Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-4-PGK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

2. Поняття та види кооперативів як суб'єктів комерційного права, їх правове становище, характерні риси.

Базовими документами, що на сьогодні встановлюють особливості правового статусу кооперативів, є ГК України (ст. ст. 94—111), ЦК України (§ 2 гл. 8), закони України від 10 липня 2003 p. № 1087-IV "Про кооперацію", від 10 квітня 1992 р. № 2265-ХІІ "Про споживчу кооперацію", від 17 липня 1997 р. № 469/97-ВР "Про сільськогосподарську кооперацію".

Загальне поняття кооперативу міститься у ст. 2 Закону Ук­раїни "Про кооперацію", відповідно до якої кооператив — це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особа­ми, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах само­врядування.

Основні види кооперативів також встановлюються Законом України "Про кооперацію", згідно зі ст. 6 якого відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на: виробничі, обслуговуючі та споживчі.

Виробничий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних осіб для спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов'язкової тру­дової участі з метою одержання прибутку. Виробничі кооперативи можуть здійснювати виробничу, переробну, заготівель­но-збутову, постачальницьку, сервісну і будь-яку іншу під­приємницьку діяльність, не заборонену законом (ч. 2 ст. 95 ГК України).

Обслуговуючий кооператив кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для на­дання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслу­говуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20% загального обороту кооперативу.

У галузі сільського господарства обслуговуючі кооперативи, залежно від виду діяльності, поділяються на переробні, заготі­вельно-збутові, постачальницькі, сервісні та інші ст. 2 Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію").

Ознаки кооперативів

1. Є юридичною особою.

2. Утворюється фізичними та/або юридичними особами. Що стосується юридичних осіб, можливість їх участі в коопе­ративах є обмеженою. Так, вони не мають права бути членами виробничого кооперативу, зважаючи на обов'язкову трудову участь членів виробничого кооперативу

3. Засновники кооперативу з метою його створення добро­вільно об'єднуються на основі членства. Членами кооперативу можуть бути фізичні особи, які досягли 16-річного віку і виявили бажання брати участь у його діяльності, юридичні особи України та іноземних держав. Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж 3 особи).

4. Кооператив утворюється для ведення спільної господар­ської та іншої діяльності з метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб його членів.

Мета створення — задоволення інтересів членів кооперати­вів — є основною ознакою, що відрізняє кооперативи від інших організаційно-правових форм юридичних осіб колективної форми власності. Шляхом створення виробничого кооперативу громадяни реалізують свої права на працю та на здійснення підприємницької діяльності, результатами якої є отримання прибутку.

5. Кооператив діє на засадах самоврядування. Термін "са­моврядування" стосовно кооперативу означає право та реальну здатність його членів самостійно вирішувати питання діяль­ності кооперативу в межах законодавства України та статуту кооперативу.

Згідно зі ст. 15 Закону України "Про кооперацію" вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів коопе­ративу, до компетенції яких належить:

- затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності ко­оперативу;

- утворення органів управління та органів контролю за діяль­ністю кооперативу, інших органів кооперативу;

- заслуховування звітів його органів управління і органів контролю;

- затвердження порядку розподілу доходу кооперативу;

- визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв та ін.

Виконавчим органом кооперативу е правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом коопера­тиву. Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу.

У кооперативі, в якому кількість членів перевищує 50 осіб, може утворюватися спостережна рада кооперативу.

Спостережна рада кооперативу обирається із числа членів кооперативу на загальних зборах кооперативу у кількості 3—5 чоловік, які працюють у раді на громадських засадах.

Спостережна рада кооперативу підзвітна загальним зборам членів кооперативу.

Для контролю за фінансово-господарською діяльністю коопе­ративу обирається ревізійна комісія. У кооперативі, до складу якого входить менше ніж 10 членів, функції ревізійної комісії виконує ревізор.

Ревізійна комісія (ревізор) підзвітна загальним зборам членів кооперативу і обирається загальними зборами з числа членів кооперативу у порядку, встановленому його статутом. Членами ревізійної комісії (ревізором) не можуть бути члени правління кооперативу чи його спостережної ради.

Перевірки результатів фінансово-господарської діяльності кооперативу проводяться ревізійною комісією за власною іні­ціативою, а також за рішенням загальних зборів чи на вимогу не менш як 10 відсотків членів кооперативу.

Ревізійна комісія (ревізор) складає висновок за річними звіта­ми про результати діяльності кооперативу.

6. Кооператив діє на основі статуту, який є основним пра­вовим документом, що регулює його діяльність. Незважаючи на те, що кооператив створюється декількома членами, необхід­ності підписання установчого договору між ними законодав­ством не передбачено.

7. Закон України "Про кооперацію" передбачає загальні по­ложення щодо майнової відповідальності кооперативу та його членів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]