Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Пожар ОЗЕД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
754.18 Кб
Скачать
  1. Міжнародні товарні біржі.

Товарна біржа – це постійно діючий ринок, на якому укладаються угоди купівлі продажу на масові сировинні та продовольчі товари.

Товар на біржі відсутній, і продаються і купуються тут не товари, а біржові контракти, що містять встановлену біржею кількість товару означеного сорту, типу, марки.

- За номенклатурою товарів, що продаються біржі розрізняють :

  • Універсальні – це біржі, що здійснюють операції з широким колом товарів (“Чикаго борд оф трейд"– золото, срібло, нафта бензин, зернові.

  • Спеціалізовані – це біржі, що мають потоварну спеціалізацію (Лондонська біржа вовни, Лондонська біржа металів).

  • За формою організації біржі бувають публічні та приватні.

На публічних біржах право укладання угод мають як члени біржі так і підприємці.

На приватних – тільки члени біржі.

На біржах укладаються два основних типи угод: угоди на реальний товар та ф’ючерсні угоди.

Угоди на реальний товар завершуються практичним переходом товару від продавця до покупця, тобто здачею-прийняттям товару на одному з біржових складів.

Ф’ючерсні угоди передбачають не передача реального товару, а сплата чи одержання різниці між ціною контракту в день його укладання і ціною в день його виконання.

  1. Міжнародні фондові біржі.

Це постійно діючий ринок, на якому укладаються угоди купівлі-продажу цінних паперів. Ця біржа виконує наступні функції: встановлює ринкову вартість цінних паперів (акцій і облігацій), служить барометром ділової активності в країнах і в світі загалом.

Облігація – цінний папір, що закріплює право її власника отримати в передбачений термін її номінальної вартості чи іншого майнового еквівалента. В залежності від виду доходу розрізняють облігації з фіксованою ставкою відсотка; облігації зі ставкою відсотка, що плаває.

Акція – цінний папір, що закріплює права власника на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні та на частину майна у випадку його ліквідації.

Операції на фондових біржах мають багато спільного з операціями на товарних біржах (хеджування, спекуляції, купівля-продаж).

  1. Міжнародні валютні біржі.

Валютна біржа – це постійно діючий ринок, де відбуваються угоди з іноземною валютою. Вони м. б. самостійно діючими чи входити до складу товарних чи фондових бірж.

В ряді країн деякі сировинні та продовольчі товари продаються на особливих ринках, що називаються аукціонами.

  1. Міжнародний товарний аукціон – це ринки, де шляхом публічних торгів у обумовлений час здійснюється продаж попередньо оглянутих покупцем товарів, котрі переходять у власність того покупця, що запропонував найвищу ціну.

Адміністрація аукціону вручає покупцю контракт на куплений товар, де вказується рахунок, який потрібно оплатити і яким видом транспорту і куди цей товар буде доставлений. Зазвичай платіж за товар вноситься частинами: 30-35% вноситься під час підписання контракту, решта – після отримання товару.

  1. Міжнародні торги.

Міжнародні торги (тендери)- це змагальний спосіб закупівлі товарів, розміщення замовлень і видачі підрядів на певних умовах.

Тендери є найбільш розповсюдженим способом розміщення замовлень на спорудження різних об’єктів, поставки машин та устаткування, виконання науково-дослідних робіт.

В залежності від способу проведення торгів розрізняють торги відкриті (публічні) та закриті.

До відкритих торгів залучаються всі бажаючі організації як вітчизняні так і зарубіжні. На них зазвичай розміщають замовлення на стандартне і універсальне устаткування та на невеликі за обсягом роботи.

До закритих залучається невелика кількість відомих в даній області фірм, добре технічно озброєних та з великим досвідом роботи.

Дуже рідко проводяться одиничні торги, коли організатори звертаються лише до однієї фірми без конкурентів. Проводяться у випадках, коли устаткування чи товар може бути придбаний лише у фірми-монополіста, а укладання звичайного контракту для держорганізацій заборонено законом.

Умови підписаних на торгах контрактів зазвичай не відрізняються від умов звичайних контрактів купівлі-продажу. Однак інколи вони містять деякі специфічні умови, що стосуються способів транспортування.