Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.29.1-32.8.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.41 Mб
Скачать

29.8. Усунення місцевих послаблень деталей

Місцеві послаблення деталей, які виникають по причині зменшення площі перерізу, концентрації напруження різко знижують загальну міцність деталей.

І ноді місцеві послаблення виникають із-за помилок при оцінці форми і площі перерізу деталей. Це можливе при конструюванні дрібних деталей, не навантажених зовнішніми силами (крім сил затяжки). В цьому випадку корисно викреслювати деталі у збільшеному масштабі. При точному викреслюванні помилки досить легко виявляються.

Розмір головки гвинта з внутрішньою виточкою, яка робиться для збільшення циклічної міцності місця переходу головки у стержень, повинен бути дещо збільшеним порівняно з розрахунком (рис. 29.39).

М

Рис. 29.39. Конструкція головки гвинта з внутрішньою виточкою

ісцеве послаблення деталі можна усунути переміщенням послабляючого елемента в область великих площ перерізу.

Так отвір під маслянку вушка, навантаженого розтягуючою силою Р, треба переміщати в верхню частину вушка, яка виготовляється більшої товщини (рис. 29.40).

П

Рис. 29.40. Правильне розміщення отвору під маслянку

ослаблення обода зубчастого колеса шпонковим пазом можна усунути зменшенням діаметра вала, збільшенням діаметра ділильного кола зубчастого колеса, використанням позитивного зміщення інструмента при нарізанні зуб'їв, установкою зубчастого колеса на дрібних евольвентних шліцах (рис. 29.41).

Необхідно попереджувати деформування нежорстких частин деталей, які знаходяться під дією робочих сил шляхом підкріплення.

У пазово-хвостовиковому з'єднанні валів хвостовик приводного вала при передачі обертового моменту деформує щоки прорізного вала, розкриває вушко. Для збільшення жорсткості щок і міцності з'єднання виконують напресуванням на вушко бандажа 1 (рис. 29.42).

Рис. 29.41. Установка зубчастого колеса на дрібних евольвентних шліцах

Рис. 29.42. Виконання з'єднання напресуванням на вушко бандажа 1

20.9. Точність розміщення деталей у вузлах

29.9.1. Точність взаємного розміщення деталей. Деталі, які потребують точної взаємної фіксації, рекомендується встановлювати в одному корпусі при мінімальній кількості перехідних спряжень і посадок.

Так, наприклад, при установці коліс конічної передачі в одному корпусі точність їх розміщення не порушується

при монтажу і перебиранні (рис. 29.43). Регулювання зачеплення спрощується. У випадку монтажу конічних коліс у різних частинах складеного корпусу їх стиковані поверхні повинні оброблятися з великою точністю, яка все ж порушується при затяжці прокладки в стику. Огляд передачі неможливий. Осьове положення коліс можна відрегулювати лише по фарбі з декількома пробами. При перебиранні редуктора точність регулювання порушується.

29.9.2. Розвантаження точних з'єднань і механізмів. Точні рухомі з'єднання і механізми необхідно розвантажувати від зайвих сил, які приводять до підвищеного спрацювання та порушення правильної роботи механізмів. Робочі поверхні необхідно оберігати від дії сторонніх сил і необережного поводження при експлуатації.

Приклад. У конічному пробковому крані з рукояткою, яка встановлюється безпосередньо на хвостовику пробки, силу повороту пробки сприймає притерта поверхня крана, випадкові удари по рукоятці можуть пошкодити ущільнюючі поверхні, якщо відтягнути рукоятку на себе - порушується герметичність посадки; самоцентрування пробки в конічному гнізді одночасно з центруванням хвостовика в кришці крана неможливе.

У раціональній конструкції (рис. 29.44) приводний валик з рукояткою встановлено в окремому корпусі, він зв'язаний з пробкою шліцьовим з'єднанням. Пробка розвантажена від дії зовнішніх сил і може самоцентруватися у гнізді.

Рис. 29.44. Раціональна конструкція пробкового крана

Рис. 29.43. Установка коліс конічної передачі в одному корпусі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]