Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Termin_IntEc_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

9.2. Вартість валюти та валютний курс Ключові поняття

Валютна котировка: крос-котировка, непряма, пряма.

Валютний (обмінний) курс: реальний, реальний ефективний, обмежено гнучкий, плаваючий, незалежно плаваючий, номінальний, номінальний ефективний, спот-курс, фіксований, форвардний курс.

Валютний коридор.

Девальвація валюти.

Джей-крива.

Еластичність попиту на валюту.

Єдність валютного курсу.

Знецінення валюти.

Кероване плавання.

Множина валютних курсів.

Оптимальний валютний простір.

Повзуча фіксація.

Подорожчання валюти.

Реальна девальвація.

Ревальвація валюти.

Спекулятивна атака.

Умова Маршала-Лернена.

Цільові зони.

Валютна котировка (currency quotation) – визначення валютного курсу на основі вибраних ринкових механізмів:

крос-котировка – визначення курсів двох валют одна до одної через курс кожної з них відносно третьої валюти, переважно до долара США;

непряма – визначення валютного курсу одиниці національної валюти через певну кількість одиниць іноземної валюти;

пряма – визначення валютного курсу одиниці іноземної валюти через певну кількість одиниць національної валюти.

Валютний (обмінний) курс (exchange rate) – ціна одиниці національної валюти, яка виражена в одиницях іноземної валюти:

реальний (real exchange rate) – номінальний валютний курс, перерахований з врахуванням змін рівня цін в своїй країні і в тій країні, до валюти якої котирується національна валюта:

, (4.2.1.1)

де Er - реальний валютний курс;

Рf - індекс цін іноземної країни;

Рd - індекс цін своєї країни;

реальний ефективний (РЕВК) (real effective exchange rate (REER)) – номінальний ефективний валютний курс з поправкою на зміну рівня цін або інших показників витрат виробництва, який показує динаміку реального валютного курсу даної країни до валют країн – основних торгових партнерів:

, (4.2.1.2)

де - реальний ефективний валютний курс;

і - знак суми показників по і країнах;

і – країна – торговий партнер;

=Er/E0 - індекс реального валютного курсу поточного року в порівнянні з базовим роком кожної країни торгового партнера;

Wі=(Xi+IMi)/(Xtotal+IMtotal) - питома вага кожної країни в торговому обороті даної країни з тими країнами, що вважаються головними торговими партнерами;

обмежено гнучкий (limited flexibile exchange rate) – офіційно встановлене співвідношення між національними валютами, яке допускає невеликі коливання валютного курсу згідно встановлених правил;

плаваючий (flexibile/floating exchange rate) – курс, який вільно змінюється під дією попиту і пропозиції, на котрий держава може за певних умов впливати шляхом валютних інтервенцій;

незалежно плаваючий (independently floating exchange rate) – курс, що визначається на підставі співвідношення попиту і пропозиції на валюту на валютному ринку за умови невтручання держави в цей процес;

номінальний (nominal exchange rate) – курс між двома валютами, ціна одиниці національної валюти, визначена в одиницях іноземної валюти:

En=Cf/Cd, (4.2.1.3)

де En - номінальний валютний курс;

Сf - іноземна валюта;

Cd - національна валюта;

номінальний ефективний (НЕВК) (nominal effective exchange rate (NEER)) – індекс валютного курсу, розрахований як співвідношення між національною валютою і валютами інших країн, зваженими відповідно до питомої ваги цих країн у валютних операціях даної країни:

, (4.2.1.4)

де - номінальний ефективний валютний курс;

і - знак суми показників по i країнах;

i – країна-торговий партнер;

= Е10 - індекс номінального валютного курсу поточного року (Е1) у порівнянні з базовим роком (Е0) кожної країни - торгового партнера;

Wі=(Xi+IMi)/(Xtotal+IMtotal) - питома вага кожної країни (Xi+IMi) у торговому обороті даної країни з тими країнами, що вважаються головними торговими партнерами;

спот-курс (spot rate) – курс, за яким обмінюються валюти протягом не більше двох робочих днів з моменту досягнення угоди про курс;

фіксований (pegged/fixed exchange rate) – офіційно встановлене співвідношення між національними валютами, яке допускає тимчасове відхилення від нього в той чи іншій бік не більше ніж на 2,25%;

форвардний курс (forward rate) – узгоджений курс, за яким обмінюються валюти в певний момент в майбутньому, більше ніж через три дні після досягнення угоди про курс.

Валютний коридор (exchange rate band) – встановлені межі коливання валютного курсу, котрі держава зобов’зується підтримувати.

Девальвація валюти (currency devaluation) – законодавче зниження курсу валюти або центрального паритету при режимі фіксованого валютного курсу.

Джей-крива (J-curve) – тимчасове погіршення торгового балансу в результаті зниження реального курсу національної валюти, що призводить до його наступного покращання.

Еластичність попиту на валюту (elasticity of currency demand) – співвідношення зміни в обсягах попиту та пропозиції валюти з процентною зміною валютного курсу.

Єдність валютного курсу (single exchange rate) – використання одного і того ж ефективного курсу для всіх видів валютних операцій всіх учасників цих операцій і валют, в яких вони здійснюються.

Знецінення валюти (currency depreciation) – зниження вартості валюти при режимі плаваючого валютного курсу.

Кероване плавання (managed floating) – політика управління валютним курсом за допомогою валютних інтервенцій, що передбачає купівлю або продаж іноземної валюти.

Множинність валютних курсів (multiple exchange rate) – законодавчо встановлене використання різних ефективних курсів національної валюти в залежності від видів валютних операцій, учасників цих операцій і валют, в яких вони здійснюються.

Оптимальний валютний простір (optimum currency area) – підтримка фіксованого валютного курсу між обмеженою групою країн і плаваючого валютного курсу з іншими країнами.

Повзуча фіксація (crawling peg) – механізм встановлення валютного курсу як відсотка коливання навколо центрального паритету, що передбачає регулярну його зміну на певну величину.

Подорожчання валюти (currency appreciation) – збільшення вартості валюти при режимі плаваючого валютного курсу.

Реальна девальвація (real devaluation) – зниження реального курсу національної валюти при режимі фіксованого валютного курсу, яке відбулося з врахуванням зміни рівня цін у своій країні та в тій країні, до валюти якої котирується національна валюта.

Ревальвація валюти (currency revaluation) - законодавче підвищення курсу валюти або центрального паритету при режимі фіксованого валютного курсу.

Спекулятивна атака (speculative attack) – різке зростання пропозиції валюти на ринку в період послаблення її курсу, що призводить до втрати валютних резервів країни у випадку спроб підтримати валютний курс, який падає.

Умова Маршала-Лернена (Marshall-Lerner condition) – зниження вартості національної валюти (девальвація) призводить до покращання торгового балансу, якщо сума абсолютних значень еластичності національного попиту на імпорт і іноземного попиту на національний експорт більше одиниці.

Цільові зони (target zones) – параметри валютного курсу, до яких країна вважає необхідним прямувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]