби застави для муніципальних цінних паперів, а також невизначеність механізмів повернення вкладених населенням коштів у випадках фінансової неспроможності органів, які випустили дані позики.

Земля та інші види природних ресурсів, які знаходяться на території місцевого самоврядування лише номінально входять до складу їх матеріальної та фінансової бази, адже вони не включені до переліку обєктів, щодо яких виникає право комунальної власності. Більше того, невизначеність правових відносин стосовно володіння землею та іншими природними ресурсами не дає підстави для розгляду даних обєктів як важливої умови функціонування органів місцевого самоврядування на засадах фінансової незалежності.

У звязку надзвичайної актуальності набуває проблема самостійності місцевих бюджетів як визначальної складової фінансової незалежності місцевого самоврядування.

Самостійність місцевих бюджетів у Бюджетному кодексі України:

 держава коштами державного бюджету не несе відповідальності за бюджетні зобов’язання органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування;

 органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування коштами місцевих бюджетів не несуть відповідальності за бюджетні зобов’язання одне одного, а також держави;

 за місцевими бюджетами закріплюються відповідні джерела доходів;

 органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування мають право визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України;

 органи місцевого самоврядування мають право самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати відповідні місцеві бюджети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]