Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Termin_IntEc_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Тема 5. Міжнародний рух капіталу Ключові поняття

Екстеріторіальність.

Інвестиції: портфельні, прямі.

Інвестиційна позиція.

Капітал: довгостроковий, короткостроковий, офіційний, підприємницький, середньостроковий, кредитний (позичковий), приватний.

Компанія: асоційована, дочірня, філія.

Країна: базування, приймаюча.

Кредити.

Міжнародна корпорація: багатонаціональна, транснаціональна.

Міжчасова торгівля.

Підприємство з іноземними інвестиціями.

Правило Вальраса.

Право входу.

Припинення контракту.

Прямий інвестор.

Справедливий і недискримінаційний режим.

Торгові кредити.

Трансфертні ціни.

Цінні папери: акціонерні, боргові.

Екстериторіальність – застосування урядами свого національного законодавства до закордонних операцій компаній своєї країни.

Інвестиції:

портфельні (portfolio investments) – вкладення капіталу в іноземні цінні папери, які не надають інвестору права реального контролю над об’єктом інвестування;

прямі (direct investments) – вкладення капіталу з метою отримання довгострокового економічного інтересу в країні вкладення капіталу, що забезпечує контроль інвестора над об’єктом розміщення капіталу.

Інвестиційна позиція (investment position) – співвідношення активів, якими володіє країна за кордоном, та активів, якими володіють іноземці в даній країні.

Капітал:

довгостроковий (long-term capital) – вкладення капіталу на термін понад 5 років;

короткостроковий (short-term capital) – вкладення капіталу на термін до 1 року;

офіційний (державний) (official capital) – кошти з держбюджету, які переміщуються за кордон або приймаються з-за кордону за рішенням уряду, а також за рішенням міжурядових організацій;

підприємницький - це засоби, які вкладаються у виробництво з метою отримання доходу. Вивезення підприємницького капіталу означає створення власниками капіталу підприємств на території іншої країни;

середньостроковий (mit-term capital) – вкладення капіталу на термін від 1 року до 5 років;

кредитний (позичковий) – засоби, які надаються в кредит з метою отримання відсотків;

приватний (недержавний) (private capital) - це засоби приватних фірм чи організацій, які направляються за кордон або приймаються з-за кордону за рішенням їх керівних органів; це інвестиції капіталу, надання торгових кредитів, міжбанківське кредитування тощо.

Компанія:

асоційована (associate) – підприємство, в якому прямий інвестор-нерезидент володіє часткою капіталу, яка менша 50%;

дочірня (subsidiary) - підприємство, в якому прямий інвестор-нерезидент володіє часткою капіталу, яка перевищує 50%;

філія (branch) – підприємство, яке повністю належить прямому інвестору.

Країна:

базування (home country) – країна, в якій розташований головний підрозділ міжнародної корпорації;

приймаюча (host country) – країна, в якій міжнародна корпорація має дочірні, асоційовані компанії або філії, створені на основі прямих інвестицій.

Кредити (loans) – фінансові активи, які виникають внаслідок прямого позичання коштів кредитором позичальнику, в результаті якого кредитор або не отримує жодного письмового гарантійного зобов’зання, або отримує борговий цінний папір.

Міжнародна корпорація:

багатонаціональна (БНК) – (multinational corporations – MNCs) – головна компанія належить капіталу двох і більше країн, а філії також знаходяться в різних країнах;

транснаціональна ТНК (transnational corporations - TNCs) – головна компанія належить капіталу однієї країни, а філії розташовані у багатьох країнах світу.

Міжчасова торгівля (intertemporal trade) – збільшене поточне споживання за рахунок скорочення споживання в майбутньому (запозичення) або занижене поточне споживання на користь більшого споживання в майбутньому (кредитування).

Підприємство з іноземними інвестиціями (direct investment enterprice) – акціонерне або неакціонерне підприємство, в якому прямому інвестору-резиденту іншої країни належить більше 10% звичайних акцій і голосів (в акціонерному підприємстві) або їх еквівалент (в неакціонерному підприємстві).

Правило Вальраса (Walras’ Law) – вартість імпорту країни дорівнює сумі вартості експорту і чистих зарубіжних продаж активів і відсотків за ними.

Право входу (right of entry) – означає сукупність правил, при дотриманні яких ТНК дозволяється створювати філію не території суверенної держави.

Припинення контракту (contract termination) – означає право приймаючої країни в односторонньому порядку експропріювати (націоналізувати) філію ТНК за умови дотримання діючого законодавства і виплати достатньої компенсації інвестору.

Прямий інвестор (direct investor) – державні і приватні організації, фізичні і юридичні особи, а також їх об’єднання, які володіють підприємством з прямими інвестиціями за кордоном.

Справедливий і недискримінаційний режим (fair and equitable treatment) – передбачає надання іноземним інвесторам правового режиму, який є таким же сприятливим, як і для національних інвесторів.

Торгові кредити (trade credits) вимоги і пасиви, які виникають в результаті прямого надання кредиту постачальниками і покупцями за угодами по товарам і послугам, та авансові платежі за роботу, яка здійснюється в зв’язку з такими угодами.

Трансфертні ціни (transfer prices) – ціни, які відрізняються від ринкових; це ціни внутрішньокорпораційної торгівлі між підрозділами, які знаходяться в різних країнах; використовуються для переказу прибутку і зменшення податків.

Цінні папери:

акціонерні (equity securities) – грошовий документ, який обертається на ринку і засвідчує майнове право власника щодо особи, яка випустила цей документ;

боргові (debt securities) - грошовий документ, який обертається на ринку і засвідчує відносини позики власника документу щодо особи, яка випустила цей документ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]