Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Termin_IntEc_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Тема 6. Міжнародна міграція робочої сили Ключові поняття

Виплати зайнятим.

Еміграція.

Імміграція.

Міграційне сальдо.

Міграція робочої сили.

Перекази працівників.

Переміщення мігрантів.

Приватні неоплачені перекази.

Рееміграція.

Трудовий дохід.

"Відплив інтелекту"

Виплати зайнятим (compensation of employees) – заробітна плата та інші виплати готівкою або у натуральній формі, які отримують приватні особи-нерезиденти за роботу, яку виконують для резидентів, які за це платять.

Еміграція (emigration) – виїзд працездатного населення з даної країни за її межі.

Імміграція (immigration) – в’їзд працездатного населення в дану країну з-за її меж.

Міграційне сальдо (net migration) – різниця еміграції з країни та імміграції в країну.

Міграція робочої сили (labor force migration) – переселення працездатного населення з одних держав в інші на термін більше року, яке викликане причинами економічного або неекономічного характеру.

Перекази працівників (workers’ remittances) – переказ грошей і товарів мігрантами своїм родичам, які залишились на батьківщині.

Переміщення мігрантів (migrants’ transfers) – оціночний грошовий еквівалент вартості майна мігрантів, яке вони перевозять з собою, коли переїзжають в іншу країну.

Приватні неоплачені перекази (private unrequited transfers) – оціночний грошовий еквівалент майна, яке переміщують мігранти в момент їх виїзду за кордон і наступних пересилань товарів на батьківщину.

Рееміграція (re-emigration) – повернення на батьківщину емігрантів на постійне місце проживання.

Трудовий дохід (labor income) - заробітна плата та інші виплати готівкою або у натуральній формі, які отримують приватні особи-нерезиденти за роботу, яку виконують для резидентів, які за це платять.

"Відплив інтелекту" (“brain drain”) – міжнародна міграція висококваліфікованих кадрів.

Тема 7. Міжнародна передача технології Ключові поняття

Інжиніринг.

Копірайт.

Ліцензійні платежі.

Ліцензійні угоди.

Ліцензія: безпатентна, виключна, невиключна, патентна, повна.

Міжнародна передача технології.

“Ноу-хау”.

Патент.

Патентні угоди.

Паушальний платіж.

Передача ноу-хау.

Роялті.

Софінансування.

Технічна допомога.

Технічний прогрес: капіталозберігаючий, нейтральний, працезберігаючий.

Технічна співпраця: двостороння, багатостороння.

Технологія.

Товарна марка.

Участь у власності.

Участь у прибутку.

Цикл життя товару.

Інжиніринг (engineering) – надання технологічних знань, необхідних для придбання, монтажу і використання куплених або орендованих машин і обладнання.

Копірайт (copyright) – ексклюзивне право автора літературного, аудіо- або відеотвору на показ і використання своєї роботи.

Ліцензійні платежі (license fees) – винагорода ліцензіару, яку виплачує ліцензіат за використання предмету угоди.

Ліцензійні угоди (licensing agreement) – міжнародна торгова угода, за якою власник винаходу або технічних знань надає іншій стороні дозвіл на використання в певних межах своїх прав на технологію.

Ліцензія (license) – дозвіл, який видає власник технології (ліцензіар), яка захищена або не захищена патентом, зацікавленій стороні (ліцензіату) на використаня цієї технології протягом певного часу і за певну плату.

Ліцензія безпатентна - документ, який підтверджує право на використання “ноу-хау” без патентів на винахід.

Ліцензія виключна – ліцензія, яка передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію на певній території, причому ліцензіар відмовляється від самостійного використання запатентованої технології і “ноу-хау” та їх продажу на даній території.

Ліцензія невиключна – ліцензія, яка залишає ліцензіару право надавати ліцензії на дану технологію й іншим ліцензіатам на даній території.

Ліцензія патентна – документ, що підтверджує передачу права використання патенту без відповідного “ноу-хау”.

Ліцензія повна – ліцензія, яка надає ліцензіату виключне право на використання патентів або “ноу-хау” протягом терміну дії угоди; передбачається відмова ліцензіара від самостійного використання предмету ліцензії протягом цього терміну.

Міжнародна передача технології (international technology transfer) – міждержавне переміщення науково-технічних досягнень на комерційній або безкоштовній основі.

Ноу-хау” (know-how) – надання технічного досвіду і секретів виробництва, яке поєднує відомості технологічного, економічного, адміністративного, фінансового характеру, використання яких забезпечить певні переваги.

Патент (patent) – свідоцтво, яке видається компетентним урядовим органом винахіднику і яке засвідчує його монопольне право на використання цього винаходу.

Патентні угоди (patent agreement) – міжнародна торгова угода, за якою власник патенту уступає свої права на використання винаходу покупцю патенту.

Паушальний платіж – зафіксований в угоді разовий платіж, не пов’язаний з часом фактичного використання ліцензії; розмір платежу встановлюється заздалегідь на підставі експертних оцінок.

Роялті (royalty) – періодичні відрахування від доходу покупця протягом періоду дії угоди, які залежать від прибутку, що отримується від комерційного використання ліцензії.

Сумісне фінансування (co-financing) – солідарна участь і відповідальність її отримувача, котрий у відповідності з угодою про надання технічної допомоги повинен не тільки організаційно забезпечити її отримання, але й внести певну частку її фінансування.

Технічна допомога (TС) (technical assistance) – надання країнам допомоги на платній або безплатній основі в сферах технології процесів, продуктів і управління.

Технічний прогрес:

капіталозберігаючий (capital-saving technical progress) - прогрес, оснований на технології, яка забезпечує збільшення продуктивності праці у відносно більшому ступеню, ніж капіталу;

нейтральний (neutral technical progress) – прогрес, оснований на одночасному збільшенні продуктивності обох факторів виробництва – і праці, і капіталу;

працезберігаючий (labor-saving technical progress) – прогрес, оснований на технології, яка забезпечує збільшення продуктивності капіталу у відносно більшому ступеню, ніж праці.

Технічна співпраця (ТС):

двостороння – здійснюється за угодами між урядами країни-донору і країни отримувача допомоги;

багатостороння – поєднує здійснення спільних проектів ТС декількома країнами у відношенні однієї країни-отримувача.

Технологія (technology) – наукові методи досягнення практичних цілей.

Товарна марка (trademark) – символ певної організації, котрий використовується для індивідуалізації виробника товару і не може бути використаний іншими організаціями без офіційного дозволу власника.

Участь у власності – передача ліцензіатом ліцензіару частки акцій своїх підприємств в якості платежу за надану ліцензію.

Участь у прибутку – відрахування на користь ліцензіара частки прибутку, що отримує ліцензіат від комерційного використання предмету ліцензії.

Цикл життя товару – товар проходить 5 стадій: 1- стадія нового продукту; 2- стадія росту продукту; 3- стадія зрілості товару; 4- стадія падіння виробництва; 5- стадія припинення внутрішнього виробництва товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]