Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktn4ni_zaniattia_Finansove_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 7. Правові основи адміністрування податків в Україні (2 год.)

  1. Правове регулювання виконання податкового обов’язку.

А) Самостійне узгодження (виконання) податкового зобов’язання.

Б) Визначення суми податкового зобов’язання контролюючим органом.

В) Непрямі методи визначення суми податкового зобов’язання.

Г) Апеляційне узгодження податкового зобов’язання.

Д) Пріоритет інтересів платника податків при конфлікті інтересів. Податковий компроміс.

  1. Форми правових вимог щодо сплати податків і зборів:

А) Податкове повідомлення

Б) Податкова вимога

  1. Податковий борг. Погашення (списання) та реструктуризація податкового боргу. Відстрочення і розстрочення податкового боргу (податковий кредит).

  2. Способи забезпечення виконання податкового обов’язку.

    1. Податкова застава.

    2. Податкова порука.

    3. Пеня

    4. Адміністративний арешт активів платника податку.

Контрольні запитання:

    1. Дайте визначення реструктуризації податкового боргу?

    2. Назвіть контролюючі органи в сфері погашення зобов’язань платників податку перед бюджетами та державними цільовими фондами?

    3. Дайте визначення податкового роз’яснення та вкажіть його ознаки.

    4. Назвіть способи забезпечення виконання податкового обов’язку?

    5. Вкажіть умови виникнення права податкової застави?

    6. Вкажіть умови припинення права податкової застави?

    7. В чому відмінність між податковою заставою активів платника податків та їх арештом?

    8. Дайте визначення розстрочення та відстрочення податкового зобов’язання. У чому полягає відмінність між зазначеними поняттями?

    9. Перелічіть підставі для дострокового розірвання договорів розстрочення та відстрочення податкового зобов’язання?

    10. Дайте визначення пені. Як здійснюється нарахування пені та від чого залежить її розмір?

    11. Дайте визначення податкового зобов’язання та податкового боргу? Дайте визначення податкового зобов’язання та податкового боргу? Як співвідносяться ці поняття?

    12. Що слід розуміти під “безнадійним податковим боргом? Який законодавчий порядок списання безнадійного податкового боргу?

    13. Який строк звернення платника податків з позовом до адміністративного суду щодо оскарження рішення контролюючого органу про нарахування податкового зобов’язання виходячи з положень КАС України?

Завдання:

1. Здійсніть порівняльний аналіз ознак запропонованих понять та заповніть таблиці

№ п/п

Цивільно-правова застава

Податкова застава

а).

  1. ДПІ надала платнику податків індивідуальне податкове роз’яснення, платник податків не погодився з положеннями податкового роз’яснення і оскаржив його до суду? Чи правомірні дії платника податків? Чи змінилася б ситуація якби оскарження стосувалося узагальнюючих податкових роз’яснень, затверджених наказом Державної податкової адміністрації України? Проаналізуйте відповідну практику Верховного Суду України.

  2. Які види строків давності регулює Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами ”. Проаналізуйте можливість застосування строків давності, передбачених статтею 15 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами ”, у разі самостійного виправлення платником податків помилок показників раніше поданих податкових декларацій. Проаналізуйте відповідну практику Верховного Суду України?

  3. До податкової застави в 2004 році було включено всі активи платника податків, а ДПІ району, після прийняття Рішення Конституційного Суду України від 24 березня 2005 року, не провела опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, тоді як для досягнення критерію співрозмірності між податковим зобов’язанням і сумою активів, що перебувають в податковій заставі, на думку платника податків повинен був це зробити. Що таке податкова застава, як підстави її застосування? Оцініть правомірність вимог платника податків? Який порядок відчуження активів що перебувають у податковій заставі? Який акт повинен бути прийнятий ДПІ, для відчуження активів, що перебувають в податковій заставі? Чи може таким актом бути податкове повідомлення-рішення? Чи має Рішення Конституційного Суду України від 24 березня 2005 року зворотню дію в часі вимог до податкової застави?

  4. В 2009 році Львівська міська рада прийняла рішення про звільнення КП «Світанок» від сплати податку на прибуток. Своє рішення міська рада мотивувала ст.35 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» в якій передбачено, що податок на прибуток підприємств комунальної власності, засновником яких є міські ради, належить до доходів загального фонду місцевих бюджетів та зараховується відповідно до міських бюджетів та ч. 2 ст.1 Закону України «Про систему оподаткування» якою передбачено право міських рад встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування у межах сум, що надходять до їх бюджетів. Вважаючи таке рішення незаконним Державна податкова інспекція оскаржила його до суду. Проаналізуйте наведену ситуацію. Які завдання покладаються на органи ДПА? Чи вправі ДПІ оскаржувати зазначене рішення в судовому порядку? Яке рішення повинен прийняти суд?

  5. Тернопільська об’єднана державна податкова інспекція звернулася до Тернопільської міської ради з пропозицією внести зміни до Положення про порядок вирахування і сплати податку на рекламу, передбачивши серед об’єктів оподаткування плату за право тимчасового використання місць для розміщення об’єктів зовнішньої реклами та реклами на транспорті. Яка правова основа встановлення місцевих податків і зборів? Чи вправі міська рада встановлювати податок з реклами? Підготуйте відповідь міської ради на лист об’єднаної державної податкової інспекції .

  6. Підприємство «Сонце», у відповідності до положень чинного законодавства самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації та надає відповідні документи до податкових органів. 15.09.2008 року до підприємства надійшло податкового повідомлення, у якому вказувалась сума податкового зобов’язання, нарахованого відповідною податковою інспекцією. Серед інших обов’язкових реквізитів податкового повідомлення, податкова інспекція мотивувала такий захід результатами проведення камеральної перевірки, внаслідок якої було виявлено арифметичні помилки у поданій підприємством «Сонце» податковій декларації, що призвело до заниження суми податкового зобов'язання. Адміністрація підприємства потрактувала застосування такого заходу не адекватним і незаконним щодо них. Скажіть, що таке камеральна перевірка; в яких випадках контролюючий орган може застосовувати непрямі методи визначення податкових зобов’язань; схематично опишіть процедуру оскарження рішення державної податкової інспекції.

  7. Підприємство «Виклик» звернулося з позовною заявою до суду про відмову у погашенні податкового боргу за податком на прибуток та податком на додану вартість у розмірі 9 тис.грн. станом на 20 листопада 2008, а також пені в розмірі 1200 грн., мотивуючи це тим, що вказана сума є боргом, за яким сплив строк давності і який, відповідно до чинного законодавства підлягає списанню. Підприємство подало документи, у яких засвідчує звернення до відповідної державної податкової інспекції про списання вказаного боргу, а державна податкова інспекція, серед іншого, подала реєстр документів, що підтверджують сплату інших податкових платежів за період з 20 жовтня 2005 року, а також податку на прибуток та податку на додану вартість у інших податкових періодах. Вкажіть, до якого суду могло звернутися підприємство «Виклик»; дайте правову оцінку вказаної ситуації. Вкажіть, за яких умов органи державної податкової служби уповноважені на списання податкового боргу; що таке рівність бюджетних інтересів?

  8. Деревообробне підприємство «Смерека» звернулося до відповідної податкової інспекції з проханням надати відстрочку сплати податку на прибуток, в зв’язку із зменшенням обсягів виробництва, значними пошкодженнями основних засобів, що було спричинено повінню у липні 2008 року. Разом з тим, підприємство надало техніко-економічні обґрунтування щодо налагодження систем управління та відновлення основних засобів тощо, що дозволить в наступному бюджетному періоді сплатити усі належні податкові платежі. Вкажіть, який орган приймає рішення про відстрочення податкових зобов’язань; який порядок сплати відповідних сум податкових зобов’язань до бюджету.

Законодавство:

  1. Закон України від 21.12.00 р. №1218 “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”

  2. Закон України від 05.12.90 р. (в редакцiї Закону вiд 24.12.93 р.) "Про державну податкову службу в Українi" // ВВР України.- 1994.- №15.- Ст.84; ГУ.- 1994.- 10 лютого.

  3. Порядок направлення органами Державної податкової служби України податкових повідомлень платникам податків та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій, затверджено Наказом Державної податкової адміністрації України №253 від 21.06.01 р., у редакції Наказу ДПА України від 27.05.2003 р. № 247

  4. Інструкція про порядок застосування податкової застави органами Державної податкової служби України, затверджена Наказом Державної податкової адміністрації України №338 від 28.08.01 р.

  5. Порядок направлення органами Державної податкової служби України податкових вимог платникам податків, затверджена Наказом Державної податкової адміністрації України №266 від 03.07.01 р.

  6. Положення про призначення, звільнення та компетенцію податкового керуючого, затверджене Наказом Державної податкової адміністрації України №312 від 02.08.01 р.

  7. Постанова Кабінету Міністрів України від 25.07.02 р. №1056 „Про затвердження Порядку списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу після ліквідації платника податків”

  8. Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків, затверджений Наказом Державної податкової адміністрації України від 14.03.01 №103

  9. Порядок розстрочення та відстрочення податкових зобов'язань платників податків, затверджений Наказом Державної податкової адміністрації України від від 18.09.01 р. №378

  10. Порядок застосування адміністративного арешту активів платників податків, затверджений Наказом Державної податкової адміністрації України №386 від 25.09.01 р.

  11. Інструкція про порядок вилучення посадовими особами органів державної податкової служби України оригіналів та копій фінансово-господарських документів, затверджена Наказом державної податкової адміністрації України від 08.11.05 р. №493

  12. Інструкція про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена Наказом Державної податкової адміністрації України від 17.03.01 р. №110

  13. Інструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена Наказом Державної податкової адміністрації України від 11.06.03 р. №290

Cудова практика:

1. Рішення Конституційного Суду України N 2-рп/2005 від 24 березня 2005 року у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пункту 1.17 статті 1, статті 8 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (справа про податкову заставу)

Проекти нормативно-правових актів:

Проект Податкового кодексу України

//http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=37984

Література:

  1. Андрущенко В.Л. Фіскальне адміністрування як наука і мистецтво // Фінанси України.- 2003.- №6.- с.27-35.

  2. Бакун О.В. Податкова відповідальність громадян // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2000.- Випуск 82.- с.75-82; Бакун О.В. Види та особливості податкової відповідальності громадян // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2000.- Випуск 91.- с.68-72.

  3. Берназюк Ян. Податкова порука та банк-поручитель – нові інститути в системі права України // Підприємництво, господарство і право.- 2003.- №6.- с.53-57.

  4. Боровик С. Угоди про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна – запорука стабільності іноземних інвестицій // Право України.- 2001.- №4.- с.33-36.

  5. Вдовичев В.А. Понятие и правовая природа налогово-правового компромисса // Финансово-правовая доктрина постсоциалистического государства. Выпуск 1.- Черновцы: Рута, 2003.- с.226-234.

  6. Гриценко В. Закон України №2181. Порядок застосування санкцій податковими органами // Юридичний журнал.- 2003.- №7.

  7. Дернберг Р.Л. Международное налогообложение.- М.: ЮНИТИ, Будапешт: COLPI, 1997.

  8. Доценко Н. Уникнення подвійного оподаткування // Економіка. Фінанси. Право.- 2001.-№6.- с.30-32.

  9. Дуравкін П. Правова природа податкової поруки як способу забезпечення погашення податкового боргу // Підприємництво, господарство і право.- 2010.- № 5.- C. 84-87.

  10. Запорожец С.К. Природа пени в налоговом праве // Финансово-правовая доктрина постсоциалистического государства. Выпуск 1.- Черновцы: Рута, 2003.- с.251-255.

  11. Коломоєць Т. Адміністративні та фінансові штрафи за законодавством України: порівняльно-правова хараткеристика // Підприємництво, господарство і право.- 2001.- №8.- с.76, 75.

  12. Коноферчук О.А. Податкова застава у системі оподаткування // Фінанси України.- 2004.- №2.- С.126-130.

  13. Кучерявенко Н.П. Налоговая обязанность: содержание и особенности правового регулирования // Правоведение.- 2002.- №5(244).- С.96-97; його ж: Соотношение принципов индивидуализации и консолидации при правовом регулировании налоговой обязанности // Финансово-правовая доктрина постсоциалистического государства. Выпуск 1.- Черновцы: Рута, 2003.- с.172-179.

  14. Ластовецький А. Організаційно-правові засади адміністрування податків // Право України.-2003.- №11.- с.37-40.

  15. Лінецький С. Штрафи за ненадання або несвоєчасне надання платіжних доручень на перерахування податків і зборів // Юридичний журнал.- 2003.- №5.

  16. Мацелик Т. Деякі питання адміністративного примусу щодо забезпечення справлян­ня податків // Науковий вісник Національної академії ДПС України. – № 2 (24). – 2004. – С. 162–166.

  17. Мусійчук І. Історичні аспекти створення та укладання міжнародних угод про уникнення подвійного оподаткування // Економіка. Фінанси. Право.- 2002.-№5.- с.6-8.

  18. Нікітішин А. О. Адміністрування податків в умовах фінансово-економічної кризи // Фінанси України.- 2010.- № 1.- с. 38-46.

  19. Паламаренко Я. Реалізація законодавства про відповідальність у податковій сфері: деякі проблеми // Право України.- 2001.- №5.- с.56-58.

  20. Перепелиця М.О. До питання про зміст податкового зобов’язання // Актуальні проблеми формування правової держави в Україні (До 50-ї річниці Конвенції про захист прав людини та основних свобод): Тези доп. та наук. повідомлень: Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених / За ред. Панова М.І.- Харків: Нац. юрид. акад. України, 2000.- С.126-128.

  21. Піхоцький В. Непрямі методи – це розширення податкового поля та збільшення надходжень до бюджету // Економіка. Фінанси. Право.- 2000.-№3.- с.31-33. (заруб. досвід).

  22. Разгильдиева М.Б. Налоговая ответственность в системе юридической ответственности // Правоведение.- 2002.- №5.- С.128-133.

  23. Тимченко О. М. Дуалізм інтересів платників податків як суб’єктів податкового боргу // Фінанси України.- 2009.- № 11.- с. 53-63.

  24. Усатий Г. Податковий компроміс у податковому законодавстві та можливості його запровадження в Україні // Економіка. Фінанси. Право.- 2001.-№3.- с.36-39.

  25. Усенко Р. Штраф і пеня в податковому та цивільному праві: порівняльний аналіз // Підприємництво, господарство і право.- 2003.- №5.- с.58-61; Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування (за матеріалами Податкового кодексу України) // Підприємництво, господарство і право.- 2003.- №10.- с.52-55.

  26. Федоров С. Финансово-правовы санкции: проблемы применения // Підприємництво, господарство і право.- 2003.- №4.- с.36-38.

  27. Фролова Н.В. Понятие и состав налогового правонарушения // Государство и право.- 1999.- №7.- с.97-101.

  28. Цал-Цалко Ю. Податковий контроль об’єктів оподаткування та проблеми застосування прийомів фактичного контролю // Вісник податкової служби України.- 2000.- №43.- с.57.

  29. Чубко О. Податкова застава: основні правові аспекти // Бухгалтерський облік і аудит.- 2003.- №12.- С.62-64.