Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktn4ni_zaniattia_Finansove_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 8: Правове регулювання податків на прибуток фізичних та юридичних осіб (6 год).

  1. Правове регулювання податку з доходів фізичних осіб

  1. Платник податку. Обов’язки, які покладаються на платників податку з доходів фізичних осіб та податкових агентів з метою забезпечення виконання податкових зобов'язань.

  2. Об’єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб. Загальний річний оподатковуваний дохід. Місячний оподатковуваний дохід. Податковий кредит.

  3. Види податкових соціальних пільг з податку на доходи фізичних осіб. Обмеження щодо надання податкової соціальної пільги. Порядок вибору соціальної пільги.

  4. Ставки податку з доходів фізичних осіб визначені законодавством і строки введення їх у дію.

  5. Особливості оподаткування окремих видів доходів громадян. Особливості оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм). Особливості оподаткування процентів. Особливості оподаткування дивідендів. Особливості оподаткування роялті. Особливості оподаткування виграшів та призів. Особливості оподаткування інвестиційного прибутку. Особливості оподаткування благодійної допомоги. Особливості оподаткування операцій, пов'язаних з іпотечним житловим кредитуванням. Особливості оподаткування операцій з продажу об'єктів нерухомого майна. Особливості оподаткування операцій з продажу або обміну об'єкта рухомого майна. Особливості оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав. Особливості оподаткування доходу, отриманого платником податку як подарунок (або внаслідок укладення договору дарування). Особливості оподаткування операцій із заміщення втраченої власності.

  6. Порядок нарахування, утримання та сплати (пере­рахування) податку до бюджету.

  1. Особливості оподаткування доходів громадян, одержуваних від здійснення підприємницької діяльності.

  2. Правові основи сплати єдиного податку із суб’єктів малого підприємництва.

  1. Форма та порядок видачі свідоцтва про право сплати єдиного податку.

  2. Об’єкти оподаткування. Ставки податку. Порядок сплати. Співвідношення сплати єдиного податку з іншими податками і зборами.

  1. Податок на прибуток підприємств.

  1. Правові основи оподаткування прибутку підприємств.

  2. Платники податку на прибуток підприємств.

  3. Об’єкт оподаткування податком на прибуток.

  4. Ставки податку. Пільги щодо сплати податку.

  5. Порядок обчислення і сплати.

Контрольні питання:

  1. Хто є платниками податку з доходів фізичних осіб? Які критерії віднесення фізичної особи до платника податку – резидента? Кого Закон називає “самозайнятими особами”?

  2. Які обов’язки покладені на податкових агентів з податку з доходів фізичних осіб з метою забезпечення виконання податкових зобов'язань?

  3. Що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб у резидента?

  4. Що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб у нерезидента?

  5. Як визначається об’єкт оподаткування у випадку нарахуванні доходів у будь-яких негрошових формах?

  6. З чого складається загальний річний оподатковуваний дохід?

  7. Які доходи включаються до складу місячного оподатковуваного доходу?

  8. Які види доходів не включаються до загального річного та місячного оподатковуваного доходу?

  9. Чи утримується податок з доходів фізичних осіб з допомоги по вагітності і пологах; допомоги при народженні дитини; допомоги по догляду за малолітньою дитиною?

  10. Чи утримується податок з доходів фізичних осіб з допомоги по тимчасовій непрацездатності?

  11. Чи утримується податок з доходів фізичних осіб з виплат, здійснюваних професійною спілкою своїм членам, зокрема: кошти, надані профспілкою як грошова допомога на оздоровлення; виплати з нагоди професійних свят чи днів народження; суми виплат на придбання ліків; виплати, здійснювані професійною спілкою у не грошовій формі (квіти, призи, сувеніри); сума цільової та нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається профспілковою організацією?

  12. Чи утримується податок з доходів фізичних осіб із сум виплачуваної громадянам допомоги при виході на пенсію та вихідної допомоги, що виплачується громадянам при звільненні?

  13. Пiдприємство видало жiнцi (своїй працiвницi) безпроцентну позику строком на декiлька рокiв. Чи оподатковується ця сума податком з доходів фізичних осіб?

  14. Чи включається до сукупного оподатковуваного доходу вартiсть путiвок на лiкування, вiдпочинок та у дитячi оздоровчi табори, сума матерiальної допомоги, вартiсть речових призiв, подарункiв?

  15. Чи утримується податок з доходів фізичних осіб з сум грошових винагород спортсменів; винагород, виплачуваних їм за досягнення у спорті; вартість забезпечення безоплатним харчуванням, медико-відновлювальними засобами та спортивним одягом учасників спортивних заходів?

  16. Що таке податковий кредит при сплаті податку з доходів фізичних осіб? Хто має право на податковий кредит? Чи має право на податковий кредит по податку з доходів фізичних осіб громадянин, який не має ідентифікаційного коду?

  17. Що входить до переліку витрат, дозволених для включення до складу податкового кредиту?

  18. У чому суть податкової соціальної пільги?

  19. Які види податкових соціальних пільг з податку на доходи фізичних осіб передбачені законодавством, в якому розмірі і яким категоріям громадян вони надаються?

  20. Чи має право на отримання податкової соціальної пільги учасник війни, який працював під час війни в тилу? На основі яких нормативно-прравових актів і які підтверджуючі документи необхідно додати до заяви на застосування підвищеного розміру податкової соціальної пільги окремим категоріям громадян?

  21. Яким законодавчим актом слід керуватися для визначення державних відзнак, що їх повинні мати учасники бойових дій під час Другої світової війни або особи, які у той час працювали в тилу, для того, що скористатися правом на податкову соціальну пільгу?

  22. Яким нормативно-правовим актом визначаються форми заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядок інформування платників податку щодо надання їм податкової соціальної пільги?

  23. Які існують обмеження щодо надання податкової соціальної пільги?

  24. Який порядок вибору соціальної пільги? У яких випадках податкова соціальна пільга не може бути застосована до інших доходів платника податку?

  25. Які ставки податку з доходів фізичних осіб визначені законодавством і у які строки вони вступають у дію?

  26. Які особливості оподаткування доходів, одержуваних громадянами-нерезидентами?

  27. Хто є особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (пере­рахування) податку до бюджету у розрізі за різними видами доходів?

  28. Що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб, одержуваних від здійснення підприємницької діяльності? Який порядок виключення витрат з доходiв громадян, одержаних вiд здiйснення пiдприємницької дiяльностi?

  29. Який загальний порядок сплати податку з доходів фізичних осіб громадянами-підприємцями? Який порядок оподаткування доходiв громадян авансом та з оцiночного доходу?

  30. За яких умов громадяни-підприємці можуть перейти на сплати податку з доходів фізичних осіб у фіксованому розмірі шляхом придбання патенту?

  31. Чи повинен суб’єкт малого підприємництва – фізична особа, який сплачує єдиний податок за найвищою ставкою, сплачувати податки з доходів, отриманих від видів підприємницької діяльності, які не зазначено у свідоцтві про сплату єдиного податку, за загальним способом оподаткування?

  32. За якими ставками і в якому порядку громадяни підприємці сплачують податок на доходи у фіксованому розмірі?

  33. Як визначається база оподаткування по податку на прибуток підприємств? Чи є об'єктом оподаткування сума кредиту, наданого пiдприємству банком на умовах повернення зi сплатою процентiв?

  34. Чи впливає наявнiсть дебiторської заборгованостi, термiн позовної давностi якої минув, на розмiр оподатковуваного прибутку пiдприємства?

  35. Як впливають на оподатковуваний прибуток штрафи, сплаченi та одержанi пiдприємством за порушення умов господарських договорiв?

  36. Чи сплачує пiдприємство податок на прибуток, якщо за звiтний перiод воно в цiлому спрацювало зi збитками, але з окремих видiв дiяльностi має прибуток?

  37. Чи звiльняється вiд оподаткування прибуток, одержуваний вiд госпрозрахункової дiяльностi установами науки та освiти, якi повнiстю або частково фiнансуються з бюджету?

  38. Чи є об'єктом оподаткування кошти, перерахованi вузу у виглядi плати за навчання?

  39. Якi пiльги по податку на прибуток наданi пiдприємствам при перерахуваннi ними коштiв на благодiйнi цiлi?

Завдання:

  1. Визначіть суму загального сукупного річного оподатковуваного доходу нижчеперелічених осіб за таких умов: а) Ругінс, який є громадянином Литви, одружений на громадянці України, проживав в Україні в цілому 185 календарних дні. За цей час він одержав: заробітну плату за місцем основної роботи в розмірі 6 400 грн. та від роботи за сумісництвом – 2 500 грн., дохід у вигляді дивідендів за акціями в розмірі 2000 грн., а також гонорар за концертний виступ на батьківщині у м.Вільнюсі в розмірі 1155 грн., який був оподаткований там в розмірі, аналогічному з тим, який би мав бути стягнений в Україні; б) Гордєєв, особа без громадянства, одружений на громадянці Росії, проживав в Україні в цілому 180 календарних дні. За цей час він одержав: заробітну плату за місцем основної роботи в розмірі 8 600 грн. та від роботи за сумісництвом – 4 400 грн., дохід у вигляді дивідендів за акціями в розмірі 1500 грн., а також спадщину, відкриту у Росії на суму еквівелнетну 100 000 грн.; в) Молнієкс, громадянин Литви, одружений на громадянці України і зареєстрований тут як суб’єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи, проживав в Україні в цілому 175 календарних дні. За цей час він одержав: заробітну плату за місцем основної роботи в розмірі 7 200 грн. та від роботи за сумісництвом – 1 300 грн., дохід у вигляді дивідендів за акціями в розмірі 1000 грн., а також гонорар за видавництво книги у Франції в розмірі 10 000 грн., який був оподаткований там в розмірі, аналогічному з тим, який би мав бути стягнений в Україні. Хто є платниками податку з доходів фізичних осіб? Які критерії беруться до уваги при визначенні статусу резидента - фізичної особи? Що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб?

  2. Петренко, студент одного з державних вищих навчальних закладів, був направлений підприємством на навчання у порядку перепідготовки за профілем діяльності цього підприємства за договором, укладеним між учбовим закладом і підприємством. Підприємство два роки сплачувало кошти за навчання Петренка. Згодом, у зв’язку з важким фінансовим станом підприємства, Петренко сам вніс у касу учбового закладу особисті кошти в розмірі 9300 грн. як плату за навчання за другий семестр навчального року. У березні місяці підприємство повернуло йому ці кошти згідно з ордером, виданим учбовим закладом. Крім того, у цьому місяці він одержав: на даному підприємстві – заробітну плату в розмірі 820 грн., не за місцем основної роботи (від роботи за сумісництвом) – 480 грн., дохід у вигляді дивідендів за акціями у розмірі 100 грн. Визначте (у грн.) розмір місячного сукупного оподатковуваного доходу гр. Петренка у березні місяці. Що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб? Які види доходів включаються до складу сукупного місячного оподатковуваного доходу?

  3. Між підприємством і вищим навчальним закладом укладений договір про навчання працівника, який перебуває з ним у трудових відносинах за профілем діяльності підприємства. Плата за навчання склала: у січні 2004 року – 1270 грн. (за другий семестр другого курсу); у жовтні 2004 року – 1270 грн. (за перший семестр третього курсу). У листопаді працівник звільнився у зв’язку з переведення на інше підприємство. Чи позначиться його звільнення на сплаті ним податку з доходів фізичних осіб?

  4. Громадянин К. оплачує за навчання своєї доньки у вищому навчальному закладі четвертого рівня акредитації. Вартість навчання за рік (10 неповних місяців навчання) становить 8600 грн. Визначте яку суму гр.К. зможе віднести на податковий кредит з податку на доходи фізичних осіб за підсумками звітного року, якщо розмір прожиткового мінімуму, встановлений на 1 січня звітного року становить 560 грн., а мінімальної заробітної плати – 500 грн. Що таке податковий кредит за податком з доходів фізичних осіб? Який взагалі умови, підстави і порядок реалізації права на податковий кредит з податку на доходи фізичних осіб?

  5. Гр.К працює асистентом однієї із кафедр університету з посадовим окладом 900 грн. у місяць, а також за сумісництвом викладає в Інституті післядипломної освіти при університеті. Вкажіть, який розмір не повинен перевищувати дохід гр.К, одержаний ним як заробітна плата протягом звітного податкового місяця в Інституті післядипломної освіти, для того, щоб до його сукупного місячного доходу могла бути застосована податкова соціальна пільга, якщо розмір мінімальної заробітної плати у цей період становив 750 грн., а місячний прожитковий рівень для працездатної особи 800 грн.

  6. Вкажіть, яку: а) найбільшу; б) найменшу суму коштів громадянин К. може перерахувати у вигляді пожертвування неприбутковій організації, щоб включити її до складу податкового кредиту звітного року, якщо його загальний оподатковуваний дохід звітного року становить 3600 грн., мінімальна заробітна плата протягом звітного періоду становила 280 грн., місячний прожитковий мінімум для працездатної особи – 365 грн.

  7. Визначте розмір податкової соціальної пільги громадянки А., яка є самотньою матір'ю і має на утриманні 2 дітей. у 2007 р. за місяць, якщо її загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати становив 800 грн., розмір мінімальної заробітної плати у цей період становив 500 грн., а місячний прожитковий рівень для працездатної особи 600 грн. Що таке податкова соціальна пільга? Які загальні умови, підстави і порядок надання податкової соціальної пільги?

  8. Громадянин має на утриманнi 3-х дiтей вiком до 16 рокiв. В бухгалтерiю пiдприємства, на якому вiн працює, цей громадянин подав вiдповiднi документи, що дають йому право на отримання податкової соціальної пiльги на дiтей. Крiм того, вiн пред'явив посвiдчення потерпiлого вiд аварiї на Чорнобильськiй АЕС I категорiї, а також посвiдчення учасника вiйськових дiй в Афганiстанi. Як утримується податок на доходи фiзичних осiб з громадян, якi мають пiльги з кiлькох пiдстав?

  9. Визначте суму податку з доходу фізичної особи, яка 21 січня 2006 р. продала квартиру загальною площею 150 кв. м вартістю 1500000 грн..; згодом 8 квітня цього ж року продала квартиру 50 кв. м вартістю 240 000 грн.. та незавершене будівництво житлового будинку площею 240 кв. м вартістю 2000000 грн. Які в цілому особливості і порядок оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих внаслідок вчинення операцій з продажу об’єктів нерухомого майна?

  10. Визначте суму податку з доходів фізичних осіб зі спадщини, відкритої за кордоном, отриманої у 2007 році від дядька, який є резидентом, вартістю 5000000 грн. , а згодом зі спадщини, відкритої за кордоном, отриманої від батька, який не є резидентом, вартістю 10000000 грн. Які в цілому особливості і порядок оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих внаслідок прийняття ними спадщини?

  11. ТзОВ «Світло знань» та автор монографії «Чим більше знаю, тим більше забуваю» Умненко уклали договір купівлі майнових прав на цей твір. Договірна вартість становить 15000 грн. Договір укладений 23.01.2007 р., виплата доходу автору відбулася 24.05.2007 р. шляхом перерахування на його рахунок в установі банку. Визначте суму належного до сплати податку з роялті, враховуючи два варіанти умови: а) Умненко – резидент; б) Умненко – нерезидент.

  12. Фізичні особи Веселий та Азартний 3 січня 2007 р. придбали в казино "Жорж" 50 жетонів по 100,00 грн. Наприкінці гри Веселий повернув оператору 70 жетонів та чек на придбання 50-ти. Азартний Г. І. повернув 30 жетонів та чек на придбання 50-ти. Більше зазначені особи протягом 2006 року гральні заклади ніколи не відвідували. Які подальші дії повинні вчинити Веселий та Азартний стосовно сплати податку з доходу, одержаного у вигляді виграшу в казино? Яку суму податку з доходів вони сплатять з цього виграшу?

  13. Громадянин К., який займається пiдприємницькою дiяльнiстю без створення юридичної особи, вказав у декларацiї, що у 2006 роцi вiн отримав фактичних доходiв на суму 7800 гривень, отриманi вiд виконаних робiт i мав при цьому видаткiв, зв'язаних з отриманням цього доходу, в сумi 3800 гривень. Визначiть, в якому розмiрi громадянин К. повинен сплатити прибутковий податок в даному випадку. Вкажіть у якому порядку сплачується прибутковий податок з громадян-підприємців.

  14. Громадянин не має основного мiсця роботи i почав здiйснювати пiдприємницьку дiяльнiсть у сiчнi поточного року. 4 лютого вiн подав у податкову iнспекцiю декларацiю про доходи, в якiй вказав, що очікуваний чистий дохід, який він планує отримати у цьому році становить 50000 грн., валовий доход за дiяльнiсть у минулому мiсяцi становить 4000 гривень, документально пiдтвердженi витрати - 1600 гривень. Визначіть очiкуваний доход, розмiр авансових платежiв і суму податку на доходи фiзичних осiб. Покажіть порядок сплати громадянами-підприємцями податку з доходів від підприємницької діяльності шляхом сплати авансових платежів з наступним перерахунком і сплатою податку виходячи з фактично одержаного доходу.

  15. Громадянин Коваленко – суб'єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи – займається торгівельною діяльністю з продажу автозапчастин на ринку "Південний" і використовує при цьому працю найманих працівників. Кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах з даним громадянином, становить 3 осіб. Крім того, разом з ним у підприємницькій діяльності беруть участь його дружина і 22-річний син. Громадянин Коваленко сплачує прибутковий податок з доходів, одержаних від здійснення підприємницької діяльності за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту. Визначте (у грн.) розмір фіксованого податку, який повинен сплатити цей громадянин за рік, якщо розмір фіксованого податку за місяць, встановлений відповідною місцевою Радою для платників прибуткового податку на цьому ринку відповідає його: а) мінімально допустимому розміру, передбаченому законодавством; б) максимально допустимому розміру, передбаченому законодавством. Які загальні умови і порядок сплати прибуткового податку у фіксованому розмірі (шляхом придбання патенту) громадянами-підприємцями?

  16. У 2004 році закрите акціонерне товариство (ЗАТ) звернулось у господарський суд Черкаської області з позовом до державної податкової інспекції (ДПІ) у м.Черкасах, у якому вимагало зобов'язати останню видати йому свідоцтво про сплату єдиного податку на 2004 рік за ставкою 10%. Свої вимоги позивач обгрунтовував положеннями ст.1 Закону України від 19.10.00 р. "Про державну підтримку малого підприємництва", вказуючи на те, що товариство відноситься до суб'єктів малого підприємництва, оскільки середньоспискова кількість працюючих на ньому за попередній звітний період (2003 рік) не перевищила 50 осіб, а річний валовий дохід не перевищив 500000 євро. Виходячи з цього позивач вказав на наявність у нього права переходу на спрощену систему оподаткування, обліку і звітності і сплату єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва за ставкою 10%.

  17. Господарський суд Черкаської області позов задовільним на тій підставі, що Указ Президента України від 03.07.98 р. №727/98 (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. №746/99) "Про спрощену систему оподаткування обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва", яким встановлений граничний розмір виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) для переходу суб'єктів малого підприємництва на спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, не може застосовуватись, оскільки суперечить вимогам закону "Про державну підтримку малого підприємництва". Постановою Київського господарського апеляційного суду рішення суду першої інстанції було скасоване і у задоволенні позову відмовлено з посиланням на неправомірність відмови у видачі свідоцтва, оскільки обсяг річного валового доходу позивача перевищив граничний розмір, встановлений Указом Президента. Постановою Вищого господарського суду України постанова суду другої інстанції була залишена без змін на тих же підставах. Товариство звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду України. Які існують правила вирішення колізій між нормами права? Яке рішення у даному випадку повинен був винести Верховний Суд України?

  18. Гр. Коваленко – суб'єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи - займається торгівельною діяльністю з продажу сантехніки на ринку "Південний" і використовує при цьому працю найманих працівників. Кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах з даним громадянином, становить 2 осіб. Крім того, разом з ним у підприємницькій діяльності беруть участь його дружина і 22-річний син. Громадянин Коваленко сплачує єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва. Визначіть (у грн.) розмір єдиного податку, який повинен сплатити цей громадянин за рік, якщо розмір єдиного податку за місяць, встановлений відповідною місцевою Радою для платників єдиного податку відповідає його: а) мінімально допустимому розміру, передбаченому законодавством; б) максимально допустимому розміру, передбаченому законодавством. Які загальні умови і порядок сплати єдиного податку з суб’єктів малого підприємництва?

  19. Обчисліть суму податку на прибуток, виходячи з таких даних: виручка від реалізації продукції - 50 000 грн.; доходи від належних підприємству акцій - 12 000 грн.; собівартість реалізованої продукції - 38 000 грн.; штрафи, що має сплатити підприємство внаслідок порушення укладених угод - 2 000 грн.; суми фінансових санкцій, сплачені до бюджету, за заниження і несвоєчасну сплату належної до сплати суми податку на прибуток - 4 000 грн.; амортизація основних фондів - 8 000 грн.; частина прибутку, спрямована на утримання місцевого дитячого садка – 5000 грн.

  20. Фізична особа суб’єкт підприємницької діяльності – платник єдиного податку за ставкою 200 грн. на місяць отримав у 2010 році отримав виручки від реалізації продукції на суму 680 000 грн. Яка сума податків за рік буде ним сплачена?

  21. Підприємство “Новий погляд ” не задекларувало податок на прибуток у сумі 892424 грн. ДПІ району було видано податкове повідомлення-рішення № 0000541502/0 від 11.03.2009 року. “Новий погляд ” вважає, що  вказане податкове повідомлення-рішення видано ДПІ з порушенням вимог закону і просить його скасувати. Свою правову позицію обґрунтовують тим, що міська Рада 13.01.2009 року своїм рішенням звільнила  підприємство на 2008 рік від сплати податку на прибуток, а тому доводи відповідача є безпідставними і незаконними. Дайте правовий аналіз ситуації.

  22. Громадянин К. займався підприємницькою діяльністю, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування відповідно до Указу Президента України № 727/98, зі змінами, внесеними Указом Президента України від 28 червня 1999 року № 746/99, після отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку. Так, ним було надано послуги зі стимулювання заготівлі молока за договорами із: Державним підприємством “Аромат” від 1 липня 2005 року № 0107/2005А; Приватним підприємством “КФ “Прометей” від 1 липня 2005 року № 0107/2005П; Товариством з обмеженою відповідальністю “Миргородський сироробний комбінат” від 1 грудня 2005 року № 0107/2005М. Розрахунки за ці послуги здійснювалися шляхом видачі позивачу простих векселів, емітованих замовником на користь останнього, на загальну суму 24 779 615 грн. 39 коп. Оцініть правомірність ситуації?

  23. ТзОВ “Торгові мережі” загальнмі зборами вирішило збільшити статутний фонд товариства до 20520500 грн. за рахунок додаткового грошового внеску до статутного фонду учасником ЗАТ “Центральне” у розмірі 20 500 000 грн. Платіжним доручення № 5 від 17 вересня 2004 року позивач перерахував ТзОВ “Торгові мережі” 20500000 грн. з призначенням платежу “внесок до статутного фонду згідно з протоколом зборів учасників № 2 від 13 вересня 2004 року”. ЗАТ “Центральне” до вказаної суми витрат звітного періоду за результатами операцій з цінними паперами, корпоративними правами та деривативами віднесено 20500000 грн., сплачених як внесок до статутного фонду ТзОВ “Торгові мережі”. Оцініть правомірність ситуації?