Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_5_Prilad_Vim_ElemPot_Rid_-_22_09_11.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.11 Mб
Скачать

3 Класифікація приладів для вимірювання витрат й кількості рідини

Поширене використання приладів для вимірювання витрат і кількості, а також необхідність у задоволенні різних і складних вимог щодо проектування та експлуатації приладів для вимірювання витрат і кількості в основу яких покладено різні методи потребує їх детального вивчення, а також класифікації що визначала всю їх кількість та галузь застосування.

Прилади для вимірювання витрат кількості і кількості рідини можливо умовно поділити на наступні групи:

А. Прилади в основу роботи яких покладено гідродинамічний метод вимірювання параметрів: 1) перемінного перепаду тиску; 2) перемінного рівня; 3) обтікання; 4) вихрові; 5) парціальні.

Б. Прилади з тілом яке рухається безперервно: 6) тахометри; 7) силові (в тому числі вібраційні); 8) з тілом яке знаходиться в режимі автоколивання.

В. Прилади, в роботу яких покладено різні фізичні явища: 9) теплові; 10) електромагнітні; 11) акустичні; 12) оптичні; 13) ядерно – магнітні; 14) іонізації.

Г. Прилади, в роботу яких покладено особливі (специфічні) методи: 15) з використання міток; 16) кореляційні; 17) іонізаційні.

Стосовно приладів першої групи найбільше поширення здобули витратоміри перемінного тиску із звужуючими пристроями, а також досить перспективні вихрові витратоміри.

До другої групи належать багато чисельні турбінні, шарикові та камерні (роторні, з овальними шестернями та інші) лічильники кількості і частково витратоміри. Прилади силові і з в основу яких покладено принцип автоколивання застосовуються обмежено.

З приладів третьої групи найбільше розповсюдження отримали електромагнітні прилади. Поки що рідко зустрічаються теплові та акустичні прилади.

Витратоміри оптичні, ядерно – магнітні та іонізаційні застосовуються поки що рідко, внаслідок обмеженого їх використання в господарчій діяльності, пов’язано із складностями улаштування .

Приладі з використанням міток і витратоміри концентровані, які віднесено до четвертої групи, використовуються до разових вимірювань. Наприклад, для проведення промислових випробувань на місцях їх встановлення і використання.. Кореляційні прилади перспективні для вимірювання витрат речовин які складаються з двох фаз.

Різновидність витратомірів та їх перетворювачів приведено у відповідності зі стандартом ГОСТ 15528 – 86.

В промисловості застосовуються, головним чином, витратоміри із звужуючим пристроєм. Для градуювання та їх перевірка не потребує встановлення зразкових витратомірів, які необхідні при експлуатації усіх інших приладів для вимірювання витрат і кількості. Що затрудняє використання останніх, незважаючи на те що точність більшості з них перевищує витратоміри із звужуючим пристроєм.

Складність конструкції більшості зразкових витратомірів викликає необхідність розроблення імітаційних методів перевірки приладів. Такі методи існують для перевірки електромагнітних витратомірів. В окремих випадках (наприклад, для теплових витратомірів із допоміжним теплоносієм, а також для колориметричних із розташуванням нагрівача в середині приладу) можливо виконання розрахункового градуювання у відповідності з отриманими результатами вимірювання окремих параметрів, що входять до складу рівняння вимірювання.