Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_ ЕкЕкон.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

8

Вищий навчальний заклад УКООПСПІЛКИ

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»

КАФЕДРА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ і АУДИТУ

Навчально-методичний посібник

ЕКОЛОГІЧНА ЕКОНОМІКА

для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу для студентів спеціальностей: 7.03050801 та 8.03050801 «Фінанси і кредит»,

7.03050301 «Міжнародна економіка»,

7.03050802 та 8.03050802 «Банківська справа»,

7.03050401 та 8.03050401 «Економіка підприємства»,

7.03050701 та 8.03050701 «Маркетинг»,

7.03050201 та 8.03050201 «Економічна кібернетика»,

7.03050501 та 8.03050501 «Управління персоналом та економіка праці»

Полтава – 2011

Автори:

Савченко О.Ф. д.е.н, професор кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Артюх О.В. асистент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Мілька А.І. аспірант кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Рецензенти: Перебийніс В.І. - завідувач кафедри маркетингу ВНЗ Укоопспілки „Полтавський університет економіки і торгівлі”, доктор економічних наук, професор

Прохар Н.В. – к.е.н, доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри бухгалтерського обліку і аудиту 30 листопада 2011 р., протокол № 4

Зав. кафедри ___________ проф. Верига Ю.А.

«Узгоджено»

Декан факультету фінансів та обліку

_________ доц. Педченко Н.С.

“___”________ 2011р.

«Узгоджено»

Декан факультету економіки та менеджменту

_________ доц. Ворона В.П.

“___”________ 2011р.

«Узгоджено»

Декан товарознавчо-комерційного факультету

_________ доц. Тягунова Н.М.

“___”________ 2011р.

«Узгоджено»

Керівник науково-методичного центру

управління якістю освітньої діяльності

_________ доц. Огуй Н.І.

“___”________ 2011р.

Директор навчального центру

_________ доц. Герман Н.В.

“___”________ 2011р.

ВСТУП

Світова економічна інтеграція, активізація участі України у європейських та євроатлантичних процесах, зміцнення співробітництва із зарубіжними стратегічними партнерами, залучення іноземних інвестицій в економіку нашої держави потребує створення оптимальних умов для формування професійних здібностей фахівців з економічного напряму на рівні міжнародних вимог, забезпечення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Суспільство стрімко розвивається, його потреби зростають, що вимагає додатково використання природних ресурсів. Збільшення технічного навантаження ускладнює економічну ситуацію і породжує протиріччя між економікою і екологією. Майбутні фахівці з економічного напряму господарювання мають бути обізнані у цьому і в залежності від виду виробничого процесу вміти вести облік витрат для збереження чи відновлення природного середовища.

Предметом дисципліни є: дослідження взаємозв’язків між екологією і економікою та їх наслідків, які виникають у процесі виробництва та відтворення природних ресурсів на мікро- і макрорівнях господарювання в Україні.

Мета дисципліни полягає у формування еколого-економічного світогляду студентів економічного напряму для того, щоб потім вести ефективну, цілеспрямовану роботу з його охорони і відновлення.

Об’єктом екологічної економіки виступають різномасштабні екологічні системи природного, виробничого характеру та суспільства в цілому .

Завдання дисципліни:

  • забезпечення економічного захисту природи та екологічної безпеки населення і виробництва шляхом удосконалення господарського механізму природокористування, включаючи економічні важелі;

  • обґрунтування методів ефективного використання всіх видів природних ресурсів та забезпечення їх відтворення;

  • реалізація принципів платного природокористування на основі економічної оцінки природних ресурсів та плати за їх використання і за забруднення навколишнього природного середовища;

  • зіставлення витрат і результатів у сфері природокористування, розробка методів і критеріїв оцінки соціально-економічної ефективності природоохоронної діяльності та окремих природоохоронних заходів;

  • дослідження економічної ефективності комплексного використання виробничих відходів та вторинних ресурсів.

Після вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • чинне законодавство та нормативно-правові акти, які врегульовують взаємовідносини між державою та суб’єктами господарювання щодо розвитку економічної та екологічної систем, їх взаємозв’язки та протиріччя (конфлікти).

Студенти повинні вміти:

  • організовувати виробництво на основі критерію еколого-економічної ефективності;

  • здійснювати облік витрат природних ресурсів на виробництво продукції та облік збитків природному середовищу, що виникли у процесі виробництва продукції тощо;

  • розраховувати суми відшкодування та завдані збитки в результаті забруднення навколишнього середовища;

  • розробляти запобіжні заходи з охорони і стану довкілля;

  • складати і подавати статистичну та податкову звітність використання природних ресурсів.

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни «Екологічна економіка» за кредитно-модульною системою організації навчального процесу підготовлено відповідно до галузевого стандарту вищої освіти України «Освітньо-професійна програма підготовки спеціаліста за спеціальностями напряму 0501 – «Економіка і підприємництво» затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2006 р. №444; вимог Міжнародної організації зі стандартизації ISO (International Organization for Standartization) 9001.

Навчальна програма Модуль 1. Основи загальної екології та її аналіз

Тема 1. Предмет екологічної економіки, методи і завдання

Основні проблеми і поняття сучасної екології, її головні завдання. Структура сучасної екології та її зв’язок з іншими науками. Основні закони і принципи екології, її методологічні особливості. Аксіоми американського еколога В. Коммонера.

Тема 2. Теоретичні аспекти екології. Сутність природних факторів і антропогенних проблем довкілля

Становлення біосфери та її характеристика. Жива речовина. Біомаса. Функції В.І. Вернадського. Екологічні фактори середовища. Екосистеми. Сукцесія.

Тема 3. Антропогенні проблеми довкілля. Аналіз галузевих аспектів екології

Використання природних ресурсів. Забруднення. Порушення ґрунтів. Порушення режиму водних систем. Трансформація рельєфу. Вплив на біонту. Вплив на людину. Вплив на глобальну екосистему Землі.

Екологічний аналіз виробничих циклів галузей. Якісна характеристика галузевих аспектів природокористування. Кількісна характеристика галузевих аспектів природокористування: забруднення атмосферного повітря, забруднення вод, забруднення ґрунтів України. Тверді відходи. Відходи, які поступають через систему кооперації.

Тема 4. Спостереження і контроль стану довкілля на мікро- і макрорівнях

Екологічний моніторинг, його сутність і види. Основи екологічного нарахування якості навколишнього середовища. Екологічний контроль стану довкілля.

Тема 5. Методи оцінки еколого-економічних збитків

Сутність і розрахунки еколого-економічного збитку. Фактори формування збитку і методи його оцінки. Визначення екологічної ціни товарів і послуг. Визначення показників екологічних втрат і екологічної ціни в Україні.

Облік повного значення екологічної ціни будь-якого продукту може бути досягнутий на основі багато етапного розрахунку. Оцінка показника екологічної ціни різних видів продукції може бути здійснена на основі відомого економістам методу В.Леонтьєва «витрати-випуск».

Тема 6. Екологічний облік та аудит на підприємствах

Загальні вимоги до системи екологічного обліку на підприємстві. Екологічний облік і реформування традиційної системи обліку на підприємстві. Екологічний аудит і міжнародні стандарти ISO 9000; ISO 14000; ISO 14004; ДСТУ ISO 14000; ДСТУ ISO 14000-97; ISO 14020; BS 5750.

Тема 7. Екологічна експертиза

Сутність екологічної експертизи та її об’єкти. Форми екологічної експертизи. Оцінка впливу на навколишнє середовище. Порядок проведення експертизи та джерела її фінансування.

Модуль 2. Еколого-економічний механізм раціонального природокористування

Тема 8. Економічний механізм раціонального природо-користування

Економічний механізм і еколого-економічні інструменти. Еколого-економічні інструменти: принципи формування і механізм дії. Форми еколого-економічних інструментів. Ринкові механізми регулювання природокористування. Ефективність економічного механізму екологічного регулювання. Система фінансування природоохоронної діяльності в Україні.

Тема 9. Еколого-економічні проблеми використання і охорони атмосферного повітря і водних ресурсів

Склад і будова атмосферного повітря. Відшкодування збитків природному середовищу від забруднення атмосферного повітря. Улаштування для пило- і газоочищення. Оцінка економічної ефективності природоохоронних заходів при впровадженні альтернативних варіантів природозахисної техніки. Водні ресурси України. Визначення обсягу використання води. Вартість і плата за водовикористання. Джерела забруднення вод в Україні. Визначення екологічного збитку при виборі заходів. Методи очищення води від забруднення.