Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_1_Izuch_Vodn_Resurs_-P_Lov_A_I_10_09_11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

13. Державний водний кадастр

Земельний і Водний кадастри підпорядковані головній задачі забезпеченні науково – обґрунтованих прийняті рішень, спрямованих на раціональне використання земельних і водних ресурсів.

Вирішення питань розвитку багатьох галузей господарчої діяльності, пов’язаних з раціональним використанням води, удосконаленням керуванням водного господарства потребують повної й достовірної інформації про стан водних ресурсів та їх використання. Джерелом отримання такої інформації є державний водний кадастр.

Систематизація даних про водні ресурси країни проводиться у формі водного кадастру (ВК), який узагальнює дані спостережень і результати гідрологічних досліджень з метою забезпечення запитів галузей народного господарства, пов'язаних з використанням водних ресурсів, охороною навколишнього природного середовища і гідрологічними розрахунками при будівельному проектуванні. По розділу вод суші ВК містить дані (довідники) по водних ресурсах СРСР, матеріали по режиму річок і відомості про рівні води. Довідники по ресурсах поверхневих вод СРСР складаються з трьох серій по 20 томів кожна:

1. «Гидрологическая изученность» — серія, яка містить відомості про кількість і розміри річок та озер, їх стаціонарної та експедиційної вивченості, а також перелік основних виданих і збережених в архівах робіт, в яких містяться дані про водні об'єкти.

2. «Основные гидрологические характеристики» — серія, яка містить перевірені матеріали спостережень за режимом річок, озер і водосховищ на станціях Держкомгідромету СРСР та інших відомств за період від початку спостережень на станціях до 1976 р. включно у вигляді зведених таблиць з пояснювальним текстом до них.

3. «Ресурсы поверхностных вод СССР» — серія монографій, яка являє собою наукові узагальнення даних про режим річок, озер і водосховищ.

В останні роки ведуться роботи по створенню нової системи Державного водного кадастру (ДВК). Передбачається створити систему, яка б дозволяла вести ДВК на єдиній міжвідомчій основі, забезпечуючи повноту та достовірність інформації, а також ефективність обслуговування споживачів. При цьому під ДВК розуміють зведення відомостей про водні об'єкти, водні ресурси, режим, якість і використання води, а також про водокористувачів, включаючи дані державного обліку води. Матеріали ДВК є єдиними офіційними даними, обов'язковими для використання при вирішенні різноманітних завдань, пов'язаних з гідрологічним і гідрогеологічним забезпеченням народного господарства.

Державний Водний Кадастр в підпорядкованій єдиній для країні системі, а наведені в кадастрі дані є єдиним офіційним і обов’язковим для використання при вирішенні питань планування, проектування і оперативного керування водного господарства.

Державний Водний Кадастр складається з трьох самостійних, але пов’язаних між собою розділів: 1) поверхневі води; 2) підземні води; 3) використання води.

Видання Водного кадастру складається із трьох серій.

В кожному розділі наведені наступні види інформації:а) періодично поновлювальні дані; б) щорічні дані; в) багаторічні дані. Розділи містять відомості, які необхідні для: оцінки водних факторів при плануванні розвитку й розміщенні виробничих сил країни; виборі обґрунтованих господарських рішень при плануванні, проектуванні та оперативному керуванні водним господарством; складанні та аналізі водних водогосподарських балансів; визначенні впливу господарської діяльності на водні об’єкти.

Періодично поновлювальні дані використання води містять відомості щодо місця розташування й головних параметрах водогосподарських об’єктів (водозаборів, скидів відпрацьованої води, водосховищ, очисних споруд, водоймищ та інш.), щодо використання води без її забирання із джерела, про площини земель, які зрошуються та земель що обводнюються чи осушуються тощо.

Щорічні дані щодо використання води містять відомості про збирання та скидання води яка за кількісними та якісними показниками, про повні й беззворотні витрати водоспоживання, зрошенні, обводненні й осушенні, про режим роботи крупних водозаборів та водосховищ, а також водогосподарські баланси за період, що розглядається для окремих розрахункових створів і басейнів річок с напряженим режимом використання і дефіцитом по водним ресурсом.

Багаторічні дані містять у собі узагальнені за останні п’ять років і за весь період спостережень водогосподарські параметри й показники, у тому числі рекомендації щодо поліпшення використання водних ресурсів окремих річних басейнів та у цілому по країни.

Ведення водного кадастру водних ресурсів полягає в збиранні вихідної інформації, її контролюванні, узагальнені, аналізі, зберіганні й розповсюдженні. В наш час основним способом доведення інформації до споживачів є публікація воднокадастрових даних у відповідності із структурою Державного Водного кадастру.