Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_policy2004_Knygka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

4.4. Опис проблеми, яку пропонується вирішити шляхом прийняття регуляторного акту.

Насамперед, слід робити два важливі зауваження.

По-перше, слід ставитися дуже обережно до питання про доцільність держав­ного втручання у кожному конкретному випадку. Це вимагається навіть у тому випадку, коли проблема, може бути визначена як одна з чотирьох класи­чних неспроможностей ринку або належить до інших випадків виправданого державного втручання.

Намагання за допомогою державного втручання розв’язати певну проблему у випадках, коли існують неспроможності ринку, або в інших випадках виправданості такого втручання, може спричинити виникнення іншої неспроможності – так званої бюрократичної не­спроможності.

Бюрократична неспроможність виникає тоді, коли держава, усуваючи неспроможності ри­нку, породжує модифікацію цієї або іншої неспроможності ринку, або коли державне втру­чання саме наштовхується на існуючу неспроможність ринку. В результаті державне регулю­вання або стає неефективним, або порушує умови конкуренції.

Наприклад, централізовано постачаючи на ринок певні товари для усунення такої неспромож­ності ринку як проблема суспільних благ, державний орган сам перетворюється у моно­поліста, монопольна влада якого підкріплюється ще й монополією на державну владу.

З іншої сторони, однією з причин здійснення державним органом контролю за діяльністю суб’єктів господарювання є існування між цими сторонами інформаційної асиметрії.

Однак саме по собі здійснення державного контролю потребує зна­чних витрат бюджетних коштів.

По-друге, інколи важко віднести ту чи іншу проблему, яку пропонується вирішити шляхом прийняття регуляторного акту, до категорії проблем, пов’язаних з не­спроможностями ринку або з іншими випадками, у яких втручання держави є виправданим. Це не значить, що слід відразу відмовитися від пропозиції про введення державного регулю­вання для подолання тієї проблеми, яку важко класифікувати. Проте в цьому випадку необхідно особливу увагу приділити визначенню причин виникнення цієї проблеми та цілей впровадження пропонованого регуляторного акту.

Все це вимагає одночасно з визначенням доцільності державного втручання для вирішення певної проблеми також і описати цю проблему.

Чому необхідно описувати проблему, яку пропонується вирішити шляхом прийняття регу­ляторного акту?

Перш за все, це допоможе ще раз пересвідчитися у тому, що визначена ним про­блема є дійсно тією проблемою, яка потребує державного втручання і не може бути вирі­шена ринком самостійно. Тобто недостатньо лише вказати, що існує певна про­блема.

Крім того, опис проблеми також є необхідним для того, щоб визначити прийнятний план заходів для розв’язання цієї проблеми і форму цих заходів, встановити необхідну “глибину” та “жорсткість” державного регулювання або, навпаки обґрунтовано довести потребу у від­мові від пропозиції щодо втручання держави. Для цього в описі проблеми слід вказати не лише суть проблеми, але й причини її виникнення, а також оцінити розмір шкоди, який за­вдає суспільству існування цієї проблеми.

З метою аналізу проблеми необхідно послідовно подати чіткі відповіді на такі питання:

1) в чому саме полягає проблема?

2) які причини призвели до існування проблеми?

3) якою є сфера негативного впливу існуючої проблеми та інтересам яких груп існування проблеми завдає шкоди?

Нанесення (завдання) шкоди можна визначити окремо для інтересів таких великих груп як громадяни, суб’єкти господарювання та держава, але також можна виділити більш вузькі групи в межах цих великих груп. Слід намагатися якомога точніше обмежити об’єкт негативного впливу.

4) яким є розмір шкоди, який завдає існування проблеми?

Розмір шкоди повинен бути визначений кількісно, наскільки це є можливим; якщо ж визна­чення розміру у кількісних показниках є неможливим, необхідно подати якісні показники.

5) які існують ризики, пов’язані із невтручанням у вирішення проблеми?

Крім того, рекомендується (але не обов’язково) для кращого розуміння суті і причин виник­нення проблеми та розміру заподіюваної її існуванням шкоди відповісти на такі питання:

  • які зовнішні умови сприяли виникненню проблеми?

  • які групи одержують вигоди від існування проблеми?

  • які групи зазнають найбільшого негативного впливу від існування проблеми?

  • який розмір шкоди завдає існування проблеми для кожної групи?

  • чи існуюча проблема є довготривалою, чи вона виникла порівняно недавно?

  • чи існуюча проблема виникла вперше, чи її виникнення повторюється?

Наступним кроком після надання відповідей на ці запитання має бути пояснення, чому описана проблема не може бути розв’язана за допомогою дії ринкового механізму або завдяки цілеспрямованим діям учасників ринку. Це фактично є обґрунтуванням потреби у державному втручанні для вирішення проблеми.

Для полегшення цього завдання доцільно описану проблему розкласти на окремі складові, проаналізувати взаємодію цих складових і на підставі попередніх висновків віднести проблему, наскільки це є можливим, до будь-якої з неспроможностей ринку або інших випадків виправданого державного втручання у роботу ринку, визначених у цій главі. В окремих випадках описану проблему можна віднести відразу до двох неспроможностей ринку, що означає, що проблема має два аспекти. Іншим крайнім випадком може бути не­можливість віднесення описаної проблеми до будь-якої з неспроможностей ринку або інших випадків виправданого державного втручання.

Крім того, при обґрунтуванні потреби у державному втручанні слід вказати, які заходи були раніше вжиті для розв’язання описаної проблеми і чому вони не досягли успіху.

Зрозуміло, що якщо буде отримано висновок про відсутність потреби у державному втру­чанні, такий висновок слід також доводити.

Опис проблеми стане більш зрозумілим, якщо додержуватись де­кількох технічних вимог.

Так, описувати проблему слід таким чином, щоб опис слугував відправним пунктом або для обґрунтування потреби у державному втручанні, або для обґрунтування відсутності такої по­треби. Опис проблеми не повинен поєднувати у собі фрагментів цих двох взаємовиключних точок зору. Адже опис проблеми, яку пропонується вирішити шляхом прийняття регуляторного акту, повинен да­вати чітке розуміння щодо того, чи існує доцільність державного втручання, чи ні.

Слід завжди намагатися тримати в центрі опису суть проблеми та не витрачати зайво часу на деталізацію інших, мало пов’язаних з суттю проблеми питань. Насамкінець, слід пам’ятати, що читач скоріше за все не має попередніх знань щодо суті проблеми, а тому необхідно на­магатися писати опис проблеми так, щоб його зрозумів непідготовлений читач. Тобто, слід подавати матеріал у розвитку та логічній послідовності, за необхідності повертаючись до по­передніх висновків, уникати використання спеціальної термінології, а якщо таке уникнення неможливе – чітко пояснювати значення цих термінів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]