Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розвиток.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
276.8 Кб
Скачать

Креативна діяльність на уроках української мови та літератури — Presentation Transcript

  • 1. Вчитель української мови та літератури, спеціаліст першої категорії Якименко О.М. Проблема, над якою працюю: “ Креативна діяльність на уроках української мови та літератури ” Провідного значення в процесі розвитку творчої індивідуальності учнів набуває розвиток творчих умінь і здібностей учнів, які є невід’ємною складовою становлення творчої індивідуальності. «Від природи в людині закладені великі творчі можливості і потрібно тільки створювати умови для їх розвитку» ( Григорій Сковорода) І цьому якнайбільше сприяють інтерактивні методи навчання, які висвітлені в даній роботі.

  • 2. Моє педагогічне кредо: “ Я – особистість, ти – особистість. Я – важлива людина, і ти – важлива людина. Я хочу, щоб мене вислухали, і ти заслуговуєш на те, щоб тебе вислухали. ” / Мартін Бубер /

  • 3. Інтерактивні технології Технології кооперативного навчання: робота в парах; робота в малих групах. Технології колективно-групового навчання: мікрофон; незакінчені речення; моз к овий штурм; сніжний ком.

  • 4. Інтерактивні технології навчання на уроках української мови та літератури Для активації пізнавальної діяльності учнів на уроках української мови і літератури впроваджую інтерактивні технології: “ моз к овий штурм” – учням надається можливість висловлювати свою думку; спонукає до творчості; “ мікрофон” – учні мають можливість стисло і коротко висловити свою думку; “ сніжний ком” – технологія ситуативного моделювання; Найголовніше для мене, що за допомогою цих методів у класі складається атмосфера співробітництва, розуміння і доброзичливості, сприяє бажанню одержувати знання та підвищує інтерес до української мови та літератури.

  • 5. Мої досягнення Нагороджувалась грамотами та дипломами школи за високі результати у роботі . Друкувалася в журналі «Відкритий урок»: 1)«Марко Вовчок – ясна зоря нашого письменства» 2) «Петро Яцик – відомий український меценат» Взяла участь у конкурсі “З комп ` ютером назустріч майбутньому” та отримала сертифікат.

  • 6. У системі працюю з обдарованими учнями: учні беруть участь у Міжнародному конкурсі з української мови ім. Петра Яцика; у конкурсі “Найкращий читач” Піддубна Юлія посіла одне з призових місць; беруть участь у Всеукраїнських конкурсах “Патріот” та “Соняшник”, отримують високі результати. Серед 10-х класів у 2010 р. Ігнатенко Настя показала один із найкращих результатів.

  • 7. Робота з класним колективом У роботі з класом головним завданням є згуртування колективу. У 2009році клас брав участь у міському конкурсі “Юні пожежники”та посів одне з призових місць.

  • 8. участь в акціях: “Спасибі – НІ”, “Діти – дітям”, “Подвір ' я ветерана”; туристичні походи – “Стежками рідного краю”

Формуванння творчих здібностей учнів на уроках україської мови

28 листопада 2011 - Антоніна Петрівна

У національному відродженні нашого народу, розбудові і зміцненні України як суверенної держави, в розвитку самобутньої української культури, складовою якої є рідна мова, що згідно з чинним "Законом про мови" набула статусу державної, особлива увага звертається на рівень мовленнєвого спілкування, зокрема культура усного і писемного мовлення, яка є невід'ємною рисою освіченої людини. Той, хто серцем відчуває красу слова, вміє ним передати найтонші відтінки людських думок, досягне вершин загальнолюдської культури. І навпаки, низька культура мовлення збіднює духовний світ людини. "Убогість слова - це убогість думки, - писав В.О. Сухомлинський, - а убогість думки веде до моральної, інтелектуальної, емоційної, естетичної "товстошкірості". Проблема розвитку зв'язного мовлення і, зокрема, творчих робіт у системі розвитку зв'язного мовлення, є на сьогодні надзвичайно актуальною тому, що одним із найголовніших завдань сучасної школи є розвиток творчих здібностей учнів. Адже творча особистість - це майбутній творець нових кораблів, це активний політичний діяч, це здібний організатор, думаючий працівник будь-якої сфери господарства, це просто чудова людина, з якою приємно спілкуватися. Саме такі люди потрібні нашій державі. У розв”язанні проблеми прилучення учнів до творчої праці , на думку вчителя , важливе значення має вироблення в них зацікавленості виучуваним матеріалом , пізнавального інтересу та потреби. Літературно - творчу діяльність школяра за своєю спрямованістю вчитель розглядає як процес , який із класу в клас ускладнюється.Тому потрібно постійно працювати над розвитком творчої діяльності учнів , яке передбачає оволодіння всіма мовними засобами , а сам процес оволодіння є диференційованим, розрахованим на практичне застосування конкретних мовних одиниць. Робота виконується комплексно , оскільки одиниці всіх мовних рівнів функціонують у мовленні нерозчленовано.

Це й визначає місце розвитку мовлення у системі навчальної роботи , дозволяє здійснювати його на всіх уроках.  Робота над використанням конкретних елементів мови повинна вестися вчителем у двох напрямах: 1) збагачення доступного учням запасу засобів висловлення думки , головним чином лексико-фразеологічних та синтаксичних ; 2)попередження й усунення помилок .  Найважливішим завданням роботи в розвитку мовлення є збагачення запасу мовних засобів , яким володіють учні.          Особливо важливою ланкою у системі розвитку зв'язного мовлення учнів є письмові творчі роботи, які є продовженням прочитаних текстів. Такі письмові роботи найбільше сприяють розвиткові учнівської творчості і становлять фундамент наступних творів літературного характеру. Першою сходинкою є невеликі твори-мініатюри. Такі твори використовують під час вивчення нового матеріалу, перевірки домашнього завдання чи з метою закріплення вивченого. Полюбляють школярі писати невеликі твори-описи "Перші прикмети зими", "Про що розповів весняний ліс", "Уже засвітились каштани". Такі твори доцільно проводити в 5, 6 класах, де дітям дано простір для фантазії, де дитячі душі чутливі до найменших змін у природі. Аналізуючи розвиток творчих здібностей учнів як єдиний процес, учителька прийшла до висновку, що в підлітковому віці слід систематизувати знання, одержані в дитинстві, на більш високому рівні, розвинути і піднести творчі обдарування дітей, викликати бажання самовиражатися у творчості. Саме така діяльність передбачає роздуми ,аналіз, самостійне розв”язання різноманітних проблемних ситуацій, які викликають певний психічний стан учня й допомагають усвідомити суперечність між необхідністю виконувати завдання і неможливістю зробити це з тими знаннями , які він має. На уроках певні ситуації зачитуються вчителем , а деякі навіть розігруються групою учнів. Вони носять не тільки інформаційний компонент , а й емоційний, що дає можливість активізувати не лише інтелектуальну, але й чуттєво-емоційну сферу дитини.

Розвиток творчих здібностей учнів

на уроках української мови та літератури

Завдання курсу української мови широкі та багатогранні. По-перше, учні повинні ознайомитися з мовою як об’єктивною реальністю, усвідомити її роль у суспільному житті, засвоїти лінгвістичні поняття, зрозуміти структуру мови на всіх рівнях її будови, різноманітність і багатство мовних засобів. По-друге, необхідно повсякденно розв’язувати і практичні питання, що полягають у дотриманні законів і норм літературної мови, у збагаченні словникового запасу учнів, у розвиткові їх мислення, у виробленні навичок правильно, виразно, образно висловлювати думки і почуття. Тому розвиток творчих здібностей учнів — важливий складник вивчення рідної мови в будь-якому закладі освіти.

Творчість - це породження нових ідей, прагнення навчитися більшому, думати про справу інакше і робити її краще.

Творчість - це людська потреба. Помічено, що творчі люди володіють великою життєвою енергією до глибокої старості, а люди до всього байдужі, нічим не захоплені частіше хворіють і швидше старіють.

Творчий стиль життя - це не привілеї одинаків, це єдиний спосіб нормального існування і розвитку суспільства. Але це, на жаль, ще не всіма усвідомлено. І на нас лежить величезна відповідальність - розвинути в дитині творчий початок для того, щоб зросла людина, особа

Для успішного керівництва розвитком творчих здібностей учнів учителю необхідно знати індивідуально-психологічні особливості дітей, постійно розвивати їх пам'ять, уяву, фантазію, а також збуджувати та підтримувати інтерес до виконання певного виду роботи. Науковість, систематичність, свідомість, наочність навчання, зв'язок теорії з практикою, прагнення до міцності знань і навичок — усі ці дидактичні принципи дадуть можливість проводити роботу над розвитком творчих умінь і навичок на високому науково-методичному рівні.

Найвагомішим для розкриття проблеми творчості я вважаю визначення творчості як вираження загального через індивідуальне. Ще Горацій визначив мету творчості як "по-своєму сказати загальне". Справді, творчість завжди народжується на межі між особистим і загальним, коли загальні проблеми переплавляються в особистісні проблеми творця, який не повинен бути банальним і не повинен занурюватись у суб'єктивізм. В основі творчості лежить специфічна мотивація. Це може бути емоційна реакція особистості, потреба у самовираженні, необхідність компенсувати якусь недостатність тощо. Така творчість незапланована, рідко піддається регуляції з боку свідомості. Також до творчості можуть спонукати певні нестандартні, інколи "критичні", ситуації.

-1-

Звичайно, творчість неможлива без закріплення і розвитку тих цінностей, які даровані людині при народженні. Розвивати творчі здібності можна по-різному. Окремі учні (обдаровані) переважно самостійно тренують свої задатки, щоб розвинути їх у здібності, і удосконалюють свої здібності, щоб вони стали творчими. Але для розвитку творчих здібностей більшості школярів важливою є саме роль учителя. "Завдання педагога - управляти процесами творчого пошуку, йдучи від простого до складного: створювати ситуації, що сприяють творчій активності та спрямованості школяра, розвивати його уяву, асоціативне мислення, здатність розуміти закономірності, прагнення постійно вдосконалюватися, розв'язувати дедалі складніші творчі завдання"

Можна визначити такі підходи до керівництва творчою діяльністю:

1) оволодіння алгоритмами творчого процесу й побудова відповідних моделей різноманітних творчих рішень;

2) створення найсприятливіших умов для творчості.

Ураховуючи специфічну природу творчості, вважаю, що учитель свою роботу повинен здійснювати у двох напрямках: