Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОБУ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Бізнес і бухгалтерський облік

Рис. 1. Умови господарської діяльності підприємства за Лукою Пачолі

Поняття бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік є ланкою, яка поєднує господарську діяльність підприємства та осіб, що приймають відповідні рішення. Бухгалтерський облік є частиною загальної інформаційної системи, яка перетворює первинні дані, зафіксовані в документах, на продукт для управління. Дані господарської діяльності є входом у систему бухгалтерського обліку, а корисна інформація для осіб, які приймають рішення, – виходом з неї.

Бухгалтерський облік – це мова знаків і правил їх вживання, яка створена для заміни реальних об’єктів їх символами, що дозволяють описати господарську діяльність та її результати.

Бухгалтерський облік – це те, що відповідно до заданих правил робить бухгалтер.

Відповідно до ознак науки, бухгалтерський облік відображає явища економічної сфери – в основному в межах господарського життя підприємства, – організовує їх глибоке пізнання, вивчення, надає визначеності тим економічним категоріям, які фігурують в економічній теорії без виміру, а в національній економіці – як такі, що мають узагальнену вартісну оцінку, виведену за показниками з урахуванням всіх економічних понять.

Бухгалтерський облік є упорядкованою системою збору, реєстрації та узагальнення інформації у грошовому вираженні про майно, зобов’язання підприємства та їх рух шляхом суцільного, безперервного та документального відображення всієї господарської діяльності підприємства.

Як зазначив Бартоломео де Солозано, “бухгалтерський облік є вищою серед всіх наук та мистецтв, тому що він всім потрібен, а йому ніхто не потрібен”1.

Питання 2.

Користувачі бухгалтерської інформації

Користувачі облікової інформації – це юридичні та фізичні особи, які зацікавлені в інформації про фінансовий та майновий стан підприємства.

Рис. 2. Користувачі бухгалтерської інформації

Питання 3. Суб’єкти бухгалтерського обліку

Виходячи з практики існуючої організації облікового апарату і залежно від обсягу діяльності, на підприємстві облік може здійснюватись різними суб’єктами.

Суб’єкти бухгалтерського обліку – всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, а також представництва іноземних суб’єктів господарювання, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та складати фінансову звітність згідно з чинним законодавством.

Слід розрізняти суб’єктів організації обліку та суб’єктів ведення обліку.

Суб’єкт організації обліку – власник підприємства або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Суб’єкти ведення обліку – бухгалтер (головний бухгалтер) або особа, на яку покладено обов’язки ведення бухгалтерського обліку на підприємстві (рис. 3).

Рис. 3. Суб’єкти ведення бухгалтерського обліку

Лекція 7. Об’єкти бухгалтерського обліку

Об’єктом пізнання прийнято називати те, на що спрямована пізнавальна діяльність дослідника, процес або явище, яке породжує проблемну ситуацію, обрану для дослідження. В якості об’єкта пізнання визначаються всі зв’язки, відносини, властивості реального об’єкта, які включені до процесу пізнання. Будь-який об’єкт пізнання – це певна сукупність властивостей та відносин, яка існує об’єктивно, незалежно від дослідника, але ним вивчається.

Об’єктами бухгалтерського обліку є явища та процеси, що мають відношення до діяльності підприємства, виражені за допомогою грошового вимірника та зафіксовані в первинних документах. Це засоби підприємства та джерела їх утворення, господарські процеси та їх результати.

Таблиця 1. Об’єкти бухгалтерського обліку

Об’єкти, що забезпечують господарську діяльність підприємства

Об’єкти, що складають господарську діяльність підприємства

Господарські засоби

Джерела утворення господарських засобів

Господарські процеси

Результати господарсь-ких процесів

Необоротні

Оборотні

Власні

Залучені

Нематеріальні активи

Основні засоби

Необоротні малоцінні активи

Довгострокові інвестиції

Інші необоротні активи

Виробничі запаси

Незавершене виробництво

Готова продукція і товари

МШП

Грошові кошти і кошти в розрахунках

Статутний капітал

Додатковий капітал

Нерозподіле-ний прибуток та фонди, створені за рахунок прибутку

Довгострокова кредиторська заборгованість

Короткостро-кова кредиторська заборгованість:

перед банком, перед кредито-рами за товари, перед бюджетом з оплати праці та соціального страхування тощо

Придбання

Виробництво

Реалізація

Економія, перевитрати

Економія, перевитрати

Прибуток, збиток