Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-5-PGK.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
164.86 Кб
Скачать

2. Ліцензування господарської діяльності.

Загальні положення щодо ліцензування містяться у ЦК України (ч. З ст. 91), що визначає ліцензування як один з елементів цивільної правоздатності юридичних осіб, у ГК України (ст. 14, що відсилає до окремого закону; ч. З ст. 43, положення якої дозволяють встановлювати перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, виключно законом; ч. 6 ст. 128 -як один з обов'язків громадянина-підприємця).

Базовими документами, що складають правову основу ліцен­зування певних видів господарської діяльності, є Закон України від 1 червня 2000 р. № 1775-ІП "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (далі -- Закон про ліцензуван­ня), а також документи, прийняті на його виконанняє.

Поняття ліцензування.

Законодавче визначення ліцензування міститься у ст. 1 За­кону про ліцензування, відповідно до якого ліцензуванням вва­жається видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавс­тва у сфері ліцензування.

Загальна характеристика ліцензування.

1. Предметом ліцензування є ліцензія, власне, на дії з якою (видача, переоформлення, анулювання тощо) спрямовані дії упо­вноважених державою суб'єктів. Під ліцензією за Законом про ліцензування розуміється документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

2. Ліцензія засвідчує право ліцензіата на провадження від­повідної діяльності. Якщо йдеться про юридичних осіб, їх права на провадження будь-якого виду діяльності первісно закріплюються в установчих документах. Права ж фізичної особи на провадження такої діяльності, як вже йшлося вище, випливають з конституційного права кожного на здійснення підприємниць­кої діяльності, не забороненої законом (ст. 42 Конституції). Проте до моменту отримання ліцензії на провадження діяль­ності, що підлягає ліцензуванню, їх права мають лише потен­ціальний характер. Реально користуватися цими правами як юридичні, так і фізичні особи -- суб'єкти підприємницької діяльності можуть лише після отримання ліцензії.

3. Ліцензупанню підлягає господарська діяльність, до якої за Законом про ліцензування належить будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт, що здійснюється юридичними особами, а також фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності.

Вичерпний перелік видів господарської діяльності, що під­лягає ліцензуванню, встановлено ст. 9 Закону про ліцензування. Проте ліцензування банківської діяльності, зовнішньоеконо­мічної діяльності, ліцензування каналів мовлення, ліцензування у сфері електроенергетики та використання ядерної енергії, ліцензуванняя у сфері інтелектуальної власності, зважаючи на специфічність, правового регулювання, здійснюється за спеціальними законами, що регулюють відносини у цих сферах (зокрема, за Законами України від 16 квітня 1991 р. № 959-ХІІ "Про зовнішньоекономічну діяльність"; від 16 жовтня 1997 р. № 575/97-ВР "Про електроенергетику"; від 11 січня 2000 р. № 1370-XIV "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії"; від 1 червня 2000 р. № 1770-IIІ "Про радіо­частотний ресурс України"; від 7 грудня 2000 р. № 2121-ІП "Про банки і банківську діяльність").

Ліцензуванню, зокрема, підлягають такі види господарської діяльності:

- пошук (розвідка) корисних копалин;

- виробництво, ремонт вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту кулі понад 100 м на секунду, торгівля вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 мм і швидкістю по­льоту кулі понад 100 м на секунду;

- виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорого­цінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворен­ня, напівдорогоцінного каміння, торгівля виробами з дорого­цінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння;

- виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами;

- виробництво ветеринарних медикаментів і препаратів, оптова, роздрібна торгівля ветеринарними медикаментами і пре­паратами;

- постачання природного газу за регульованим, за нерегульованим тарифом;

- медична практика;

- ветеринарна практика;

- організація та утримання тоталізаторів, гральних закла­дів, випуск та проведення лотерей;

- будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих кон­струкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж);

- надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів авто­мобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі);

- надання освітніх послуг загальноосвітні ми, професійно-технічними та вищими навчальними закладами;

- організація іноземного, внутрішнього, зарубіжного ту­ризму; екскурсійна діяльність;

- страхова діяльність та інші види діяльності (всього 61 позиція).

4. Ліцензія видається на певний строк, тобто право, засвідчене ліцензією, є строковим. Строки дії ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності визначені Кабінетом Мі­ністрів України у вищенаведеній постанові від 29 листопада 2000 р. № 1755 "Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу"; мінімальний строк — 3 роки.

5. Умовою дійсності ліцензії є дотримання ліцензіатом ліцен­зійних умов.

Ліцензійні умови являють собою обов'язкові вимоги як до ліцензіата, так і до порядку провадження ним діяльності, що підлягає ліцензуванню. Вони мають вигляд нормативно-правового акта, що приймається Державним комітетом Украї­ни з питань регуляторної політики та підприємництва спільно з профільним міністерством чи відомством залежно від виду діяльності.

Державне управління в сфері ліцензування.

Згідно зі ст. 4 Закону про ліцензування реалізацію державної політики у сфері ліцензування здійснюють Кабінет Міністрів України, спеціально уповноважений орган з питань ліцензу­вання, а також органи виконавчої влади, визначені Кабінетом Міністрів України і спеціально уповноважені виконавчі органи рад, уповноважені провадити ліцензування певних видів госпо­дарської діяльності.

Спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування є Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, який діє на підставі Положення про нього, затвердженого Указом Президента України від 25 травня 2000 р. № 721/2000. Його компетенцію в сфері ліцензування визначено ст. 5 Закону про ліцензування. Він, зокрема,

розробляє основні напрями розвитку ліцензування;

розробляє проекти нормативно-правових актів з питань ліцензування;

здійснює нагляд за додер­жанням органами ліцензування та ліцензіатами законодавства у сфері ліцензування та дає роз'яснення щодо його застосування;

визначає форми документів у сфері ліцензування та правила їх оформлення; затверджує спільно з органами ліцензування ліцен­зійні умови провадження певного виду господарської діяльності та порядок контролю за їх додержанням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]