Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.29.1-32.8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.41 Mб
Скачать

29.10. Осьова фіксація деталей

В осьовому напрямку деталі необхідно фіксувати лише в одній точці, передбачаючи можливість її самоцентрування по довжині. Інакше при тепловій зміні розмірів деталей у вузлі виникають зайві напруження.

Приклади. Палець в опорах необхідно фіксувати врізаними гвинтами лише в одній опорі, протилежний кінець пальця повинен мати можливість переміщення в опорі в осьовому напрямку (рис. 29.45).

У шевронних зубчастих передачах колеса в осьовому напрямку фіксуються безпосередньо зубом (рис. 29.46). При цьому у пирання колеса в торці підшипників непотрібне, потрібен зазор для можливості самовстановлення одного із коліс передачі, тобто один із валів передачі повинен бути плаваючим.

Рис. 29.45. Фіксування пальця в опорах врізаними гвинтами

29.11. Ведення деталей по напрямним

Деталі, які виконують прямолінійний поступально-зворотний рух по двох напрямним, необхідно фіксувати лише на одній напрямній, друга напрямна повинна лише підтримувати рухому деталь. При подвійному направленні деталі необхідно підвищувати вимоги до точності виготовлення, при зміні температурного режиму можливе заклинення деталі у напрямних.

Я

Рис. 29.46. Фіксування колеса в осьовому напрямку шевронних зубчастих передач

Рис. 29.47. Фіксування деталі у двох напрямних з використанням зазору е

кщо із конструктивних міркувань необхідно фіксування деталі у двох напрямних, то необхідно по можливості полегшувати її виготовлення –

користуватися зазорами е (рис. 29.47), спільно обробляти гнізда штоків і напрямні (рис. 29.48).

2

Рис. 29.48. Фіксування деталі у двох напрямних при сумісній обробці гнізд штоків і напрямних

9.12. Уникнення підгонки деталей при складанні машин

При складанні машин необхідно уникати установки і підгонки деталей і вузлів ''за місцем''. При цьому виникає необхідність у слюсарній і токарній обробці, що знижує продуктивність складання, зменшуються можливості взаємозамінності деталей.

П риклади. Встановлення зубчастого колеса на валі по зачепленому з ним іншому колесу з подальшим фіксуванням вирізним гвинтом або штифтом потребує обробки ''за місцем'' дрилями і ручними розвертками з подальшим розбиранням вузла для промивання. Більш технологічна фіксація зубчастого колеса кільцевими стопорами, які встановлюються в раніше виготовлені канавки на валу (рис. 29.49).

П

Рис. 25.49. фіксація зубчастого колеса кільцевими стопорами

ри фіксуванні підшипників у корпусі ''за місцем'' їх положення змінюється при кожному складанні-розбиранні. Правильне рішення - центрування підшипників по отвору у корпусі, який виготовлено раніше з необхідною точністю (рис. 29.50).

При установці прямолінійної напрямної на верстаті ''за місцем'' потрібне її вивірення, свердлення отворів під кріпильні гвинти. Раціонально встановлювати напрямні в паз, який виготовлено на верстаті (рис. 29.51).

Рис. 29.50. Центрування підшипників по отвору у корпусі

Рис. 29.51. Раціональне встановлення напрямних в пазу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]