Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 6 УБР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
545.79 Кб
Скачать

Формування даних для Побудови скорингової функції

Позичальники

Критерій 1

Критерій 2

...

Критерій Р

1

Х111

Х211

...

Хр11

2

Х112

Х212

...

ХР12

...

....

...

...

....

...

Середні значення

...

1

Х121

Х221

....

Хр21

2

Х122

Х222

....

Хр22

...

....

....

Хр2n2

Середні

значення

.....

Коефіцієнт скорингової функції знаходяться за таких умов:

1) функція має мінімізувати розкид значень усередині кожної групи;

2) функція має максимізувати відстань між центрами груп.

Перша умова формалізується, використовуючи дані з кожної групи.

Упершій групі (платоспроможні позичальники) відстані від „центроїду”:

У другій групі (банкрути) відстані від «центроїду»:

Перша умова, в сукупності за двома групами, записується у такий спосіб:

Друга умова формалізується так:

Поєднуючи обидві умови в одну за допомогою критерію, вираженому у вигляді частки, отримаємо остаточну цільову функцію:

Розв’язуючи дану задачу, дістанемо коефіцієнти а1,...,аn та, відповідно, скорингово функцію .

Після побудови скорингової функції визначають граничне значення між „центроїдами” класу банкрутів та класу платоспроможних позичальників у вигляді: де - значення скорингу на „центроїді” першого класу; а - на „центроїді” другого класу.

Знайдену функцію використовують для подальшої класифікації позичальників банку. Тим позичальникам, у кого значения скорингової функцїї менше за С, відмовляють у наданні кредиту, а тим, у кого воно більше за С, надають кредит.

При реалізації на пракгиці скорингової моделі можуть бути допущені помилки: потенційного банкрута можна віднести до класу платоспроможних позичальників, а платоспроможного позичальника — до класу банкрутів. Економічний ефект від таких помилок буде сугтєво різний — у першому випадку банк ризикує втратити всю суму наданого кредиту, а в другому — не отримати відсотки (в ре­зультаті відмови у видачі кредиту). Перший випадок має назву помилка першого роду, а другий випадок — помилка другого роду.

Як уже зазначалося, проблема застосування скорингового підходу в трансформаційній економіці полягає в тому, що в процесі трансформації економіки змінюються умови та про предикативний характер значень фінансових показників позичальників, отриманих у минулому, важко говорити. В таких умовах перспективним є підхід, оснований на експертних скорингових моделях. Даний підхід грунгується не на статистичній оцінці коефіцієнтів дискримінантної функції а1,...аn, а на їх експертній оцінці. Бшь­ше того, за допомогою експертного підходу може бути визначений сам набір характеристичних критеріїв, який в трансформаційній економіці може змінюватися з часом.

Загальна схема побудови експертного скорингу виглядає так.

  1. Експерти визначають набір критеріїв, за якими оцінювати- муть потенційних позичальників банку. Перевагою при цьому є те, що критерії можуть бути не тільки кількісними (основаними на значениях фінансових показників), а й якісними (такими як репутація позичальника, чи економічна обгрунтованість бізнес- проекту, під реалізацію якого здійснюється позика);

  2. Експерти порівнюють між собою значимость кожного кри­ терію в кожному секторі економіці, утворюючи матриці попар- них порівнянь та, використовуючи метод Т. Сааті, знаходять значимость кожного критерію у вигляді відповідної координати нормалізованого власного вектора матриці попарних порівнянь. Знайдені координати виступають коефіцієнтами скорингової функції а1,...,аn.

  3. Співробітники кредитного відділу банку оцінюють кожного позичальника за прийнятою в банку шкалою для якісних харак-­ теристичних критерпіїв оцінки (наприклад, економічна обгрунто- ваність позики) та використовують числові значения для число- вих критеріїв (наприклад, коефіцієнт прибутковості).

У результаті реалізації такої схеми може бути побудований експертний скоринг, який інтегрує в собі як числові характерис­тики, так і експертні оцінки.

Прикладом може виступати експертний скоринг, побудований авторами у результаті проведеного дослідження.

На основі опитування експертів з банків автори виокремили чотири основні компоненти оцінки потенційного позичальника банку:

  • економічне обгрунтування необхідності фінансування;

  • правове оформлення кредитної операції;

  • аналіз фінансової діяльності позичальника;

  • забезпеченість кредиту (характеристики застави та (чи) інших факторів зниження кредитного ризику).

Як ми бачимо, три з чотирьох компонентів (окрім аналізу фі­нансової діяльності позичальника) мають переважно якісну, сла-боформалізовану природу, та можуть бути представлені лише у лінгвістичній формі (наприклад, «добре», «середнє», «незадовільне» тощо). Для побудови скорингової моделі ми пропонували експертам оцінити ступінь пріоритетності за бальною шкалою 1 — 10, за якої 10 — характеризує найбільший ступінь важливості, а 1 — найменший.

При цьому пропонувалося оцінити пріоритети окремо за та­кими секторами економіки:

  • промисловість;

  • сільське господарство;

  • торгівля та сфера послуг;

  • фінансовий сектор.

При попередньому аналізі нами було встановлено. що суттєва різниця у значениях ваг існує між банками з групи найбільших та всіх інших банків. Результати побудови скорингових функції за різними секторами економіки виявилися такими 1234позначають значення оцінки кожної з компонент для позичаль­ника банку):

Промисловість

Група найбільших банків: Zпром = 0,26Х} + 0,24Х2 + 0,29 X3+ 0,21 X4,

Усі інші банки

: Zпром = 0,24Х1 +0,24Х2 + 0,24Х3 + 0,28Х4

Сільське господарство

Група найбільших банків: Zс-х = 0,27Х1 + 0,24Х2 + 0,27Х3 + 0,22Х4

Усі інші банки : Zс-х = 0,24Х1 +0,26Х2 + 0,21Х3 +0,29Х4.

Торгівля та сфера послуг

Група найбільших банків: Zторг = 0,24Х1 + 0,23Х2 + 0,30Х3 + 0,23Х4,

Усі інші банки: Zторг = 0,23Х1 + 0,25Х2 + 0,24Х3 +0,28Х4.

Фінансовий сектор

Група найбільших банків: = 0,17Х1 + 0,27Х2 + 0,38Х3 + 0,18Х4,

Усі інші банки: = 0,21Х1 +0,27Х2 +0,33Х3 + 0,19Х4.

Наведений метод дозволяє у трансформаційній економіці більш ефективно здійснювати оцінку позичальників, ніж класичний статистичний метод, тому що враховуються експертні оцінки, значимість яких у трансформаційній економіці важко переоцінити.

27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]