Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_policy2004_Knygka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

1) Чітке визначення кінцевого результату, який повинен бути досягнутий вна­слідок дії регулювання.

Одночасно із встановленням кінцевого результату в цій альтернативі відсутні або визнача­ються несуттєві вимоги щодо способу досягнення цього результату. Тобто, відсутня жорстка регламентація шляху, яким треба рухатися. Є очевидним, що введення в дію цієї альтерна­тиви дозволяє забезпечити більшу свободу для суб’єктів господарювання у виборі методів досягнення заздалегідь встановлених результатів. При цьому зі сторони держави контролю­ється лише досягнення кінцевих результатів.

Існування вибору у способах досягнення кінцевого результату дає суб’єктам господарю­вання можливість виявити гнучкість та досягти цих результатів з меншими для себе витра­тами. Відповідно, за рахунок зменшення для суб’єктів господарювання витрат на виконання може бути збільшений розмір чистої вигоди або, принаймні, зменшений розмір чистих ви­трат від запровадження регулювання, що, як правило, стимулює суб’єктів господарювання виконувати вимоги цього регулювання.

Наприклад, якщо в нормативних документах встановлено обов’язкові вимоги щодо без­пеки продукції, виробник цієї продукції може мати на вибір такі можливі шляхи вико­нання цих вимог: декларувати відповідність продукції вимогам або проводити її сертифі­кацію і, знову ж таки, в рамках сертифікації - чи проводити сертифікацію самої виробле­ної продукції, чи впровадити на виробництві систему якості та сертифікувати її. При цьому державою контролюється лише забезпечення виробником достатнього рівня без­пеки продукції. Застосування кожного з цих способів передбачає різницю, часто суттєву, у розмірах витрат для виробника продукції; відмінними у кожному випадку будуть ви­трати, які необхідно зробити у поточний момент та у перспективі. На вибір виробника впливатимуть і нормативні вимоги, яких він повинен додержуватися у разі деклару­вання відповідності чи сертифікації продукції. Однак істотним є те, що законодавство залишає виробникові можливості щодо самостійного вибору між різними способами під­твердження відповідності продукції вимогам щодо її безпеки.

Описаний спосіб вдосконалення державного регулювання повинен пропонуватися не лише тоді, коли вже існують альтернативні способи досягнення певного кінцевого результату, адже може виявитися, що суб’єкти господарювання на практиці зможуть знайти новий і ці­лком прийнятний спосіб.

Проте можливості застосування цієї альтернативи мають межі. Так, її впровадження є не­прийнятним у тих ситуаціях, коли існують реальні ризики для інтересів представників базо­вих груп, усунення яких за допомогою проведення державними органами контролю пов’язано зі значними перешкодами чи витратами. В таких випадках, навпаки, доцільно розглянути можливість регламентації процесу здійснення діяльності. Однак при цьому ви­моги, які планується встановити в рамках регламентації процесу певної діяльності, обов’язково необхідно максимально “підігнати” під вимоги до цього процесу, які зумовлені ринковими законами і встановлені на підприємстві, яке є “типовим” для певного ринку, або в цілому учасниками цього ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]