Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Termin_IntEc_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Тема 3. Міжнародна торгова політика Ключові поняття

Вимога про вміст місцевих компонентів.

Внутрішні податки та збори.

Демпинг: спорадичний, взаємний, зворотній, постійний, навмисний.

Державні закупки.

"Добровільне" обмеження експорту.

Експортне кредитування.

Ефект: захисту, переділу, доходів, споживання.

Індекс: частотності, дії на ціни, покриття.

Квота.

Квота: глобальна, індивідуальна, групова.

Кількісні обмеження.

Контингент.

Лібералізація зовнішньої торгівлі.

Ліцензії: автоматичні, глобальні, генеральні, разові.

Ліцензування.

Мита: автономні, адвалорні, антидемпингові, імпортні, комбіновані, компенсаційні, конвенційні, змінні, постійні, преференційні, номінальні, сезонні, специфічні, транзитні, експортні.

Митна вартість товару.

Митні збори.

Митний тариф: номінальний оптимальний, ефективний.

Мито.

Надлишок: споживача, виробника.

Національний режим.

Парадокс Метцлера.

Протекціонізм: галузевий, колективний, прихований, селективний.

Режими та приниципи: режим найбільшого сприяння (нації), принцип національного режиму, принцип свободи транзиту, принцип транспарентності , або принцип гласності ЗТ законодавства, принцип нотифікації принцип преференційного режиму.

Субсидії: непрямі, прямі, внутрішні експортні.

Тарифна екскалація.

Технічні бар’єри.

Торговий договір.

Вимога про вміст місцевих компонентів (local content requirement) – прихований метод торгової політики держав, яким законодавчо встановлює частку кінцевого продукту, котра повинна бути продукована національними виробниками, якщо такий продукт призначається для продажу на внутрішньому ринку.

Внутрішні податки та збори (domestic taxes and charges) – приховані методи торгової політики, направлені на збільшення внутрішньої ціни імпортного товару і скорочення тим самим його конкурентоспроможності на внутрішньому ринку.

Демпинг взаємний (reciprocal dumping) – зустрічна торгівля двох країн одним і тим же товаром за заниженими цінами.

Демпинг зворотній (reverse dumping) – завищення цін на експорт в порівнянні з цінами продажу тих же товарів на внутрішньому ринку.

Демпинг навмисний (predatory dumping) – тимчасове навмисне зниження експортних цін з метою витіснення конкурентів з ринку і наступного встановлення монопольних цін.

Демпинг постійний (persistent dumping) – постійний експорт товарів за ціною нижче справедливої.

Демпинг спорадичний (sporadic dumping) – епізодичний продаж надлишкових запасів товарів на зовнішній ринок за заниженими цінами.

Державні закупки – прихований метод торгової політики, який вимагає від державних органів і підприємств купувати певні товари тільки у національних фірм, навіть не дивлячись на те, що ці товари можуть бути дорожче імпортних.

"Добровільне" обмеження експорту (voluntary export restraint) – кількісне обмеження експорту, яке базується на зобов’язанні одного з партнерів по торгівлі обмежити або не розширювати обсяг експорту, прийнятого в рамках офіційної міжурядової або неофіційної угоди про встановлення квот на експорт товару.

Експортне кредитування (export credit) – метод фінансової нетарифної зовнішньоторгової політики, який передбачає фінансове стимулювання державою розвитку експорту національними фірмам.

Ефект доходів (revenue effect) – обсяг збільшення доходів державного бюджету в результаті обкладання імпорта митом.

Ефект захисту (protective effect) – економічні втрати країни, які виникають в результаті необхідності внутрішнього виробництва під захистом тарифу додаткової кількості товарів при більш високих витратах.

Ефект переділу (redistribution effect) - перерозподіл доходів від споживачів до виробників продукції, яка конкурує з імпортом.

Ефект споживання (consumption effect) – виникає в результаті того, що скорочується споживання товару в результаті зростання його ціни на внутрішньому ринку.

Ефективний митний тариф (effective tariff rate) – реальний рівень мита на кінцеві товари, розрахований з врахуванням рівня мит, накладених на імпортні вузли і деталі цих товарів.

Індекс дії на ціни (price impact index)– співвідношення ціни світового ринку і внутрішньої ціни на товар, імпорт або експорт якого підпадає під нетарифні обмеження.

Індекс покриття (trade coverage ratio)– показує вартісну частку експорту або імпорту, покриту нетарифними обмеженнями.

Індекс частотності (frequency index) – індекс, який показує частку тарифних позицій, покритих нетарифними обмеженнями.

Квота (quota) – кількісний нетарифний засхід обмеження експорту або імпорту товару певною кількістю або сумою на певний проміжок часу.

Квота глобальна – встановлюється на експорт або імпорт певного товару на певний період часу і не залежить від того, з якої країни він імпортується або в яку країну він експортується.

Квота групова – квота певної групи країн, які експортують або імпортують товар, встановлене у межах глобальної квоти.

Квота індивідуальна – встановлена в рамках глобальної квоти квота кожної країни, яка експортує або імпортує товар, встановлене у межах глобальної квоти.

Кількісні обмеження (quantative restrictions) – адміністративна форма нетарифного державного регулювання торгового обороту, яка визначає кількість і номенклатуру товарів, які дозволені до експорту або імпорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]