Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_1_Izuch_Vodn_Resurs_-P_Lov_A_I_10_09_11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Лабораторна робота

Тема: Вивчення та характеристика водних ресурсів та річкової мережі України та Приазов’я

Мета: Ознайомитися із загальним станом, призначенням, напрямом використання та характеристикою водних ресурсів для господарчої та виробничої діяльності країни

1 Програма роботи

1. 1 Вхідний контроль підготовки студентами з теми, що розглядається на занятті: письмово (тестуванням) чи шляхом усного опитування.

1. 2 Розглянути загальні відомості, стан та характеристику водних ресурсів земної кулі, країни та окремого регіону.

1. 3 Вивчення й визначення головних задач гідрогеології водних ресурсів для водогосподарського комплексу країни.

1. 4 Сучасний стан та головні екологічні аспекти використання води із підземних і поверхневих джерел для водогосподарчої діяльності країни.

1. 5 Значення водного кадастру країни для водогосподарчої діяльності.

1. 6 Поточний і підсумковий контроль рівня знань після вивчення пройденої теми за рахунок усної відповіді на контрольні запитання.

2 ВКАЗІВКИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО РОБОТИ

2. 1 За межами аудиторії підготовитися з питань вивчення водних ресурсів, їх призначення та напрямками використання.

2. 2. Організаційні питання проведення лабораторної роботи.

2. 3 Отримати у ведучого викладача (лаборанта) методичні вказівки щодо проведення лабораторної роботи, необхідну навчальну літературу.

3 ОСНАЩЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

3. 1 Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

3. 2 Плакатний матеріал та матеріал для роздавання.

3. 3 Навчальна та навчально – методична література.

4 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ РОБОТИ

4. 1 Ознайомитися з методичними вказівками до виконання роботи.

4. 2 Підготувати звіт по виконаній лабораторній роботи.

4. 3 Зробити висновок по виконаній лабораторній роботі.

Вступ

Вода - це природний ресурс, тому великого народногосподарського й державного значення набувають рішення проведення комплексних заходів щодо захисту від забруднень води, оздоровленню рік і водних об'єктів, економічному та раціональному використання води як одного з найважливіших природних багатств. Основою цього служить Водний кодекс України, прийнятий 06. 06. 1998 р.

Водні ресурси – це прісні і мінералізовані, натуральні або змінені природні води, які із урахуванням довготермінових завдань в галузі охорони природи використовують в заданих господарських цілях на сьогоднішній день, а також можуть бути використані в майбутній перспективі

Потреба у воді різних галузей народного господарства дуже велика. На питні й споживчі потреби, на виробничі та енергетичні цілі вимагаються величезні кількості води, яка повинна відповідати високим вимогам Державного стандарту України й виконанню технологічних процесів.

Україна належить до найменш забезпечених водою країн. В розрахунку на одного мешканця в середній за водністю рік припадає близько 1,0 тис. м3 місцевого стоку, що за визначенням Європейської Економічної комісії ООН в 1,7 рази менше потрібного рівня забезпеченості. Наприклад, для інших краї Європи цей показник складає 1,7, для Швейцарії – 7,28, для Франція – 4,57 і таке інш.

Вивченням водних ресурсів займається наука гідрологія – це наука, яка вивчає природні явища і процеси, які в них відбуваються, та закономірності, що акумулюють ці явища

Завданням загальної гідрології є вивчення гідросфери, її властивостей та процесів й явищ, які в ній проходять, у взаємозв'язку із атмосферою літосферою і біосферою.

Щодня для утворення первинної продукції біосфери використовується при фотосинтезі 1 % води, що пропадає у виді опадів. Людиною для побутових і промислових нестатків використовується 20 мм опадів, що складає 2,5 % загальної їхньої кількості за рік. Безповоротні втрати води щорічного випаровування становлять 5,5 м3. Щорічно ці витрати збільшуються на 4 … 5 %.