Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_1_Izuch_Vodn_Resurs_-P_Lov_A_I_10_09_11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

5. Характеристика водних ресурсів Приазов’я

5. 1 Характеристика Західного групового водопроводу

Технічний проект Західного групового водопроводу розроблений на підставі завдання на проектування, виданого Міністерством меліорації і водного господарства СРСР і Міністерством сільського господарства СРСР від 15 липня 1977 р, договору №479 від 16 квітня і розпоряджень Ради Міністрів УРСР №759-р від 27 вересня 1977 р. і Запорізького облвиконкому №16 від 16 січня 1978 р.

У схемі Західного групового водовода розглянуті варіанти розширення водопроводу на перспективу до 2000 р з доведенням подачі води до 100 тис. м3 / доб. Проектований груповий водопровід охоплює 32 населених , пункту 22 господарств Якимівського ,Пріазовського і Мелітопольського районів, у тому числі в Якимівським районі 20 населених пунктів, в Приазовському районі 4 населених пункту і в Мелітопольському районі 8 населених пунктів.

Схема розташування головних споживачів західного групового водопроводу наведена на рис. 5. 1.

Рисунок 5. 1 Схема розташування головних споживачів західного групового водопроводу

Крім цього, враховано водоспоживання піонерських таборів, баз відпочинку і курорту Кирилівка, розташованих у районах. Територія, охоплена проектованим Західним груповим водопроводом, охоплює 120 тис. га. На перспективу , ця зона збільшується до 400 тис. га. Розрахункова чисельність населення в зоні проектованого групового водопроводу, прийнята за даними обласної планової комісії, складе на 1990 р. 58, 6 тис. чол., на перспективу ця чисельність збільшитися до 98,5 тис. чол.

Розрахункова чисельність голів тваринницького комплексу на проектуємий період за наступними даними: круп. рогата худоба 4751 голів; свині 9161 голів; вівці та кози 1565 голів; птиця 6 789 штук.

У східному напрямі проектується перспективне розширення групового водопроводу до р. Приморська з подальшим розвитком міжгосподарських водоводів, які охоплять всі перспективне населені пункти Якимівського, Приазовського, Приморського і західній частині населених пунктів Мелітопольського району, де є гострий дефіцит водоспоживання.

Район розміщення Західного групового водопроводу знаходиться в південній, найбільш посушливій частині Запорізької області. З півдня груповий водопровід обмежений побережжям Азовського моря. Західним кордоном служить адміністративний кордон Запорізької області. З півночі кордон впливу Західного групового водопроводу змикається з кордоном групового водопроводу в зоні впливу водопониження Запорізького залізорудного комбінату (ЗЖРК).

Зімкнеться з зоною Центрального групового водопроводу, який подасть воду в м. Бердянськ, згідно ТЗДу, комплексного використання і охорони водних ресурсів Запорізької області, розробленому інститутом «Укргідроводхоз» схваленому Постановою Держплану УРСР 8 грудня 1989 р. № 38. У розробці технічного проекту виконані наступні роботи:

- проведена трасування магістральних водоводів відповідно до планів землекористування;

- виконано обстеження населених пунктів і оформлення необхідної документації за станом водопостачання;

- зібрані необхідні відомості на розвиток населених пунктів і господарств і отримано узгодження обласної планової комісії;

- вибранки до узгодження майданчика під споруди;

- виконаний необхідний об'єм робіт по інженерно-геологічних, геофізичних, гідрогеологічними, топографічним роботах і лабораторні дослідження;

- виконаний розрахунок водоводів і споруд, дані конструктивні рішення по цих спорудах;

- наведена структура експлуатаційної служби і штат експлуатаційного персоналу і фонд зарплати його вмісту в звітний і об'єктних кошторисах.

- визначень експлуатаційних витрати і основних техніко-економічних показники;

- визначена економічна ефективність капітальних вкладень в будівництво;

- будівництво об'єкту розбито на три пускових комплексна

При визначенні основних технічних рішень були прийняті наступні основні нормативне документи: СНіП П – 31 - 74; ГОСТ 2874 - 73; ГОСТ 17. 1. 3. 03 - 77

Крім того, використані СН і П, що діють, по відповідних розділах і рекомендації ведучих науково - дослідницьких інститутів, що стосуються прогресивних технічних рішень в області водопостачання.