Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktn4ni_zaniattia_Finansove_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Література

  1. Азарова Р. Плата за землю: порядок обчислення та сплати // Юридичний журнал.- 2003.- №5.

  2. Блажевич В. Місцеві податки і збори та їх особливості. Світовий та український досвід встановлення і справляння місцевих податків // Підприєництво, господарство і право.- 2003.- №1.- с.95-99.

  3. Горохов В. Проблемні питання та перспективи розвитку справляння місцевих податків і зборів // Вiсник податкової служби України.- 2004.- с.59-64.

  4. Кирієнко О. Комунальний податок // Вісник податкової служби України.- 2004.- №29.- с.48-53.

  5. Кофлан В.М. Правове регулювання місцевих податків і зборів // Вісник Чернівецького університету. Правознавство.- 2004.- №227.- с.106-109.

  6. Криницький І.Є. Особливості правового регулювання оподаткування транспортних засобів в Україні // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2001.- Випуск 105.- с.72-74.

  7. Ларiонова Л.Д. Мiсцевi податки i збори як пiдвалини податкової системи // Фiнанси України.- №5.- с.75-80; її ж: Плюси i мiнуси в царинi справляння ресурсних платежiв, мiсцевих податкiв i зборiв // Фiнанси України.- 1996.- №6.- с.92-97.

  8. Тулуш Л.Д. Економічний зміст плати за землю // Фінанси України.- 2002.- №9.- с.24-30.

  9. Хохуляк В.В. Місце земельного податку в структурі земельних платежів // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2001.- Випуск 103.- с.71-75; Особливості правового механізму справляння земельного податку // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2001.- Випуск 121.- с.87-91; Поняття суб’єкта земельного податку // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2002.- Випуск 147.- с.93-96; Підстави виникнення, зміни та припинення правовідносин з приводу сплати земельного податку // Науковий вісник Чернівецького університету.- Правознавство.- 2002.- Випуск 161.- с.85-88; Об’єкт земельного податку // підприємництво, господарство і право.- 2003.- №1.- с.100-102.

  10. Чумакова О. Порядок обліку середньоспискової чисельності працівників // Економіка. Фінанси. Право.- 2002.-№6.- с.25-27.­

  11. Янковський В.Т. Теоретичні аспекти розмежувань двох форм земельних платежів // Фінанси України.- 1998.- №1.- с.69-71.

Тема 11: Правовий статус та контрольно-фінансові повноваження органів Державної податкової служби України (2 год.).

  1. Повноваження органів державної податкової служби України.

  2. Порядок проведення перевірок органами державної податкової служби

А) порядок проведення планових перевірок органами держаної податкової служби

Б) порядок та підстави для проведення позапланових перевірок органами державної податкової служби

  1. Порядок документального оформлення результатів проведених перевірок.

  2. Порядок здійснення органами державної податкової служби контролю за:

А) додержанням законодавства про валютні операції

Б) порядком розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій

В) лімітами готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи, послуги

Г) наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності;

Контрольні запитання:

  1. Якщо предметом позову є скасування акта перевірки суб’єкта владних повноважень, то провадження у справі слід закривати чи розглядати позовні вимоги по суті та відмовляти в позові?

  2. Чи може Податковий орган вимагати надання форм звітності чи обліку, у тому числі складених за правилами бухгалтерської звітності?

Завдання:

  1. Під час проведення планової виїзної перевірки податковий інспектор пред'явив вимогу до керівника підприємства, що перевіряється, проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей та коштів. Керівник підприємства відмовився виконувати вимогу податкового інспектора, мотивуючи свою відмову надмірною зайнятістю головного бухгалтера під час самої перевірки. У зв'язку з цим податковий інспектор у присутності працівників підприємства, що перевіряється, опечатав склади і касу підприємства, склавши відповідний протокол.

  2. Державна податкова інспекція у місті Н. розіслала керівникам підприємств, розташованих на території міста, листи-телеграми з вимогою подати до вказаного строку довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а також про суми доходів, виплачених фізичним особам, і утриманих з них податків та зборів (обов’язкових платежів), про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб’єктів підприємницької діяльності за останній квартал.

  3. Одна з районних податкових адмiнiстрацiй м.Львова при по­дан­нi суб'єк­тами пiд­­при­ємницької дiяльностi бухгалтерського звiту за 9 мiсяцiв ви­ма­гала аж 43 форми звiт­ностi, в тому числi i такi, подання яких без­посередньо не передбачене чинним за­ко­но­давством, на­прик­лад, картку iз взiрцями пiдписiв директора чи­ бухгалтера, завiрену нотарiально, довiд­ку про вiдкритi ра­хунки в установах банкiв тощо. Чи правомiрнi дiї по­дат­кової адмiнiстрацiї?

  4. Державною податковою інспекцією у Калініському районі м.Донецька запроваджено нову, розроблену спільними зусиллями праціників районної і міської податкових інспекцій, форму податкової звітності, подання якої, однак, є "добровільним". Окрім основного, загальнообов'язкового, податківці запропонували головним бухгалтерам підприємств заповнити ще один податковий звіт так званої форми АРМ "А". Судячи з питань, на які потрібно відповісти у новому документі головним бухгалтерам підприємств, подаківців цікавить майже все від суми виручки підприємства у поточному році (окремо необхідно розписати скільки грошей отримано від бартерних і вексельних операцій, реалізації продукції, в тому числі "в розрізі великих покупців") до "питомої ваги податків із загальної суми готівкових коштів. Мотивацією до запровадження нової форми податкової звітності було забезпечення максимального надходження до бюджету податкових заборгованостей підприємств. І саме у такий спосіб, за словами керівника цієї податкової інспекції, працівники ДПС зможуть ефективно допомогти керівникам і бухгалтерам підприємств "віднайти джерела погашення заборгованостей перед державою". Проналізуйте наведену ситуацію з точки зору відповідності дій податкової інспекції чинному законодавству.

  5. Якi дiї повинен вчинити головний бухгалтер пiдприємства при по­дан­нi йому­ до виконання керiвником пiдприємства документiв на операцiї, що суперечать вимогам законодавчих та iнших нор­ма­тив­них актiв, пору­шу­ють фiнансову дисциплiну?

  6. Обгрунтуйте чим за юрідичними наслідками відрізняється визнання наказу керівника державної податкової інспекції протиправним від його скасування? Яку вимогу на вашу думку доцільніше пред’являти до суду.

Законодавство: