Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція3.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

1. Аналіз результатів діяльності

Цей метод дозволяє в самому загальному вигляді визначити наявність (або відсутність) мотивів даного виду діяльності. При аналізі результатів діяльності передбачається всебічний аналіз самої діяльності людей в різних її видах (професійної, навчальної, громадської) та її оцінки (успішності та ставлення до неї) в балах (відсотках). Такий аналіз може успішно використовуватись для виявлення мотивації, але особливо важливий він на початковому етапі дослідження, коли за результатами дальності (оцінками) виявляється наявність мотивів цього виду діяльності без уточнення, яких власне. Але ж при цьому не можна диференційовано виявити фактичну мотивацію хоча б тому, що одна й та ж діяльність може визначатися різними мотивами.

2 Анкетний метод (метод опитування)

3. Метод «Твір»

При цьому методі випробуваним пропонують написати твір на тему, пов'язану з їх майбутньою чи теперішньою професійною діяльністю, наприклад: "Ще мені подобається в моїй професії", Я – професіонал” і т.п.

4. Експериментальний метод

Експерименти можуть застосовуватись для вивчення різних аспектів мотивації, а саме для виявлення мотивів громадської активності та аналізу достовірності анкетного методу.

5. Спостереження

Це один з основних емпіричних методів психологічного дослідження, що полягає у довільному, систематичному та цілеспрямованому сприйманні психічних явищ з метою вивчення їх особливостей. Спостереження містить елемент теоретичного мислення (гіпотеза, система методичних прийомів, осмислення та контроль результатів) та кількісні метода аналізу (факторний аналіз та ін.). Про особливості мотиваційної сфери людини дослідник робить висновки на основі спостерігання її поведінки в конкретних умовах.

6. Бесіда

Метод отримання інформації на основі вербальної (словесної) комунікації. Застосовується разом зі спостереженням нерідко в тих випадках, коли виникає необхідність уточнення отриманих іншими методами даних.

7. Метод незалежних характеристик

В процесі спільної діяльності у членів колективу створюються взаємні уявлення один про одного як про спеціаліста, людину, товариша, підлеглого. За змістом ці уявлення є оцінюючими характеристиками різних властивостей особистості: характеру, особистісних цінностей, мотивів, здібностей. Незалежні експертні оцінки відображують громадську думку про людину як про члена колективу і є статистичною сукупністю індивідуальних уявлень про неї.

Методики, що використовуються для вивчення професійної мотивації:

  1. Анкета «Вивчення професійної мотивації кандидатів на навчання і роботу» (Москаленко А.П.). Розроблена на основі 6 типів професійної мотивації (див. пит. 2).

  2. Методика «Самооцінка індивідуальних особливостей» („СІО” Л. Н. Кабардова). Інтегральний показник здібності до співвідношення „Я-образу” з образом професії може визначатись ступенем співпадання формули професії, яку обирає опитаний, з формулою, яку обирає експерт. Містить 25 питань. Визначаються показники:

  • Аналіз і обробка інформації.

  • Робота з механізмами і пристроями.

  • Виробництво продуктів, виробів, ремонт.

  • Створення художніх творів, образів.

  • Робота із світом живої природи.

  • Робота з речовинами, вивчення характеристик навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]