Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Termin_IntEc_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Тема 4. Міжнародна торгівля послугами Ключові поняття

Вилучення з національного режиму.

Галузі: орієнтовані на ресурси, орієнтовані на ринок, вільно орієнтовані.

Заходи регулювання доступу на ринок.

Мандрівник: турист, екскурсант.

Міжнародний транспорт.

Міжнародні поїздки.

Мобільність: покупця, продавця.

Послуги: факторні, нефакторні, пов’язані з торгівлею, пов’язані з інвестиціями.

Транспортні витрати.

Вилучення з національного режиму (national treatment exception) – інструменти внутрішньої економічної політики, яка дискрімінує на внутрішньому ринку іноземних виробників послуг порівняно з місцевими).

Галузі:

орієнтовані на ресурси (resource-oriented industries) – переважно добувні галузі, в яких транспортні витрати на перевезення готового продукту значно нижчі, ніж на перевезення сировини, з якої він виготовляється.

орієнтовані на ринок (market-oriented industries) – галузі, в яких транспортні витрати на перевезення готової продукції більші, ніж на перевезення сировини, з якої він виготовляється.

вільно орієнтовані (footloose industries) – територіально мобільні галузі, які не прив’язані ні до джерел ресурсів, ні до ринків збуту.

Заходи регулювання доступу на ринок (market-access measures) – інструменти торгової політики, які обмежують або забороняють іноземним фірмам – виробникам послуг оперувати на місцевому ринку.

Мандрівник (traveler, visitor) – людина, яка перебуває менше року в країні, де вона не є резидентом, якщо вона не є співробітником урядової установи (посольства, військової бази) іншої країни або членом його сім’ї і не працює на резидента.

Турист (tourist) – мандрівник, якщо він провів хоча б одну ніч в країні відвідування.

Екскурсант – особлива категорія мандрівників, які провели за кордоном менше 24 годин.

Міжнародний транспорт (international transporation) – послуги всіх видів транспорту (морського, трубопровідного, повітряного, наземного, річкового і космічного), які надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни.

Міжнародні поїздки (international travel) – товари і послуги, які купують мандрівники за кордоном, якщо вони знаходяться там не менше року і вважаються нерезидентами.

Мобільність:

покупця – звичайно основана на тому, що за кордоном він зможе отримати послугу, яка або відсутня в його країні (туризм), або якість її вища (освіта, медична допомога), або вартість її нижча (складування товарів, ремонт суден);

продавця - звичайно основана на тому, що покупець знаходиться за кордоном і не може переміститись до продавця (аудиторські і бухгалтерські послуги для підприємств), або на специфічному характері самої послуги (будівництво).

Послуги (services) – зміна у становищі інституційної одиниці, яка відбулася внаслідок дії і на підставі взаємної угоди із іншою інституційною одиницею:

факторні (factor services) – платежі, які виникають у зв’язку з міжнародним рухом факторів виробництва, перед усім капіталу і робочої сили (доходи на інвестиції, ліцензійні платежі, зарплата, яка виплачується нерезидентам);

нефакторні (non-factor services) – інші види послуг (транспорт, мандри, інші нефінансові послуги), не пов’язані із факторами виробництва;

пов’язані з торгівлею (trade-related services) – транспорт, страхування тощо, тобто ті послуги, які супроводжують торгівлю.

пов’язані з інвестиціями (investment-related services) – банківські, готельні і професійні послуги, тобто ті послуги, які супроводжують інвестиції.

Транспортні витрати (transporation costs) – всі витрати з доставки товару від продавця до покупця, які містять вартість фрахту, страхування, розвантаження/навантаження, пакування/розпакування й інші сукупні витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]