Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_5_Prilad_Vim_ElemPot_Rid_-_22_09_11.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.11 Mб
Скачать

7. 3 Швидкісні лічильники

Принцип дії швидкісного лічильника полягає в тому, що потік рідини, який протікає через прилад, приводить в дію колесо з лопатями, створює умови для його обертання. Число (кількість) обертів колеса в одиницю часу пропорційно швидкості потоку, я як наслідок витратам рідини. Кількість (число) обертів колеса сумується (додається) лічильним механізмом приладу. Лічильник дає показання в одиницях об’єму або ваги даної рідини. Швидкісні лічильники за улаштування простіші на відміну від об’ємних, але точність значень що вони показують є меншою, ніж у останніх. Максимальна відносна похибка вимірювання швидкісними лічильниками досягає 2 ... 3 %.

Головною деталлю швидкісного лічильника є лопатеве колесо котре при протіканні через прилад рідини обертається з частотою пропорційному витратам рідини. Для визначення кількості обертів, яке робить колесо, прилад улаштовано сумуючим лічильним механізмом.

Швидкісні лічильники прості за конструкцією, на відміну від об’ємних, але їх точність є дещо меншою. Яка привило вони 2 – 3 класу точності. Недоліком швидкісних лічильників є також швидке зношування деталей які обертаються і труться.

Швидкісні лічильники частіше усього використовуються для контролю якості води, яка використовується в системах централізованого господарсько – питного водопостачання.

Розрізняють швидкісні лічильники в вертикальною крильчаткою (крильчаті) і з гвинтовою вертушкою (турбінні).

7. 3. 1 Лічильник з вертикальною крильчаткою

Лічильник з вертикальною крильчаткою (рис. 7. 6) складається з крильчаткою, яка закріплена на трубчатій вісі 2 і розташованій в середині корпуса 3. На корпусі встановлено головку 4 з відкидною кришкою 5. Крильчатка 1 через валик 6 з трубкою 7 і передаточний механізм 8 пов’язана із лічильним механізмом 9.

Р исунок 7. 6 Улаштування лічильника з вертикальною крильчаткою: 1 - крильчатка; 2 – ось; 3 – корпус; 4 – головка; 5 – кришка відкидна; 6 – вал; 7 - трубка; 8 – передаточний механізм; 9 – лічильний механізм; 10 - апарат для направлення струменю

П ередаточний та лічильний механізми (рис. 7. 7) являють собою ряд послідовно розташованих шестерень, які заціплені між собою.

Рисунок 7. 7 Схема передаточного механізму

В окремих сучасних конструкціях лічильників, які використовуються головним чином, для вимірювання невеликих витрат рідини, механічна система передачі замінена електромагнітною, оптичною або використовуються радіоактивні елементи.

З а характером підведення рідини до крильчатки лічильники поділяються на одноструминні та багато струминні. В одноструминих лічильниках рідина підводиться до крильчатки з одним струменем, яка спрямована по дотичній до окружності , яка проходить через центри лопатей крильчатки (рис. 7. 8). В багатоструминих лічильниках рідина підводиться до крильчатки декількома дотичними струменями, які рівномірно розподілені по колу.

Рисунок 7. 8 Циферблат лічильника: а – багатоструминного лічильника; б – одноструминного лічильника

Для більш рівномірного розподілення потоку, який надходить на крильчатку, в каналі вхідного патрубка встановлено струминонаправляючий апарат 10 (рис. 7. 6).

Л ічильник з гвинтовою вертушкою (рис. 7. 9) відрізняється від крильчатих лічильників тим, що головною його частиною приладу є вертушка 1, ось якої співпадає з віссю труби, де встановлений лічильник.

Рисунок 7. 9 Улаштування лічильника з гвинтовою вертушкою: 1 – вертушка; 2 – черв’ячна передача; 3 – передаточний механізм; 4 – лічильний механізм

Потік, що обертає вертушку, спрямований у цьому приладі паралельно осі. Обертання вертушки, передається через черв’ячну передачу 2 на лічильний механізм. Улаштування передаточного 3 лічильного механізмів аналогічно конструкції лічильнику з вертикальною крильчаткою.

Швидкісні лічильники використовуються головним чином для урахування кількості води що використовується в системі водопостачання.