Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП СТАТИСТИКА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
672.77 Кб
Скачать

Тема 9. Ряди динаміки. Аналіз інтенсивності та тенденцій розвитку

Аналіз соціально-економічного розвитку — одне з важливих завдань статистики. Інформаційною базою його слугують динамічні (часові, хронологічні) ряди. Динамічний ряд — це послідовність чисел, які характеризують зміну того чи іншого соціально-економічного явища. Для кращого розуміння і аналізу закономірностей часових перетворень досліджуваних явищ вивчення даної теми слід починати зі складових елементів динамічних рядів – рівнів ряду та моментів часу (або інтервалів часу). При побудові та аналізі рядів динаміки треба дотримуватись умови зіставності даних.

У продовженні вивчення теми необхідно звернути увагу на класифікацію рядів динаміки, відмінності між ними. Залежно від статистичної природи показника-рівня розрізняють динамічні ряди первинні й похідні, ряди абсолютних, середніх і відносних величин. За ознакою часу динамічні ряди поділяються на інтервальні та моментні.

Далі необхідно ознайомитися з основними аналітичними показниками рядів динаміки (абсолютним приростом, темпом зростання, темпом приросту, абсолютним значенням 1% приросту), середніми їх значеннями (середнім рівнем ряду динаміки, середнім абсолютним приростом, середнім темпом зростання, середнім темпом приросту); розглянути методи розрахунку цих показників, характеристики швидкості прискорення та уповільнення динаміки, ланцюгову і базисну методику побудови рядів динаміки.

Важливим завданням статистики в аналізі рядів динамки є визначення основної тенденції розвитку. Щоб виявити й охарактеризувати основну тенденцію, застосовують різні способи згладжування та аналітичного вирівнювання динамічних рядів на основі лінійного тренду.

Фактичні рівні динамічних рядів під впливом різного роду чинників варіюють, відхиляючись від основної тенденції розвитку. В одних рядах коливання мають систематичний, закономірний характер, повторюються через певні інтервали часу, а в інших — не мають такого характеру і тому називаються випадковими. Оцінка коливань здійснюється на основі коефіцієнтів нерівномірності, індексів сезонності, узагальнюючих характеристик та відносних показників варіації індексів сезонності.

Тема 10. Індекси

Вивчення цієї теми повинно базуватися на знанні попередніх розділів курсу: «Статистичні показники» та «Ряди динаміки». Необхідно зосередити увагу на понятті про індекси, їх видах і значенні в економічному аналізі. Саме розрізняють такі види індексів: динамічні, територіальні та міжгрупові; індивідуальні і зведені індекси. Вихідною формою зведеного індексу є агрегатні індекси Дюто, Карлі, Джевона.

Слід зупинитися на проблемі співвідношення індексованих величин, побудові і взаємозв’язку поточно-зважених та базисно-зважених індексів (індекси Ласпереса та Пааше).

Другою формою зведених індексів є середньозважені з індивідуальних індексів: середня арифметична і середня гармонічна форма індексу. Розглянуті зведені індекси узагальнюють динаміку складних сукупностей. Не менш важливою в статистичному аналізі є друга функція індексів — аналітична, яка спирається на взаємозв’язок індексів.

Поряд зі зведеними, агрегатними індексами у статистичній практиці широко використовують індекси середніх величин: індекси змінного і фіксованого складу, індекс структурних зрушень, які утворюють систему.

Для порівняння соціально-економічних показників у просторі: за окремими країнами, територіями, регіонами, об’єктами використовують територіальні індекси.