Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР 1 для Р ЕДС.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
26.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Миколаївський державний коледж економіки та харчових технологій

Інструктивно-методичний матеріал до проведення практичної роботи № 1

з дисципліни «Етика ділового спілкування»

для студентів денного відділення

спеціальності 5.14010102 «Ресторанне обслуговування»

Склала Барковська О.О.

Розглянуто і затверджено

на засіданні циклової

комісії товарознавчо-комерційних дисциплін

Протокол №___від________

Голова циклової комісії

__________ І.В. Губа

м.Миколаїв

2012р.

Інструкційна карта до практичної роботи № 1

з дисципліни «Етика ділового спілкування»

спеціальності 5.14010102 «Ресторанне обслуговування»

Тема: Спілкування як соціальний феномен.

Мета: Формування практичних навичок щодо визначення власного типу темпераменту, розпізнавання сигналів невербального спілкування.

Забезпечення: методичні рекомендації до виконання завдань, тести.

Хід роботи:

1. Завдання практичної роботи.

Завдання 1.

Визначить власний темперамент відповідно до тесту.

Завдання 2.

За допомогою невербальних засобів спілкування Вам необхідно встановити та зберегти контакт із особою.

2. Методичні рекомендації щодо виконання завдання 1.

Це завдання можна виконувати для вивчення самого себе та інших. Тест А. Бєлова містить “паспорти” темпераментів, які складаються з переліку рис, притаманних представникам кожного з чотирьох типів темпераменту. Слід відповідати, виходячи з того, як Ви поводитеся у повсякденному житті, а не в якихось екстремальних умовах.

Відмітьте знаком “+” ті риси в “паспорті” темпераменту, які характерні для вашої вдачі.

2. Визначте свій темперамент за формулою:

де ФТ – значення темпераменту; А – загальна кількість плюсів за всіма типами; Ах – число плюсів у “паспорті” холерика; Ас – число плюсів у “паспорті” сангвініка; Аф – число плюсів у “паспорті” флегматика; Ам – число плюсів у “паспорті” меланхоліка.

Кінцевий вигляд формула може мати, наприклад, такий:

ФТ = Х(35%) + С(30%) + Ф(14%) + М(21%).

Це означає, що даний темперамент на 35% – холеричний, на 30% – сангвінічний, на 14% – флегматичний і на 21% – меланхолічний.

Оціночна шкала

Якщо кількість позитивних відповідей за одним з типів темпераменту складає 40% і більше, це означає, що даний тип темпераменту для Вас є домінуючим. Якщо цей результат складає 30-39%, то риси даного типу виявлені у Вас досить сильно, якщо 20-29% – риси даного типу виявлені середньо. При результаті 10-19% можна стверджувати, що риси цього типу темпераменту виявлені у Вас в незначній мірі.

Додатки.

Додаток 1

Тест на визначення темпераменту особистості а. Бєлова

Паспорти темпераментів:

I (Х). Ви: 1) непосидючі, метушливі; 2) нестримані, запальні; 3) нетерплячі; 4) різкі і прямолінійні у стосунках з людьми; 5) рішучі й ініціативні; 6) вперті; 7) влучні у суперечках; 8) працюєте поривами; 9) схильні до ризику; 10) незлопам’ятні; 11) маєте швидку, пристрасну, з плутаними інтонаціями мову; 12) неврівноважені і схильні до гарячності; 13) агресивні; 14) нетерплячі до вад; 15) маєте виразну міміку; 16) здатні швидко діяти і щось вирішувати; 17) невтомно прагнете до нового; 18) у Вас різкі, поривчасті рухи; 19) наполегливі в досягненні поставленої мети; 20) схильні до різких змін настрою.

II (С). Ви: 1) веселі, життєрадісні; 2) енергійні та ділові; 3) часто не доводите розпочату справу до кінця; 4) схильні переоцінювати себе; 5) здатні швидко схоплювати нове; 6) непостійні в інтересах і нахилах; 7) легко переживаєте поразки; 8) без труднощів пристосовуєтесь до різних обставин; 9) з задоволенням беретесь за будь-яку нову справу; 10) легко залишаєте справу, якщо вона перестала Вас цікавити; 11) швидко включаєтесь у нову роботу і так само швидко переключаєтесь з однієї справи на іншу; 12) для Вас обтяжливі одноманітність, буденна, клопітка робота; 13) Ви товариські та чуйні, не відчуваєте скутості у стосунках з новими для Вас людьми; 14) витривалі та працездатні; 15) маєте голосну, швидку, чітку мову, яка супроводжується жвавими жестами і виразною мімікою; 16) зберігаєте самовладання в несподіваній, складній ситуації; 17) маєте завжди бадьорий настрій; 18) швидко засинаєте і прокидаєтесь; 19) буваєте незібрані, виявляєте поспішність в рішеннях; 20) часто відволікаєтесь, схильні до поверховості.

III (Ф). Ви: 1) спокійні та холоднокровні; 2) послідовні, серйозні в справах; 3) обачні і розважливі; 4) вмієте чекати; 5) мовчазні і не любите зайвих балачок; 6) маєте спокійну, врівноважену мову із зупинками, без особливих емоцій, жестикуляції і міміки; 7) стримані і терплячі; 8) доводите розпочату справу до кінця; 9) не розтрачуєте даремно сили; 10) суворо дотримуєтесь встановленого розпорядку життя, системи в роботі; 11) легко стримуєте пориви; 12) не берете близько до серця похвалу чи засудження; 13) незлобливі, поблажливо ставитесь до критики на свою адресу; 14) постійні в своїх стосунках та інтересах; 15) повільно втягуєтесь в роботу і переключаєтесь з однієї справи на іншу; 16) рівні у стосунках з людьми; 17) любите охайність та порядок у всьому; 18) важко пристосовуєтесь до нових обставин; 19) маєте витримку; 20) дещо повільні.

IV (М). Ви: 1) сором’язливі; 2) губитеся в нових обставинах; 3) важко встановлюєте контакт з незнайомими людьми; 4) не вірите в свої сили; 5) легко переносите самотність; 6) почуваєте пригніченість і розгубленість при невдачах; 7) схильні заглиблюватися в себе; 8) швидко втомлюєтесь; 9) маєте слабку, тиху мову, що іноді переходить у шепіт; 10) мимоволі пристосовуєтесь до характеру співрозмовника; 11) вразливі до сліз, 12) ставите високі вимоги до себе та інших; 13) надзвичайно сприйнятливі до похвали чи засудження; 14) схильні до підозр; 15) хворобливо чутливі і легко вразливі; 16) надмірно образливі; 17) замкнуті та відлюдкуваті, не ділитися ні з ким своїми думками; 18) малоактивні, несміливі; 19) покірні; 20) прагнете викликати співчуття і допомогу оточуючих.

Не забувайте, що це ваша власна, тобто суб’єктивна оцінка самого себе.

Паспорти відповідають темпераментам:

I – холеричному; II – сангвінічному; III – флегматичному; IV – меланхолічному.

Ф. Шандор запропонував такий розподіл ознак:

Холерик - швидке збудження, повільне гальмування.

Сангвінік - швидке збудження, швидке гальмування.

Флегматик - повільне збудження, швидке гальмування.

Меланхолік - повільне збудження, повільне гальмування.

В. Гуленко запропонував такі ознаки темпераментів:

Холерики - неспокійні як зовні, так і внутрішньо

Сангвініки - неспокійні зовні, але спокійні всередині

Флегматики - спокійні як зовні, так і внутрішньо

Меланхоліки - спокійні зовні, але неспокійні всередині

За Клавдієм Галеном (ІІ в. до н.е.)

Холерик.

Відрізняється підвищеною збудливістю, дії переривчасті. Йому властиві різкість і стрімкість рухів, сила, імпульсивність, яскрава виразність емоційних переживань. Внаслідок неврівноваженості, захопившись справою, схильний діяти з усіх сил, виснажуватися більше, ніж слід. Маючи громадські інтереси, темперамент проявляє в ініціативності, енергійності, принциповості. При відсутності духовного життя холеричний темперамент часто проявляється в дратівливості, афективності, нестриманості, запальності, нездатності до самоконтролю при емоційних обставинах.

Сангвінік.

Швидко пристосовується до нових умов, швидко сходиться з людьми, товариський. Почуття легко виникають і змінюються, емоційні переживання, як правило неглибокі. Міміка багата, рухлива, виразна. Непосидючий, потребує нових вражень, недостатньо регулює свої імпульси, не вміє строго дотримуватися виробленого розпорядку життя, системи в роботі. У зв'язку з цим не може успішно виконувати справа, що вимагає рівної витрати сил, тривалого і методичного напруги, посидючості, стійкості уваги, терпіння. При відсутності серйозних цілей, глибоких думок, творчої діяльності виробляється поверховість і мінливість.

Флегматик.

Характеризується порівняно низьким рівнем активності поведінки, нові форми якого виробляються повільно, але є стійкими. Володіє повільністю і спокоєм у діях, міміці й мови, рівністю, постійністю, глибиною почуттів і настроїв. Наполегливий і завзятий, він рідко виходить з себе, не схильний до афектів, розрахувавши свої сили, доводить справу до кінця, рівний у відносинах, в міру товариський, не любить даремно базікати. Економить сили, даремно їх не витрачає. Залежно від умов в одних випадках флегматик може характеризуватися "позитивними" рисами - витримкою, глибиною думок, сталістю, ґрунтовністю, в інших - млявістю, байдужістю до навколишнього, лінню і безвільністю, бідністю і слабкістю емоцій, схильністю до виконання одних лише звичних дій.

Меланхолік.

У нього реакція часто не відповідає силі подразника, присутня глибина і стійкість почуттів при слабкому їх вираженні. Йому важко довго на чомусь зосередитися. Сильні впливу часто викликають у меланхоліків тривалу гальмівну реакцію ("опускаються руки"). Йому властива стриманість і приглушеність мови і рухів, сором'язливість, боязкість, нерішучість. У нормальних умовах меланхолік - людина глибокий, змістовний, може бути хорошим трудівником, успішно справлятися з життєвими задачами. При несприятливих умовах може перетворитися на замкнутого, боязкого, тривожного, ранимої людини, схильного до тяжких внутрішніх переживань таких життєвих обставин, які цього не заслуговують.

Додаток 2

Наскільки Ви впевнені в собі

1. Я покладаюся на свої власні сили

2. Я впевнений у своїй правоті

3. Я знаю, що відчуваю

4. Я відвертий з собою в тому, чого я хочу, і в своїх почуттях

5. Я висловлюю свої почуття тоді, коли відчуваю їх, незважаючи на те, що відчувають інші

6. Я не приховую від оточуючих, як я ставлюся до себе

7. Я не приховую від оточуючих, як я ставлюся до них

8. Якщо я не згоден з чиїмись ідеями, думками, поведінкою, я відкрито критикую їх

9. Якщо хтось чинить нечесно, я відкрито кажу йому своє ставлення до цього

10. Якщо ж здається, що в моїх стосунках з кимось виникли проблеми, я повідомляю

11. Я наполягаю, щоб мій чоловік / дружина або чоловік, з яким я живу, поділяв зі мною обов'язки по господарству

12. На роботі я заперечую, якщо вважаю, що мене змушують робити більше, ніж я можу встигнути

13. Якщо хтось попросить мене про послугу, яку мені незручно виконувати,

я скажу йому про це

14. Якщо хтось позичив у мене що-небудь, наприклад, книгу, одяг / гроші забув повернути, я нагадаю йому про це

15. Я наполягаю, щоб оточуючі виконували свої обов'язки

16. Якщо я побачу, що купив бракований товар, я поверну era і зажадаю заміну

17. Якщо хтось влізе переді мною в чергу, я голосно висловлю своє невдоволення

18. Коли в кафе мене обслужать пізніше в, ніж того, хто прийшов після мене,

я притягну до цього загальну увагу

19. Якщо на лекції або в кіно хтось стукає ногами no мого крiсла, я попрошу його перестати

20. Якщо в ресторані ре подали погано приготовану їжу або не те, що я замовив, я попрошу офіціанта виправити становище

21. Якщо мені потрібна допомога, я попрошу про неї

22. Я протестую, якщо хтось перебиває мене, коли я говорю

Щоб підрахувати кількість очок, використовуйте таку шкалу: 1 - ніколи, 2 - іноді, 3 - часто, 4 - завжди.

Чим більше очок, тим краще Ви вмієте відстоювати свої інтереси.

Максимально можлива кількість набраних балів - 88.

Якщо у Вас більше 60 балів, можете бути спокійні - Ви впевнені в собі і легко зможете вийти зі стресової ситуацій! A якщо ні - навчіться управляти власними реакціями в напружених ситуаціях.