Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab__3_Morf_Kharakt_-_12_09_11r.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Лабораторна робота

Тема: Вивчення та визначення морфометричних характеристик й елементів річкового басейну

Мета: Ознайомитися із загальним станом, призначенням, напрямом використання та значенням водних ресурсів для господарчої діяльності країни

1 Програма роботи

1. 1 Вхідний контроль підготовки студентів з теми, що розглядається на занятті: письмово (тестуванням) чи шляхом усного опитування.

1. 2 та узагальнити характеристику басейну річок півдня країни.

1. 3 Вивчити особливості та ознаки річок півдня країни для господарчої та виробничої діяльності країни.

1. 4 Ознайомитися із теоретичними положеннями та морфометричниими елементами та характеристиками річкового басейну.

1. 5 Ознайомитися із методикою та набути навичок практичними методами визначення морфометричних елементів (характеристик) річкового басейну.

1. 6 Поточний і підсумковий контроль рівня знань після вивчення пройденої теми за рахунок усної відповіді на питання.

2 ВКАЗІВКИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО РОБОТИ

2. 1 За межами аудиторії підготовити питання вивчення загального стану річкового басейну країни взагалі та півдня зокрема.

2. 2. Організація проведення практичного заняття.

2. 3 Отримати у ведучого викладача (лаборанта) методичні вказівки щодо проведення лабораторної роботи і необхідну літературу.

3 ОСНАЩЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

3. 1 Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

3. 2 Плакатний матеріал та матеріал для роздавання.

3. 3 Навчальна та навчально – методична література.

4 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ РОБОТИ

4. 1 Ознайомитися з методичними вказівками щодо виконання роботи.

4. 2 Підготувати звіт по виконаній лабораторній роботі.

4. 3 Зробити висновок по виконаній лабораторній роботі.

Вступ

Гідрологія як прикладна наука отримала певний розвиток у зв’язку із актуальними господарчими задачами. Однією з головних її завдань полягає в раціональному використанні та охороні водних об’єктів, як поверхневих так і ґрунтових вод, прогнозування паводкових явищ, оцінкою водних ресурсів, їх прогнозному стані та іншими завданнями.

Частина земної поверхні, яка включає в себе дану річкову систему і відділена від інших річкових систем вододілами, називається річковим басейном цієї системи.

Кожен річковий басейн описується певними морфометричними характеристиками: площею, довжиною,середньою та максимальною шириною, середньою висотою, похилом басейн тощо.

Вивченням морфометричних характеристик та елементів річкового басейну займається навчальна дисципліна морфологія.

Морфологія – розділ геоморфології, який займається питаннями визначення кількості, характеристики форм рельєфу земної поверхні (довжини, площини, висоти, густоти, глибини розчленування тощо).

Морфометричні показники та характеристики отримують в наслідок обробки топографічних карт і аероматеріалів, при проведенні польових і при використанні робіт з топографічними планами.

Морфометричний метод забезпечує високу точну характеристику зовнішніх ознак рельєфу місцевості, яка використовується при будуванні об’єктів меліоративного будівництва.

Матеріали морфометрії враховують при розробці комплексних схем використання й охорони водних і земельних ресурсів, при дослідженні антропогенного впливу на рельєф місцевості, ґрунту й водоймищ, при розробці прогнозного розвитку меліорацій, перерозподілу водних ресурсів і таке інш.

Таким чином, вивчення та визначення морфометричних характеристик й елементів є не тільки науковим завданням прикладного характеру, а дозволяє вирішувати господарчі задачі практичного плану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]