Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktn4ni_zaniattia_Finansove_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 3: Правове регулювання бюджетного устрою в Україні (6 год.)

Заняття 1.

  1. Поняття і значення бюджету для функціонування держави.

  2. Зміст та структура бюджету.

  3. Бюджетна класифікація:

А) Класифікація доходів;

Б) Класифікація видатків;

В) Класифікація фінансування;

Г) Класифікація боргу.

  1. Поняття, предмет та система бюджетного права. Особливості бюджетно-правових відносин. Бюджетне законодавство.

  2. Бюджетна система України та її склад.

  3. Принципи бюджетної системи України.

  4. Поняття та види бюджетних надходжень і бюджетних витрат. Дефіцит та профіцит бюджету.

Заняття 2.

  1. Бюджетні повноваження держави та органів місцевого самоврядування в Україні.

  2. Принципи розподілу доходів та видатків між бюджетами різних рівнів бюджетної системи України.

  3. Правове регулювання міжбюджетних відносин.

  4. Правове регулювання міжбюджетних трансфертів. Поняття та види.

  5. Основні напрямки вдосконалення міжбюджетних відносин в Україні.

Заняття 3. Колоквіум по темі: Правове регулювання бюджетного устрою в Україні

Контрольні питання:

    1. Дайте визначення поняття бюджету як економічної та правової категорії.

    2. Дайте визначення бюджетної класифікації?

    3. Розкрийте класифікацію доходів?

    4. Які види класифікації видатків бюджетів виділяються відповідно до бюджетної класифікації України? Що таке функціональна, економічна і відомча класифікації видатків бюджету?

    5. Розкрийте класифікацію фінансування бюджету?

    6. Розкрийте класифікацію боргу?

    7. Що таке зведений бюджет?

    8. Розмежуйте поняття «доходи» та «надходження» бюджету?

    9. Розмежуйте поняття «видатки» та «витрати» бюджету?

    10. Проаналізуйте поняття збалансованості бюджету з врахуванням положень Рішення Конституційного суду України №26-рп/2008 від 27 листопада 2008 року у справі за конституційним поданням Кабінету Міністрів України про офіційне тлумачення положення частини другої статті 95 Конституції України та словосполучення "збалансованість бюджету", використаного в частині третій цієї статті (справа про збалансованість бюджету)?

    11. Розмежуйте загальний та спеціальний фонди бюджету?

    12. Що таке резервний фонд бюджету?

    13. Що таке Стабілізаційний фонд бюджету, на які цілі він використовується?

    14. Поняття бюджетної системи?

    15. Що таке податкові і неподаткові надходження?

    16. Які принципи розподілу видатків між ланками бюджетної системи?

    17. Що таке поточні видатки бюджету? Що таке видатки розвитку бюджету?

    18. Що таке оборотна касова готівка Державного, республiканського та мiсце­вих бюджетів?

    19. Дайте визначення та розкрийте сутність міжбюджетних відносин. Які системи організації між бюджетних відносин відомі світовій практиці, у чому їх суть?

    20. Що таке бюджет розвитку місцевих бюджетів? Які надходження та видатки бюджету розвитку?

    21. Що таке міжбюджетні трансферти?

    22. Що таке дотація вирівнювання?

    23. Що таке бюджетна субвенція і на які цілі вона надається?

    24. В чому полягає різниця між закріпленими та регульованими доходами?

    25. Розкрийте поняття та призначення доходів місцевих бюджетів що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів та не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів?

    26. Розкрийте механізм застосування нормативів щоденних відрахувань дотацій вирівнювання з бюджету та коштів що передаються до державного бюджету?

    27. Які міжбюджетні трансферти передаються з Державного бюджету України і до яких бюджетів?

    28. Чи можуть тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів розміщуватися на вкладних (депозитних) рахунках в установах банків?

    29. Проаналізуйте Концепцію реформування місцевих бюджетів затверджену Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року №308-р. Які основні напрямки реформування міжбюджетних відносин на сьогодні в Україні реалізовані?

    30. На які цілі слід спрямовувати власні надходження бюджетної установи? Проаналізуйте положення Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 № 659?

Завдання:

До заняття 1.

      1. На підставі Закону України про Державний бюджет України на поточний рік, зробіть аналіз: а) доходної частини Державного бюджету; вкажіть основне джерело наповнення дохідної частини бюджету загального та спеціального фондів; б) визначте за рахунок яких джерел покриватиметься дефіцит бюджету в поточному році; в) вкажіть обсяги видатків на фінансування з Державного бюджету у поточному році освіти; охорони здоров’я; оборони; функціонування органів державної влади (вибрати самостійно).

      2. Постановою Кабінету Міністрів України було передбачено необхідність створення резервного фонду бюджету міста Львова на фінансування автомагістралі.

Дайте оцінку і вкажіть з якою метою створюється резервний фонд і порядок його створення у місцевому бюджеті.

      1. У законопроекті про Державний бюджет на 2008 рік, поданому Кабінетом Міністрів до Верховної Ради України на перше читання, було запропоновано виключити надходження від приватизації з доходної частини бюджету і перенести їх до розділу джерел фінансування дефіциту. Уряд аргументував свою позицію тим, що включення коштів від приватизації державного майна до доходів бюджету є занадто ризикованим кроком і посилався на ситуацію, яка склалася на той момент, коли внаслідок недоотримання коштів від приватизації уряд був змушений штучно обмежити цілу низку видатків. Запропонована Урядом техніка обліку надходжень від приватизації не була підтримана Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, який наполягав на тому, щоб залишити надходження від приватизації в доходній частині державного бюджету. Які аргументи міг навести бюджетний Комітет? Що таке бюджетна класифікація? Проаналізуйте дану ситуацію з точки зору відповідності Бюджетному кодексу України пропозицій Уряду України щодо виключення надходжень від приватизації з доходної частини бюджету і перенесення їх до розділу джерел фінансування дефіциту державного бюджету.

      2. Назвіть джерела формування неподаткових доходів бюджету і розкрийте їх зміст. Дайте відповідь на питання чи існує різниця між штрафами, як складовою частиною податкових доходів і адміністративними штрафами, як складовою неподаткових доходів. Наведіть приклади.

      3. У 2009 році витрати міського бюджету були направлені на фінансування соціального захисту населення у розмірі 500 тис. грн., фінансування позабюджетних фондів у розмірі 10 тис. грн., фінансування витрат по благоустрою 80 тис. грн. Чи правомірні дії органів місцевого самоврядування?

      4. Ухвалою Львівської міської ради було прийнято рішення про здійснення запозичення з метою здійснення озеленення міста. Чи правомірне таке рішення? Вкажіть, з якою метою можуть здійснюватись місцеві запозичення відповідно до Бюджетного кодексу України, а також до якого фонду бюджету вони будуть віднесені.

      5. У зв’язку з повінню приватним сільськогосподарським товаровиробникам у Житомирській області з резервного фонду державного бюджету на безповоротній основі виділено 16 млн. грн. Який порядок виділення та використання коштів з резервного фонду державного бюджету? Чи можуть виділятися кошти з резервного фонду на поворотній фінансовій основі? Хто подає до Кабінету Міністрів звернення про використання коштів резервного фонду, які документи додаються до звернення?

До заняття 2.

1.На підставі Закону України про Державний бюджет України на поточний рік, зробіть аналіз: а) встановлених дотацій вирівнювання та нормативів щоденних відрахувань з державного бюджету України; б) які населені пункти передають кошти до державного бюджету України, як застосовується механізм щоденних відрахувань доходів загального фонду місцевих бюджетів що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів; в) на які цілі надаються субсидії в поточному році, яка частка серед них пов’язана з соціальним захистом населення, а яка носить інвестиційний характер?

2. При виконаннi мiсцевого бюджету міська рада додатково отримала понад запланованi суми доходiв у розмірі 300 тис.грн. від запланованих надходжень від здачі в оренду комунального майна. Згiдно з рiшенням районноъ ради цi кошти були направленi на ремонт i переобладнання центральної районої лiкарнi, що є на балансі районної ради. Чи правомiрнi дiї міської ради? Який принцип бюджетної системи порушений? Чи змінилася б ситуація якщо додатково отримана в бюджеті сума надійшла від податку з доходів фізичних осіб?

3. Прем’єр-міністр України видав розпорядження про зниження нормативів еколо­гічних платежів до міського бюджету для Маріупольського металургійного комбінату більш як усемеро, мотивуючи його потребою забезпечення базової галузі, яка дає значні валютні надходження, урядової підтримки. Внаслідок такого рішення міський бюджет недорахувався 38000 гривень, у зв’язку з чим міський голова міста Маріуполя звернувся з позовною заявою про визнання незаконним рішення Прим’єр-міністра України до Київського окружного адміністративного суду. Проаналізуйте дану ситуацію з огляду на закріплення у бюджетному законодавстві України окремих видів бюджетних прав органів місцевого самоврядування?

4. Рішенням Львівської обласної ради з обласного бюджету було надано позичку міському бюджету м. Стрий на завершення будівництва дитячої онкологічної лікарні. Дайте правову оцінку рішенню Львівської міської Ради щодо правомірності надання такої позички. Які бюджетні права мають органи місцевого самоврядування стосовно залучення коштів інших бюджетів та підприємств, організацій та фінансово-кредитних установ до своїх бюджетів? Який порядок отримання короткотермінових позичок на покриття тимчасових касових розривів, що виникають під час виконання загального фонду місцевого бюджету?

5. Три районні ради виступили з пропозицією передбачити в обласному бюджеті на наступний рік створення фонду підтримки скотарства. З метою акумулювання коштів, було запропоновано скеровувати 10% дотацій вирівнювання та 12 % субвенцій з Державного бюджету на формування вказаного фонду. Проаналізуйте таку пропозицію і вкажіть на її відповідність/невідповідності до бюджетного законодавства. Яка принципова відмінність є між дотацією вирівнювання та субвенцією.

6. На сесії Бахмацької районної ради було прийнято рішення «Про районний бюджет на 2010 рік», та було, зокрема, визначено дотацію вирівнювання для Батуринської селищної ради в розмірі 31800 грн. Однак, Батуринська селищна рада прийняла рішення «Про бюджет Батуринської селищної ради на 2009 рік, яким установлено, що до загальних обсягів доходу селищного бюджету на 2009 рік входить, зокрема, дотація вирівнювання з районного бюджету Бахмацького району в розмірі 306800 грн. замість 31 800 грн., установлених Бахмацькою райрадою. Чи відповідає рішення Батуринської селищної ради Бюджетному кодексу України та Закону України від 01.07.04 р. «Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань»? Які принципи розподілу доходів та видатків між бюджетами різних рівнів застосовуються в даному випадку?

7. За рішенням місцевого суду Сихівського району м. Львова Зобов'язано Управління праці та соціального захисту населення перерахувати та виплатити громадянці К. допомоги по догляду за донькою року народження до досягнення нею трирічного віку з 09.07.2007 року і по 31.12.2007 року в розмірах, які дорівнюють прожитковому мінімуму для дітей віком до 6 років з врахуванням підвищення виплат відповідно до прожиткового мінімуму дітей відповідного віку.

Який порядок виконання рішень про стягнення коштів з рахунків на яких обліковуються кошти державного та місцевих бюджетів та бюджетних установ?

8.Підприємством «Левандівка» здійснена переплата податку на прибуток підприємств у розмірі 8500 грн. Який порядок повернення коштів, помилково або надмірно зарахованих до державного бюджету України? Надайте консультацію підприємству «Левандівка»: до яких органів державної влади слід звертатися та які документи подавати? Який орган та в якому порядку здійснює повернення коштів помилково або надмірно сплачених до державного чи місцевого бюджетів?

9. Складіть порівняльну таблицю Бюджетного кодексу в редакції 2001 та 2010 року в частині міжбюджетних відносин. Виділіть позитивні та негативні моменти бюджетної реформи.

Законодавство: